3/12/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην παρουσίαση της έρευνας πεδίου και δράσεων ευαισθητοποίησης για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού του Δήμου Μέσα Γειτονιάς
03/12/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.



Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση που σκοπό έχει την παρουσίαση της έρευνας πεδίου και δράσεων ευαισθητοποίησης για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού του Δήμου Μέσα Γειτονιάς. Λυπούμαι πραγματικά που λόγοι πέραν της θέλησης μου με εμποδίζουν να είμαι σήμερα μαζί σας, ανάμεσα σε φίλους και συνεργάτες που διακρίνονται για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους για τα κοινά.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Δήμο Μέσα Γειτονιάς και το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας Μέσα Γειτονιάς που επέδειξαν ενδιαφέρον και υπέβαλαν πρόταση για δραστηριοποίηση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του Δήμου.

Ο θεσμός των «Ευρωπαϊκών Ετών» έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1983 με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών, την ανάπτυξη διαλόγου για την αλλαγή στάσεων και προτύπων, αλλά και την ευαισθητοποίηση των εθνικών κυβερνήσεων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στους θεματικούς τομείς που επιλέγονται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την κήρυξη του έτους 2010 ως Ευρωπαϊκού Έτους για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, επαναβεβαιώνει τη συλλογική ευθύνη που πρέπει να έχουν όλοι οι θεσμοί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

Η καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού συγκαταλέγεται στις ουσιώδεις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας το 2000 κάλεσε τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να λάβουν μέτρα ώστε να γίνει «ένα αποφασιστικό βήμα για την εξάλειψη της φτώχιας έως το 2010». Η φτώχια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν σήμερα μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία εντείνεται υπό το φως της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η μείωση των Ευρωπαίων φτωχών κατά 20 εκ. άτομα αποτελεί ένα από τους στόχους της νέας Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» αναδεικνύοντας έτσι την ανάγκη στόχευσης των παρεμβάσεων των 27 κρατών μελών για τη μείωση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί έτος εντατικοποίησης των προσπαθειών μας προς την επίτευξη μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς με συνθήκες κοινωνικής συνοχής. Η Κύπρος έχει επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης, παρόλα αυτά η φτώχια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν σημαντικές προκλήσεις, καθώς θύλακες φτώχιας και αποκλεισμού παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι τα ηλικιωμένα άτομα, τα άτομα με αναπηρίες, τα παιδιά, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες.

Η καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η εμπλοκή όλων των παραγόντων στις προσπάθειες που καταβάλλονται αποτελούν σημαντική δέσμευση του Προγράμματος Διακυβέρνησης. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται μέσα από την εισαγωγή στοχευμένων εισοδηματικών παρεμβάσεων, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων νομοθεσιών και πρακτικών αλλά και μέσα από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ταυτόχρονα στην ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.

Η ανάπτυξη μιας σφαιρικής και σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής με στόχο την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί ένα από τους σημαντικούς άξονες πολιτικής του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και σας διαβεβαιώ ότι η Κυβέρνησή μας δεσμεύεται για αποτελεσματική συμβολή στην καταπολέμηση των πιο πάνω φαινομένων.

Κλείνοντας, επιτρέψετέ μου για ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε και να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας.


Σημ: Το χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της κας Υπουργού, η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας κα Τούλα Κούλουμου.