16/11/10

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου στην εκδήλωση - παρουσίαση της έκδοσης του Δώρου Παρτασίδη «Faces of Cyprus», στη Δημοσιογραφική Εστία
16/11/2010







Θέλω πρώτα να εκφράσω τη λύπη μου γιατί ειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση–παρουσίαση της θαυμάσιας έκδοσης του καλού φίλου και εξαίρετου εικονολήπτη/φωτογράφου Δώρου Παρτασίδη. Ήταν μεγάλη η επιθυμία μου να παρευρίσκομαι και διά ζώσης να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στο φίλο Δώρο για το έργο που έχει επιτελέσει. Δυστυχώς, ούτε κι αυτήν τη φορά, τη δεύτερη στη σειρά, δεν κατέστη δυνατόν. Η πρώτη φορά ήταν στην παρουσίαση της έκδοσης στο Λονδίνο, όπου και πάλι άλλες υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν να δηλώσω «παρών». Αγαπητέ μου Δώρο, γνωρίζεις ότι έχεις την αγάπη και την εκτίμησή μου.

«Faces of Cyprus». «Πρόσωπα της Κύπρου». Αυτός είναι ο τίτλος της έκδοσης ο οποίος εκ πρώτης όψεως παραπέμπει στις φωτογραφίες ανθρώπων από την Κύπρο. Λέω «εκ πρώτης όψεως» γιατί η εργασία του Δώρου Παρτασίδη είναι πολύ πέραν τούτου. Τα «Πρόσωπα της Κύπρου» είναι η εικόνα της Κύπρου. Η εικόνα του παρελθόντος και του παρόντος της πατρίδας μας. Στα πρόσωπα των ηλικιωμένων που για ώρες κοιτάζουν στο άπειρο και που αναδεικνύει ο φωτογραφικός φακός του Δώρου Παρτασίδη αποτυπώνονται τα βάσανα και οι καημοί μιας ολόκληρης ζωής. Μιας ζωής που καμιά σχέση δεν έχει με τη σύγχρονη Κύπρο της ευημερίας και της προόδου. Ήταν μια ζωή εξαιρετικά δύσκολη σε εποχές φτώχειας, ανέχειας, εξαθλίωσης, αμορφωσιάς με φόντο την αποικιοκρατία που έμενε παγερά αδιάφορη στα προβλήματα της κοινωνίας αλλά και την ασυδοσία της εργοδοσίας.

Την καθυστέρηση και τη φτώχεια ο λαός μας τις ξεπέρασε με αγώνες σκληρούς και μακρούς. Με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες ο λαός μας κατάφερε να αποτινάξει την αποικιοκρατία και να εισέλθει στην κοινωνία των ελεύθερων κρατών.

Η ανεξαρτησία, παρά τα μεγάλα προβλήματα που επισώρευσαν οι δεσμεύσεις και οι διαχωριστικές πρόνοιες των συμφωνιών που έδωσαν στον λαό μας ελευθερία, έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και την πρόοδο, που επίσης με τέχνη αποτυπώνει ο Δώρος με το φωτογραφικό του φακό.

Μέσα από αυτό το ταξίδι στο χρόνο γεννιέται η ελπίδα, η προσμονή μα και η αγωνία για το αύριο, για το μέλλον. Η φωτογραφική τέχνη του Δώρου Παρτασίδη, που ξεχειλίζει μέσα από την έκδοσή του «Πρόσωπα της Κύπρου», λειτουργεί ως κάλεσμα και ερέθισμα για να κατακτήσουμε το αύριο. Να το κατακτήσουμε ξεπερνώντας την κατοχή και τη ντε φάκτο διαίρεση που ροκανίζει τα θεμέλια του μέλλοντός μας. Να το κατακτήσουμε επιτυγχάνοντας την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Να ενώσουμε τον τόπο μας έτσι όπως ο Δώρος φωτογραφικά ενώνει το βλέμμα του Μουσουλμάνου και του Χριστιανού, του Έλληνα και του Τούρκου της Κύπρου. Ένα βλέμμα που δεν γνωρίζει και δεν αναγνωρίζει διαχωριστικές και κατοχικές γραμμές. Ένα βλέμμα που παρά τις πίκρες και τις τραγωδίες του χτες προσβλέπει στο αύριο και έχει ανάγκη την προοπτική.

Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, με τους κοινούς αγώνες και τις κοινές μας προσπάθειες, θα πρέπει να τη δικαιώσουμε. Θα πρέπει να την πραγματώσουμε. Είναι ζωτικό καθήκον. Μπορούμε. Το αξίζουμε. Και όταν την ελπίδα την κάνουμε ζωή και πράξη, τότε ο Δώρος Παρτασίδης θα μπορεί να αποδώσει το γεγονός σε μια καινούργια εκδοτική προσπάθεια που θα μπορεί να φέρει τον τίτλο: «Τα χαρούμενα πρόσωπα της Κύπρου».

Δώρο, συγχαρητήρια. Να’ σαι πάντα καλά εσύ και η οικογένειά σου.

Σημ.: Το χαιρετισμό διάβασε ο Ανώτερος Λειτουργός Τύπου και Πληροφοριών
κ. Γιώργος Παπακυριακού.