1/12/10

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Ελσης Χριστόφια σε συναυλία του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στη Λευκωσία NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Ελσης Χριστόφια σε συναυλία του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στη Λευκωσία
01/12/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7μ.μ.



Mε ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση που πραγματοποιείται στα πλαίσια των ετήσιων εκδηλώσεων εναντίον της φυλετικής βίας που διοργανώνει ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια.

Η εκστρατεία «16 μέρες ακτιβισμού εναντίον της φυλετικής βίας» αρχίζει στις 25 Νοεμβρίου με τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτές οι δύο ημερομηνίες έχουν συνδεθεί συμβολικά και αποτελούν την παγκόσμια πια 16ήμερη εκστρατεία κατά της φυλετικής βίας.

Η αποψινή συναυλία είναι αφιερωμένη στον αγώνα για την καταπολέμηση της βίας ενάντια στις γυναίκες. Δυστυχώς η φυλετική βία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας που παίρνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις και στην κυπριακή κοινωνία.

Με τον όρο βία εννοούμε οποιαδήποτε παράνομη πράξη, παράλειψη ή συμπεριφορά με την οποία προκαλείται άμεσα σωματική, σεξουαλική ή ψυχική βλάβη σε κάποιο άλλο άτομο. Εκδηλώνεται κυρίως ενάντια σε ανήμπορους να υπερασπιστούν σωματικά τον εαυτό τους ανθρώπους δηλαδή στις γυναίκες, τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους. Ως φαινόμενο υπάρχει σε κάθε χώρα της Ευρώπης παρά τις θετικές εξελίξεις σε νομοθεσίες, πολιτικές και πρακτικές. Η ερμηνεία ωστόσο αυτού του φαινομένου είναι πολυσύνθετη και πολυδιάστατη.


Στην Κύπρο τα περιστατικά βίας που γνωστοποιούνται τα τελευταία χρόνια αφορούν κυρίως την κακοποίηση γυναικών από τους συζύγους ή συντρόφους τους και την κακοποίηση παιδιών κάτω των 18 ετών από τους γονείς ή από συζύγους των γονιών από δεύτερο γάμο.

Έχει διαπιστωθεί μέσα από διεθνείς έρευνες και μελέτες ότι περιστατικά βίας μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε οικογένεια, ανεξάρτητα από οικονομικό, κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο, την ηλικία, το χρώμα, τη θρησκεία ή την εθνική καταγωγή. Αναμφίβολα υπάρχουν συγκεκριμένοι κοινωνικοί παράγοντες όπως η φτώχεια και η ανεργία αλλά και παθολογικοί παράγοντες όπως η χρήση ουσιών που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου. Όπως επίσης υπάρχουν και συγκεκριμένες νοοτροπίες που θέλουν τη γυναίκα να αποσιωπά την άσκηση βίας.

Κάθε φορά που μια γυναίκα γίνεται θύμα βίας, αυτό σημαίνει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της, καταρράκωση της αυτοεκτίμησής της και πρόκληση σωματικού και ψυχολογικού προβλήματος που πολλές φορές θα παραμείνει χαραγμένο στην ψυχή της και όταν ακόμη η βία θα έχει σταματήσει.

Αυτές οι 16 μέρες προσφέρουν μια ευκαιρία για ανανέωση της δέσμευσης για απελευθέρωση των γυναικών από τον εφιάλτη της βίας. Οι χώρες δεν μπορούν να προοδεύσουν όταν ο μισός τους πληθυσμός είναι στο περιθώριο, όταν γίνεται θύμα κακομεταχείρισης και υπόκειται σε διακρίσεις. Η παραχώρηση στις γυναίκες των δικαιωμάτων τους και η ύπαρξη ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην εργασία και στη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, συμβάλουν αποφασιστικά στην προοδευτική ανέλιξη της κοινωνίας.

Είναι ευθύνη όλων μας να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στη φυλετική βία. Κυβέρνηση, Εκκλησία, κόμματα, οργανώσεις νεολαίας, εκπαιδευτικό σύστημα, μη κυβερνητικές οργανώσεις οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο απαλλαγμένο από κάθε μορφή βίας.

Στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια η καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας έχει καθοριστεί ως βασικός άξονας πολιτικής. Έχουν τεθεί στόχοι και λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίησή τους. Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας από όλες τις κρατικές Υπηρεσίες έτσι που να ενεργούν συντονισμένα και αποτελεσματικά.

Ακόμη, έχουν ενισχυθεί οι δομές των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με στόχο τη στήριξη της οικογένειας και την πρόληψη προβλημάτων, με τη δημιουργία δύο εξειδικευμένων τοπικών γραφείων σε Λευκωσία και Λεμεσό που ασχολούνται με θέματα οικογένειας και παιδιού.

Εξαιρετικής σημασίας είναι η επιμόρφωση των λειτουργών ευημερίας, αστυνομικών και νοσηλευτών που αναλαμβάνουν να χειριστούν τα περιστατικά αυτά. Ο τρόπος αντιμετώπισης του θύματος και του θύτη δεν είναι απλός, αφορά ένα σύνθετο ψυχοκοινωνικό πρόβλημα και χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση.

Επιπρόσθετα έχουν στηριχθεί οικονομικά αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη λειτουργία προγραμμάτων στήριξης των θυμάτων βίας με τη λειτουργία καταφυγίων και την εφαρμογή προγραμμάτων για τους θύτες.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για πρόληψη του φαινομένου έχει συμφωνηθεί να συμπεριληφθεί στα πλαίσια των επιμορφωτικών μαθημάτων του Υπουργείου Παιδείας ένας κύκλος μαθημάτων για την επιμόρφωση των νεαρών ζευγαριών έτσι που να μπορούν να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στους συζυγικούς και γονεϊκούς τους ρόλους.

Φίλες και φίλοι,

Η στήριξη και η συμπαράστασή σας για την καταπολέμηση του φαινομένου της φυλετικής βίας είναι τεράστιας σημασίας γιατί πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα του κοινωνικού αυτού προβλήματος. Η αντιμετώπισή του απαιτεί προσπάθεια από μέρους όλων μας.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και εύχομαι να απολαύσετε αυτήν την όμορφη συναυλία.