10/11/10

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή διαβεβαίωσης του διορισμού της Γενικού Λογιστή και του Βοηθού Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο
10/11/2010





Ασκώντας τα δικαιώματα και τις εξουσίες που μου παρέχει το Άρθρο 126.1 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διόρισα την κα Ρέα Γεωργίου, στη θέση της Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας και τον κ. Aνδρέα Ζαχαριάδη στη θέση του Βοηθού Γενικού Λογιστή.

Δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας για να αναφερθώ στον αποχωρήσαντα Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας κ. Λάζαρο Λαζάρου, ο οποίος έχει διορισθεί ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εκφράζω και δημόσια τα θερμά μου συγχαρητήρια και την βαθύτατη εκτίμησή μου στο πρόσωπό του για το αξιόλογο έργο που έχει επιτελέσει από τη θέση του Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας κατά την περίοδο της θητείας του, όπως και για τη συνολική του προσφορά προς τη Δημόσια Υπηρεσία του τόπου μας γενικότερα. Εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα αποστολή που αναλαμβάνει.

Είναι πεποίθησή μου ότι επέλεξα δύο ικανότατους δημόσιους υπαλλήλους της Δημοκρατίας για διορισμό στη θέση του Γενικού Λογιστή και του Βοηθού Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας. Η απόφασή μου βασίστηκε στις εγνωσμένες ικανότητες και στην πολύτιμη συσσωρευμένη πείρα που έχετε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της πολύχρονης υπηρεσίας σας στο Γενικό Λογιστήριο. Το ήθος και η προσήλωσή σας στην αυστηρή τήρηση των Νόμων και των κανονισμών που διέπουν την επιτέλεση της αποστολής του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας υπήρξαν καθοριστικά στοιχεία στην επιλογή σας. Αποδεικνύουν όλα αυτά στην πράξη την ακλόνητη πίστη μας πως, με συγκεκριμένες ενέργειες όπως η σημερινή, στελεχώνουμε τους οργανισμούς και άλλους φορείς του Δημοσίου στη βάση αξιοκρατικών και μόνο κριτηρίων.

Θέλω να σας πω ότι ο διορισμός σας, πέραν της ιδιαίτερης τιμής που αποτελεί για σας τους ιδίους, προϋποθέτει ανάθεση βαρύτατων ευθυνών και υποχρεώσεων. Η αποστολή του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας είναι βαρυσήμαντη. Συνίσταται στην επίβλεψη και εποπτεία της συνταγματικής, νόμιμης και υπεύθυνης διαχείρισης των χρηματοοικονομικών λειτουργιών του Δημοσίου για την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων πολιτικής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα έχετε την ευθύνη της διεύθυνσης και επίβλεψης κάθε λογιστικής εργασίας σχετικής με τα χρηματικά διαθέσιμα και το υπόλοιπο ενεργητικό, των οποίων η διαχείριση γίνεται από τη Δημοκρατία ή στο όνομα αυτής και με τις υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν από τη Δημοκρατία ή για λογαριασμό της.

Πέραν, όμως, από όλα αυτά απαιτείται από όλους μας μια ρηξικέλευθη και ριζοσπαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων όπως αυτό των δημόσιων συμβάσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών. Αναμένω και σε αυτό τον τομέα την ουσιαστική δική σας καινοτόμα και ευφάνταστη συμβολή.

Είμαι βέβαιος ότι τόσο η νέα Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας όσο και ο νέος Βοηθός Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας με το κύρος, το ήθος, την ικανότητα και την αποφασιστικότητά τους, θα βοηθήσουν ώστε το Γενικό Λογιστήριο να επιτελεί, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την αποστολή του, για το καλό της κοινωνίας μας.

Με αυτά τα λίγα λόγια, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο την κα Ρέα Γεωργίου για τον διορισμό της στη θέση του Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας όσο και τον κ. Ανδρέα Ζαχαριάδη για τον διορισμό του στη θέση του Βοηθού Γενικού Λογιστή. Τους εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκτέλεση των καθηκόντων και της αποστολής τους και τους διαβεβαιώνω ότι θα έχουν τόσο τη δική μου βοήθεια, συμπαράσταση και στήριξη στην εκτέλεση των καθηκόντων τους όσο και τη βοήθεια της Κυβέρνησης συνολικά.