7/12/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη ΧριστόφιαNEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

07/12/2010

Ο αγώνας για την επανένωση της Κύπρου είναι δύσκολος και χρειάζεται ενότητα, σύμπνοια και κοινή προσπάθεια είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κατέθεσε σήμερα το πρωί στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης των Μαχητών της Αντίστασης, στο Προεδρικό Μέγαρο.


Μετά την τελετή κατάθεσης στεφάνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ορίσει αυτήν τη μέρα ως Ημέρα Τιμής στη Δημοκρατία και βεβαίως τιμής στη μνήμη των ανθρώπων οι οποίοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία. Όπως θυμάστε, τον Δεκέμβρη επέστρεψε ο Μακάριος στην Κύπρο μετά από υποχρεωτική ουσιαστικά εξορία που ακολούθησε το φασιστικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και κατοχή. Από τότε μέχρι σήμερα ο λαός μας αγωνίζεται να αποκαταστήσει τα ανθρώπινά του δικαιώματα. Η δημοκρατία έχει αποκατασταθεί στον τόπο, οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτουργούν άψογα, υπάρχει όχι απλώς ελευθερία του λόγου αλλά κάτι παραπάνω: Ένας διάλογος ασταμάτητος, που είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και σύνθεση, εκεί και όπου είναι δυνατόν, θέσεων και απόψεων.

Παραμένει όμως ένα μεγάλο ζητούμενο: Η ελευθερία του τόπου, η επανένωση του νησιού και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως της γλώσσας που μιλούν και του Θεού στον οποίο πιστεύουν, και εννοώ και των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας, των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων.

Αυτός ο αγώνας είναι δύσκολος, χρειάζεται ενότητα, σύμπνοια και κοινή προσπάθεια. Κοινή προσπάθεια με εκείνους τους Τουρκοκύπριους που πονούν αυτόν τον τόπο – και δεν είναι λίγοι – που δέχονται την πίεση και την καταπίεση από πλευράς των εποίκων και βεβαίως της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και, επαναλαμβάνω, να δώσουμε ώθηση στην προσέγγιση και τον κοινό αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μέχρι την τελική λύτρωση».