3/12/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εορταστική εκδήλωση για την Εβδομάδα Εθελοντισμού, στη Λευκωσία
03/12/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.00 μ.μ.



Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα και τιμή μου, που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να απευθύνω τον δικό μου χαιρετισμό και να εκφράσω την ειλικρινή και βαθύτατη εκτίμησή μου προς τους εθελοντές, που πέρα και πάνω από κάθε προσωπική επιδίωξη, βρίσκονται στην υπηρεσία των συνανθρώπων τους, συμβάλλοντας σημαντικά στην κοινωνική ανάπτυξη και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Τιμούμε σήμερα όλους τους εθελοντές στον τόπο μας. Τιμούμε τη σημαντική προσφορά του εθελοντικού κινήματος. Επιβραβεύουμε την αγάπη και την κοινωνική αλληλεγγύη, τον σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Ο εθελοντισμός είναι ένα πολύμορφο και δυναμικό σύστημα, όπου η ατομική ολοκλήρωση συναντάται με τη συλλογική ευημερία. Το πεδίο δράσης του δεν είναι μόνο αυτό της κοινωνικής φροντίδας, αλλά πολύ μεγαλύτερο και ευρύτερο. Η εθελοντική προσφορά σήμερα διευρύνεται διαρκώς και εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως εκστρατείες για θέματα αναλφαβητισμού, εμβολιασμών, πρόληψης και ενημέρωσης, αλλά και οργανωμένες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ανάγκη για εθελοντική προσφορά είναι μεγαλύτερη σήμερα παρά ποτέ, δεδομένων των αντίξοων επιπτώσεων των παγκόσμιων προβλημάτων, του αυξημένου αριθμού ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες απόλυτης φτώχιας και αδυναμίας και όλων εκείνων των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, που η ποιότητα ζωής τους δεν είναι αυτονόητη, αλλά εξαρτάται από τον βαθμό της δικής μας ευαισθησίας και κινητοποίησης.

Σήμερα, ο εθελοντισμός σηματοδοτεί και μια νέα στάση ζωής, μια διαφορετική αντίληψη για την ανθρώπινη δημιουργία και για το ρόλο του ατόμου στην κοινωνία, την «Κοινωνία των Πολιτών».

Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ακολουθούμε συγκεκριμένη πολιτική με συνέπεια και κοινωνική ευθύνη, οραματιζόμαστε ένα καλά οργανωμένο σύστημα που να εισάγει την κοινωνική συμμετοχή όλων των μελών της με δικαίωμα λόγου και ρόλου, με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Ένα σύστημα, το οποίο να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες, υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες, διασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Αναγνωρίζουμε ότι την κύρια και πρωταρχική ευθύνη για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής την έχει το κράτος και αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη με διεύρυνση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας τον ρόλο που ο εθελοντισμός μπορεί να διαδραματίσει επιζητούμε τη δομημένη και στοχευμένη εμπλοκή των εθελοντών στην προσπάθεια για διεύρυνση και εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους.

Είναι για το λόγο αυτό που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει από χρόνια καθιερώσει, μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, μια μόνιμη και γόνιμη συνεργασία με τους εθελοντές και τις οργανώσεις τους, με αξιόλογα και, συχνά, θεαματικά αποτελέσματα.

Η 5η Δεκεμβρίου κάθε χρόνο είναι:

· ευκαιρία αναγνώρισης της δύναμης του εθελοντισμού στην προώθηση της ανάπτυξης και της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.
· ευκαιρία απόδοσης τιμής στους εκατομμύρια εθελοντές σε όλο τον κόσμο που, καθημερινά διαθέτουν τον χρόνο, την εφευρετικότητα, την αλληλεγγύη και τη δημιουργικότητά τους προκειμένου να συμβάλουν σε ένα καλύτερο και σταθερότερο μέλλον.
· μέρα γιορτής και απολογισμού.

Παράλληλα, ας είναι η σημερινή ημέρα αφετηρία για νέες δράσεις και νέους στόχους για όλους μας, για το κράτος και τις εθελοντικές οργανώσεις και για τον καθένα μας ξεχωριστά, για την προαγωγή της ευημερίας των πολιτών, την ανάπτυξη του πολιτισμού, την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για τη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών για όλους.