3/12/10

03/12/2010

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν δέχθηκε σήμερα τριμελή αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας Γεωργίας-Κύπρου στη Βουλή της Γεωργίας. Της Ομάδας ηγείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης κ. David Darchiashvili και σε αυτή συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αποδήμων Γεωργιανών κ. Nugzar Tsiklauri και ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας κ. Tamaz Petriashvili. Την αντιπροσωπία συνόδευε ο Πρέσβης της Γεωργίας στην Κύπρο κ. Vladimer Konstantinidi.



Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές εξήραν τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των αντίστοιχων κοινοβουλίων τους, σημειώνοντας παράλληλα την ύπαρξη περιθωρίων για περαιτέρω ανάπτυξή τους σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης των επαφών μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, ειδικότερα στο επίπεδο των αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας.

Ενημερώνοντας τους Γεωργιανούς Βουλευτές για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη, μέχρι στιγμής, άκαμπτη στάση της τουρκικής πλευράς και την εκ μέρους της απουσία ειλικρινούς βούλησης για επίλυση του προβλήματος, εντός του συμφωνημένου πλαισίου και στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Καρογιάν επαναβεβαίωσε τη θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, η οποία να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Ο επικεφαλής της γεωργιανής αντιπροσωπίας κ. Darchiashvili ανέφερε ότι η Γεωργία παραμένει σταθερή σε θέσεις αρχών όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για εξεύρεση δίκαιης και ειρηνικής λύσης.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γεωργία, ο κ. Darchiashvili τόνισε την προσήλωση της χώρας του σε αρχές. Σημείωσε, περαιτέρω, τις προσπάθειες της Γεωργίας για ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος που θα επιτρέψει την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων αυτών.