3/12/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου κατά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Ε΄ Δημοτικού Σχολείου και του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Αγλαντζιάς
03/12/2010





Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, γιατί βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να καταθέσω τον θεμέλιο λίθο του Ε΄ Δημοτικού Σχολείου και του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Αγλαντζιάς και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου έχετε απευθύνει.

Το υπερσύχρονο αυτό σχολείο, είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει λαμπρό φάρο μάθησης και αγωγής για πολλές γενεές παιδιών της περιοχής. Η ανέγερσή του από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εντάσσεται μέσα στο σχολικό κτηριολογικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης, το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία. Στόχος του Υπουργείου είναι ο σταδιακός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων των σχολικών μας κτηρίων, ώστε να ανταποκρίνονται απόλυτα στις σημερινές ανάγκες των παιδιών και στις απαιτήσεις των νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ιδιαίτερα σήμερα, μετά και από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να ανταποκριθούμε άμεσα στις απαιτήσεις των καιρών και στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε σε όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες μάθησης, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις δυνατότητές τους.

Οραματιζόμαστε για τον τόπο μας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχολείο, όπου τα παιδιά θα μπορούν να αποκτούν γνώσεις και να καλλιεργούν την κριτική-δημιουργική τους σκέψη, να ασκούν το σώμα και να ευαισθητοποιούν την ψυχή τους.

Θα πρέπει, ακόμη, απαραίτητα να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν στην καθημερινή διδακτική πράξη τις νέες τεχνολογίες και να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα μέσα και τις εγκαταστάσεις, που θα τους επιτρέπουν να νιώθουν τη χαρά της μάθησης και να αναπτύσσονται ως ολοκληρωμένες και υπεύθυνες προσωπικότητες.

Το σχολείο αυτό της Αγλαντζιάς, με τις υπερσύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, τις ειδικές αίθουσες και τις αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις που θα διαθέτει, θα είναι πραγματικό στολίδι και καμάρι της περιοχής, για το οποίο όλοι θα είμαστε περήφανοι. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας θα μπορούν να αξιοποιούν, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τις διευκολύνσεις και τα μέσα που θα τους παρέχουν οι νέες σχολικές εγκαταστάσεις, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του σχολείου τόσο σε θέματα γνώσης και κατάρτισης όσο και σε θέματα αγωγής και παιδείας.

Το σχολείο αυτό είναι μια σημαντική προσφορά της πολιτείας προς τον Δήμο Αγλαντζιάς, ο οποίος αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές περιφέρειες της πρωτεύουσας και της Κύπρου γενικότερα.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι σήμερα θα αποτελούν, σε λίγο, παρελθόν και είμαι βέβαιος ότι θα ενδυναμώσουν τη θέληση όλων για μια καθ’ όλα πετυχημένη πορεία του Ε΄ σχολείου Αγλαντζιάς προς το μέλλον.

Καταθέτοντας τον θεμέλιο λίθο, ευχαριστώ και συγχαίρω τους μαθητές και τους δασκάλους, που ετοίμασαν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Τέλος, εύχομαι σε όλα τα παιδιά να χαίρονται και να αγαπούν το σχολείο τους, να προοδεύουν στη γνώση και την αρετή και να εκπληρώσουν στο ακέραιο τα δικά τους όνειρα και τις προσδοκίες των γονιών και των δασκάλων τους.