1/12/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΚΟΑ με θέμα «Άθληση, Υγεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση» NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΚΟΑ με θέμα «Άθληση, Υγεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση»
01/12/2010





Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκομαι μαζί σας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το σημερινό συνέδριο.

Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και, μαζί με την υγεία και την πρόνοια, αποτελεί δικαίωμα των πολιτών. Όλοι γνωρίζουμε την αξία του αθλητισμού και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη ζωή του ανθρώπου και ιδιαίτερα των νέων μας. Τον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού έρχεται να προσδιορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και, παράλληλα, να καθορίσει μια συγκεκριμένη πορεία στα πλαίσια της Λευκής Βίβλου.

Η Πολιτεία, ανταποκρινόμενη στην αναγκαιότητα αυτή, στηρίζει μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα την προσπάθεια ώστε ο αθλητισμός να εναρμονίζεται πλήρως με τον κοινωνικό του ρόλο. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός αθλητισμός και, κατ’ επέκταση, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν φτάσει σε οριακά επίπεδα, γεγονός που μας αναγκάζει να διαφοροποιήσουμε τους στόχους μας και να χαράξουμε νέα πορεία. Η κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική αποστολή του αθλητισμού καθώς και διάφορες μορφές αλληλεγγύης είναι απαραίτητες για να διαφυλαχθεί ο ευρύτερος κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού.

Η Κυβέρνηση, πιστή στις διακηρύξεις της ότι ο αθλητισμός αποτελεί μια ανθρώπινη, κοινωνική δραστηριότητα, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, με στόχο όχι μόνο τον πρωταθλητισμό αλλά και την υγεία των πολιτών. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι η προσφορά ίσων ευκαιριών για άθληση σε όλους τους πολίτες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο ως προς την παροχή ευκαιριών άθλησης στους πολίτες.

Η φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής ταυτίζεται απόλυτα με όσα προαναφέρθηκαν. Ανάπτυξη του κοινωνικού αθλητισμού και ίσες ευκαιρίες για άθληση με σκοπό τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, την υιοθέτηση υγιών συνηθειών και την κοινωνική ένταξη. Η αποτελεσματικότητα κάθε πολιτικής αθλητισμού πρέπει να στηρίζεται σε πρόγραμμα δράσης με ξεκάθαρες αρχές, όραμα, σκοπούς και στόχους και μέσα από αυτό να υλοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες σε ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Με ικανοποίηση χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού να διοργανώσει το σημερινό συνέδριο το οποίο εμπίπτει στο νέο πρόγραμμα δράσης του. Είμαι σίγουρος ότι η ενημέρωση η οποία θα προκύψει μέσα από το συνέδριο θα βοηθήσει σημαντικά τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το δικό τους μοντέλο αθλητικής ανάπτυξης και δράσης.

Η παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία κας Ανδρούλας Βασιλείου προσδίδει μια ξεχωριστή διάσταση στο Συνέδριο, όπως και η παρουσία του Έλληνα Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδιου για την Άθληση και τη Διατροφή, κ. Χρίστου Αηδόνη.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.