12/11/10

Χαιρετισμός της κας Έλσης Χριστόφια, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας

Χαιρετισμός της κας Έλσης Χριστόφια, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Άντη Χατζηαδάμου, στη Λευκωσία
12/11/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.



Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι απόψε μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης έργων του αείμνηστου καλλιτέχνη Άντη Χατζηαδάμου. Η όλη διοργάνωση είναι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γλύπτης, χαράκτης, ζωγράφος και συγγραφέας ο Άντης Χατζηαδάμος, όπως αναφέρουν όσοι τον γνώρισαν, υπήρξε πρότυπο ανθρώπου που αγαπούσε βαθιά τη φύση και τους συνανθρώπους του, αγωνιούσε για το αύριο αυτού του τόπου, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Για τον Άντη Χατζηαδάμο η τέχνη αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Τον χαρακτήριζε η αισιοδοξία και το καταλυτικό χιούμορ. Γεννημένος στο Κτήμα της Πάφου το 1936, στη σύντομη, αλλά απόλυτα δημιουργική ζωή του ανέπτυξε μια πλούσια, αξιοθαύμαστη, καλλιτεχνική και πολιτιστική πορεία.

Τον χαρακτήρα του και τον αντισυμβατικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόταν τον κόσμο, αλλά και την ίδια την τέχνη, διαμόρφωσαν τα ανέμελα εφηβικά χρόνια στην Πάφο και επηρέασαν βαθύτατα η ζωή στη Νότιο Αφρική, το καθεστώς του απαρτχάιντ, ο πόλεμος, το πραξικόπημα, η τουρκική εισβολή, η προσφυγιά.

Ο Άντης Χατζηαδάμος ήταν ένας καλλιτέχνης με έντονες κοινωνικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες, διχασμένος ανάμεσα στην Κύπρο και τη Νότιο Αφρική, δύο πατρίδες που βίωσαν έντονες και ταραχώδεις από πολιτικής άποψης καταστάσεις.

Στο έργο του συναντώνται όχι μόνο οι διάφορες μορφές τέχνης, αλλά και ολόκληρο το φάσμα της πολυδιάστατης και πολυπολιτισμικής κουλτούρας του. Με μια ξεχωριστή εικαστική προσέγγιση που δεν προσκολλάται φανατικά σε κάποιο ρεύμα, μας μεταφέρει όλες του τις ανησυχίες και ξεχωρίζει μέσα από στοιχεία ιδιαίτερα που του προσδίδουν τη μοναδικότητα.
Η επιλογή πανανθρώπινων θεμάτων προσδίδει στα χαρακτικά και τα ξυλόγλυπτά του μια διαχρονική και βαθιά ουμανιστική ποιότητα. Πηγή έμπνευσής του ήταν, συνήθως, ο άνθρωπος. Η τολμηρή χρήση του χρώματος και η χρησιμοποίηση ετερόκλητων υλικών, βρήκαν θέση στο πρωτοποριακό όραμά του. Ο καλλιτέχνης Χατζηαδάμος ενδυνάμωσε, ουσιαστικά, τη συνολική δραστηριότητα του τόπου στον τομέα των εικαστικών τεχνών.

Με ό,τι και αν καταπιάστηκε δημιούργησε έργα ξεχωριστά που διακρίθηκαν. Το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Σκνιπόγιακ", απέσπασε το κρατικό βραβείο διηγήματος. Τα κείμενά του αποτελούν ένα εξαιρετικά πρωτότυπο έργο που ανανέωσε τη σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία. Ο πλούτος της φαντασίας του χαρακτηρίζει τα απολαυστικά του κείμενα που με αντισυμβατικότητα και χιούμορ καυτηριάζουν πτυχές της σύγχρονης κοινωνικής και πνευματικής ζωής.

Η καταξίωση σε διεθνές επίπεδο ήρθε το 1986, όταν με το γλυπτό του από ξύλο "Γυναίκα" κέρδισε χρυσό μετάλλιο γλυπτικής εκπροσωπώντας την Κύπρο στη 2η Διεθνή Μπιενάλε Καΐρου.

Τα δείγματα που μας άφησε είναι ενδεικτικά του μεγαλείου της προσφοράς του και της συνέχειας που θα ακολουθούσε εάν δεν έφευγε τόσο απροσδόκητα από τη ζωή. Το έργο του, αποτελεί σταθμό στην ιστορία της σύγχρονης κυπριακής τέχνης και λογοτεχνίας.

Στην παρούσα αναδρομική έκθεση, θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε έργα του απ’ όλες τις θεματικές ενότητες και τεχνοτροπίες. Ο Άντης Χατζηαδάμος θέλησε με τη δουλειά του να αλλάξει τον κόσμο. Είτε σχεδίαζε είτε χάρασσε, είτε σκάλιζε είτε ζωγράφιζε, καταδίκαζε τα κακώς έχοντα της σύγχρονης παγκόσμιας κοινωνίας και προέβαλλε το δικό του φωτεινό όραμα για την ανθρωπότητα.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την οικογένεια του Άντη Χατζηαδάμου και όλους όσοι εργάστηκαν για να τιμήσουν τον μεγάλο αυτό δημιουργό, με την οργάνωση της έκθεσης αυτής. Ο πολιτισμός είναι απαραίτητο συστατικό για την αυτογνωσία του κάθε λαού και συμβάλλει στον αγώνα για την αλλαγή που χρειάζονται οι κοινωνίες μας και ο κόσμος, για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον ως ανθρωπότητα.