16/11/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση για τα 50χρονα της κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας, στη Λεμεσό
16/11/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.00 μ.μ





Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση για τα 50χρονα της κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αυτήν την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ όλους όσοι με οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν διαχρονικά αλλά και εκείνους που συνεχίζουν να συμμετέχουν στην πραγματικά κοπιώδη, επίμονη και σκληρή αλλά με ορατά θετικά αποτελέσματα προσπάθεια για την καταξίωση της κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας.

Από πολύ παλιά η σημασία της Kύπρου υπερέβαινε κατά πολύ το μικρό μέγεθός της. H γεωγραφική θέση της, μαζί με το γεωργικό, δασικό και ορυκτό πλούτο της, την κατέστησαν διαμετακομιστικό σταθμό και κέντρο εμπορίου και πολιτισμού. Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί ώθησε τους κατοίκους της να αναπτύξουν τις θαλάσσιες μεταφορές ως μέσο επαφής και επικοινωνίας με τους λαούς της περιοχής, αλλά και ως μέσο εμπορίας προϊόντων και αγαθών. Κυπριακά πλοία διέσχιζαν τη Μεσόγειο και εμπορεύονταν με πολλές παράκτιες πόλεις του ευρύτερου μεσογειακού χώρου. Είναι για τούτο που η οικονομική ανάπτυξη του νησιού υπήρξε διαχρονικά άρρηκτα συνυφασμένη με την ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών και του θαλάσσιου εμπορίου.

Στη μακραίωνη ιστορική της διαδρομή η Κύπρος, σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς αναλυτές, υπήρξε θύμα επιδρομών και κατακτήσεων ως συνέπεια και αυτής της πολύ σημαντικής γεωγραφικής της θέσης. Ακριβώς αυτή η σημαντική γεωγραφική της θέση αποτελεί στη δεδομένη περίπτωση και το ισχυρό συγκριτικό μας πλεονέκτημα για την ανάπτυξη και άνθιση των θαλάσσιων μεταφορών.

Στη σύγχρονη εποχή οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ανάπτυξης ενός νησιωτικού κράτους. Η ανάγκη μεταφοράς όλων των πρώτων υλών και της πλειονότητας των καταναλωτικών αγαθών από και προς το νησί μας διά θαλάσσης, σε συνάρτηση με τη μακραίωνη ναυτιλιακή μας παράδοση, μπορούν να εξηγήσουν τη σοβαρότητα και τον ζήλο τον οποίο επιδείξαμε ως κράτος στην ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας.

Γιορτάζουμε φέτος τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πορεία της χώρας μας σ’ αυτά τα χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολη. Αντίθετα, από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας η πολιτική αλλά και η ευρύτερη κοινωνική ζωή του τόπου σημαδεύτηκε από μια συνεχή προσπάθεια υπεράσπισης της οντότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και των κρατικών δομών της Κυπριακής Δημοκρατίας από μια σειρά από επιβουλές. Το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή που ακολούθησε, το 1974, έφεραν την Κύπρο στο χείλος της καταστροφής. Τριάντα έξι χρόνια μετά η Τουρκία εξακολουθεί να καταπατεί κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου και να παραβιάζει σωρεία ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών με την κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την τουρκική εισβολή έπρεπε να αναστηλώσουμε το κράτος μας, να επαναλειτουργήσουμε τους θεσμούς και να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα που επισώρευσε η εισβολή και η κατοχή. Η οικονομία είχε δεχθεί καίριο πλήγμα. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο η κυπριακή ναυτιλία αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανασύνταξης και επαναδραστηριοποίησης της οικονομίας μας. Η σταθερή πορεία ανάπτυξης της ναυτιλίας μας έδωσε ώθηση και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας στα πρώτα εκείνα κρίσιμα χρόνια. Η ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου έφερε πολύτιμα έσοδα στο κράτος. Κυρίως, όμως, η εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιρειών στο νησί μας προσέφερε πολύ μεγάλα οφέλη στην οικονομία του τόπου. Ξένες επενδύσεις εισέρρευσαν στην οικονομία μας, τονώθηκε η εσωτερική αγορά και, πάνω από όλα, δημιουργήθηκαν πολλές αλλά συνάμα και ποιοτικές θέσεις εργασίας, κάτι που η Κύπρος είχε απόλυτη ανάγκη τη συγκεκριμένη περίοδο.

Από τη συγγραφή των πρώτων κυπριακών νόμων για τη δημιουργία του Κυπριακού Νηολογίου και την έναρξη το 1963 νηολόγησης πλοίων σε αυτό έχουμε διανύσει ως κράτος μια μεγάλη απόσταση. Ο τομέας της εμπορικής ναυτιλίας ακολουθεί από την ίδρυση της Δημοκρατίας μια συνεχή ανοδική πορεία η οποία υπήρξε και εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα έναν από τους στυλοβάτες της κυπριακής οικονομίας. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα επιτεύγματα της κυπριακής ναυτιλίας τα οποία έχουν προσδώσει εκλεκτή θέση στη χώρα μας στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη. Η Κύπρος αποτελεί σήμερα μία παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και ένα καθόλα σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα. Οι αριθμοί, ως αδιάψευστος μάρτυρας της πραγματικότητας, καταδεικνύουν ότι η μικρή μας πατρίδα έχει υποσκελίσει, στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, μεγάλα ναυτιλιακά κράτη που άλλοτε κυριαρχούσαν στον χώρο και κατέχει τη 10η θέση παγκόσμια και την 3η στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση με την ολική χωρητικότητα του στόλου της να υπερβαίνει τα 21 εκατομμύρια κόρους.

Αγαπητοί φίλοι,

Θέλω, ακόμη μια φορά, να σας διαβεβαιώσω και να υπογραμμίσω τη μεγάλη σημασία που προσδίδει η Κυβέρνηση στον τομέα της ναυτιλίας ως ενός εκ των πλέον σημαντικών πυλώνων της ανάπτυξης του τόπου μας. Η ναυτιλία αποτελεί ένα τομέα με πολύ μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες τις οποίες το κυπριακό κράτος, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους ιδιωτικούς φορείς, κατάφερε να αντιμετωπίσει και να αξιοποιήσει με διορατικότητα, σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά η οποία έχει αποφέρει τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα.

Στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι η συνεχής παροχή κινήτρων, φορολογικών και άλλων, μέσα στα πλαίσια που μας επιτρέπουν οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Κύπρος όχι μόνο να διατηρήσει την εξέχουσα θέση που κατέχει στην παγκόσμια ναυτιλία αλλά να τη βελτιώσει και να την αναπτύξει περαιτέρω. Τα επιτεύγματα των 50 χρόνων που πέρασαν πρέπει να αποτελέσουν το εφαλτήριο για μεγαλύτερες επιτυχίες. Έχουμε την πεποίθηση ότι η ποιότητα και η κατάρτιση των ατόμων που στελεχώνουν την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, είναι τέτοια που μας επιτρέπει να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Καταλήγοντας, θέλω να εκφράσω, εκ μέρους της Πολιτείας, τις βαθιές και ειλικρινείς μου ευχαριστίες και θερμά συγχαρητήρια προς όλους όσοι έχουν συνδράμει και συμβάλει όλα αυτά τα 50 χρόνια ανεξαρτησίας στην ανάπτυξη και εδραίωση της κυπριακής ναυτιλίας και στην καθιέρωση της κυπριακής σημαίας, που σήμερα κυματίζει σε ολόκληρη την υφήλιο, ως σημαίας κύρους και αξιοπιστίας. Στόχος μας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο να διατηρήσει τον εξέχοντα ρόλο της στην παγκόσμια ναυτιλία αλλά και να τον αναπτύξει και να τον αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο.