16/11/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο συνέδριο του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας «Ρόλος και αξίες της πρωτογενούς πρόληψης»
16/11/2010






Ευχαριστώ θερμά τον Σύνδεσμο Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας για την ευγενή πρόσκλησή του να χαιρετίσω και να θέσω υπό την αιγίδα μου το σημερινό συνέδριο. Δυστυχώς, λόγω άλλων ειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατόν να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας.

Επιθυμώ να εκφράσω την εκτίμηση και τα συγχαρητήριά μου στο Σύνδεσμο Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας για το πολύτιμο έργο που επιτελεί και την αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και 20 χρόνια στον τομέα της πρόληψης των ναρκωτικών.

Καλωσορίζω τους εκλεκτούς επιστήμονες από την Ελλάδα και όλους τους εισηγητές οι οποίοι βρίσκονται σήμερα εδώ για να μεταφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση ενθαρρύνει και αναγνωρίζει την προσφορά των εθελοντικών οργανώσεων, των κοινωνικών εταίρων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία ενισχύει και συμπληρώνει την κρατική προσπάθεια. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι γιατί στην Κύπρο ο εθελοντισμός βρίσκεται σ’ ένα επίπεδο αξιοζήλευτο που τιμά την κοινωνία μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Η χρήση ουσιών αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα το οποίο έχει σχέση με το οικονομικο - κοινωνικο - πολιτιστικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται η προσωπικότητα του νέου ανθρώπου, τις αξίες και τα πρότυπα που κυριαρχούν και προβάλλονται σε μαζική κλίμακα. Ζούμε σε μια κοινωνική πραγματικότητα στην οποία παρουσιάζεται ως υπέρτατη αξία το χρήμα και υπέρτατος στόχος η απόκτησή του με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο. Ζούμε σε μια κοινωνική πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από κρίση αξιών και θεσμών.

Το φαινόμενο της χρήσης ουσιών είναι πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό τόσο ως προς την αιτιολογία του όσο και ως προς την αντιμετώπισή του. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια κοινωνικά προβλήματα και απασχολεί έντονα και την κυπριακή κοινωνία.

Η Κυβέρνηση έχει θέσει το πρόβλημα των ναρκωτικών ως θέμα υψίστης προτεραιότητας και προχώρησε, μέσω του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, στην εκπόνηση της Νέας Εθνικής Στρατηγικής για τα Ναρκωτικά 2009 – 2012.

Η στρατηγική αυτή υιοθετεί την αρχή μιας ισορροπημένης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των ναρκωτικών, μέσα από τη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς. Στοχεύει στο να διασφαλίσει την υλοποίηση δράσεων στους τομείς της πρόληψης, της θεραπείας, της μείωσης της βλάβης και της κοινωνικής επανένταξης. Κύριοι άξονές της είναι η προσβασιμότητα στη θεραπεία, η γεωγραφική κάλυψη, ο έγκαιρος εντοπισμός ευάλωτων στη χρήση ατόμων (γυναίκες, μετανάστες και ευπαθείς ομάδες με υψηλό βαθμό κινδύνου) και ο πλουραλισμός θεραπευτικών επιλογών.

Η στρατηγική αυτή βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα και δείκτες, στην ευρωπαϊκή εμπειρία αλλά κυρίως αντικατοπτρίζει την κυπριακή πραγματικότητα. Όραμά της είναι η δημιουργία ενός κοινού ορίζοντα ενεργού κοινωνικής δράσης και αλληλεγγύης, η εδραίωση της πρόληψης ως τρόπου ζωής καθώς και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών για τα ουσιοεξαρτώμενα άτομα.

Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας στα πλαίσια της υλοποίησης της νέας εθνικής στρατηγικής, υιοθετήσαμε τον θεσμό διορισμού ανεξάρτητου Προέδρου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου. Ο διορισμός του Προέδρου πραγματοποιήθηκε σήμερα. Πιστεύουμε πως ο θεσμός, πέρα από το γεγονός ότι θα εναρμονίσει την Κύπρο με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προσδώσει στο Συμβούλιο αναβάθμιση, αυτονομία, ευελιξία και ταχύτητα.

Ήδη έχει διαμορφωθεί Οδηγός Πρόληψης και Οδηγός Θεραπείας με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας της παροχής υπηρεσιών. Ολοκληρώθηκε, επίσης, η διαδικασία έγκρισης όλων των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας του κυβερνητικού και μη κυβερνητικού τομέα.

Από τον Ιούλιο του 2010 άρχισε η πιλοτική εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος ασφαλούς νυκτερινής διασκέδασης το οποίο απευθύνεται σε νέους ηλικίας 16 μέχρι 30 ετών που κάνουν χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών κατά τη νυκτερινή διασκέδαση.

Παράλληλα, γεφυρώθηκαν τα κενά που υπήρχαν στο πρόγραμμα παραπομπής μαθητών που έρχονται σε επαφή με ουσίες μέσα από το σχολικό περιβάλλον, σε εξειδικευμένα κέντρα εφήβων και οικογένειας.

Ολοκληρώθηκε επίσης με επιτυχία η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος «FreD goes net» και αποφασίστηκε η επέκτασή του μ’ ένα νέο πρωτόκολλο συνεργασίας για παραπομπή σε ειδικά προγράμματα νεαρών που συλλαμβάνονται για αδικήματα τα οποία σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Καταλήγοντας, θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ το Σύνδεσμο Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας για τα 20 χρόνια ζωής και προσφοράς του, καθώς και όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ για να συμβάλετε θετικά στη δημιουργία μιας υγιούς νεολαίας. Σας διαβεβαιώνω ότι από την Κυβέρνηση και εμένα προσωπικά θα έχετε όλην την αναγκαία στήριξη και συνεργασία.

Με τους προβληματισμούς αυτούς κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις διαβουλεύσεις σας.
Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκάς Λουκά.