11/11/10

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Σλοβακίας, στην Μπρατισλάβα
11/11/2010





Αν υπάρχει κανείς που νομίζει ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση και εμείς όχι, τότε αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου με ανοικτό πνεύμα, με καλή διάθεση, αλλά πάντοτε στηριγμένος σε αρχές και υπερασπιζόμενος αρχές, τιμώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη βάση των οποίων έχει πάρει την εντολή του ο ΓΓ του ΟΗΕ για να είναι υποβοηθητικός παράγοντας στις κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Μπρατισλάβα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Σλοβακίας κ. Ιβάν Γκασπάροβιτς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε εξάλλου στις άριστες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησής του και του κυπριακού λαού για τη συμβολή της Σλοβακίας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Έλση Χριστόφια και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, έφθασαν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Μπρατισλάβα, όπου έτυχαν επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο Γκασπάροβιτς και τη σύζυγό του. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο Προέδρων και, στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ακολούθως υπογράφτηκε διμερής συμφωνία για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Σλοβακίας κ. Φράντισεκ Μπλάναρικ. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Σλοβάκος ομόλογός του έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο Γκασπάροβιτς για την εγκάρδια φιλοξενία, αναφέρθηκε στις πολύ φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και των Προέδρων Κύπρου και Σλοβακίας.

«Το ότι οι συνομιλίες έχουν διαρρεύσει μέσα από μια πολύ φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα, μπορείτε να το διαπιστώσετε από τα χαμόγελά μας εξερχόμενοι της αίθουσας των συνομιλιών. Απομένουν αρκετά να πούμε. Δεν έχουμε ολοκληρώσει τη συζήτηση των θεμάτων που θέλαμε να συζητήσουμε, αλλά όποιο θέμα και να συζητήσαμε σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, την ΕΕ, περιφερειακά ή διεθνή προβλήματα, δεν βρήκαμε καμιά διαφορά άποψης μεταξύ μας διότι και οι δύο χώρες στηρίζουν την πολιτική τους σε αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στις αρχές που διακηρύττει συνεχώς η ΕΕ».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έχει προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Σλοβακίας να επισκεφθεί την Κύπρο το συντομότερο δυνατόν και να συνεχίσουν στη Λευκωσία την ανταλλαγή απόψεών τους και να ολοκληρώσουν τη συζήτησή τους και επί θεμάτων προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ το 2012, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.

Πρόσθεσε ότι «πραγματικά είναι άριστες οι σχέσεις μας στο πολιτικό επίπεδο. Όμως, στις διμερείς ανταλλαγές, είτε είναι οικονομικές είτε πολιτιστικές είτε στον τουρισμό ή στις επενδύσεις, οι σχέσεις υστερούν και είναι καθήκον που έχουμε θέσει ενώπιόν μας και είμαι σίγουρος ότι θα δοθεί ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση με την πραγματοποίηση του επιχειρηματικού φόρουμ που θα γίνει αργότερα σήμερα. Αλλά και με κοινές, συνειδητές προσπάθειες, στηριγμένες στη φιλία μας μπορούμε όντως να αναπτύξουμε περαιτέρω και αυτές τις σχέσεις».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Μπρατισλάβα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν μια οφειλή της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Δημοκρατία της Σλοβακίας. Τιμούμε με αυτό τον τρόπο την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο μιας χώρας, η οποία μάς τιμά διαχρονικά με τη στήριξή της».

Πρόσθεσε ότι κατά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Γκασπάροβιτς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έχουμε μιλήσει για θέματα ΕΕ και για την οικονομική κρίση και για περιφερειακά θέματα και έχουμε συναντίληψη».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στη στάση της Σλοβακίας επί του θέματος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η Σλοβακία συνεισφέρει στην υπόθεση της Κύπρου με δύο τρόπους που θα καταγραφούν, όταν επιλύσουμε το πρόβλημα, ως μια χρυσή σελίδα στις προσπάθειες προώθησης του λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση αρχών. Ο ένας τομέας είναι αυτός της προσέγγισης και της συνεχούς επαφής μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των απλών ανθρώπων των δύο κοινοτήτων, όπου προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες η Σλοβακία, μέσω των Πρέσβεων και με την παρουσία επισήμων, όπως του Προέδρου Γκασπάροβιτς και άλλων σε κοινές συναντήσεις ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων. Έχει τεράστια σημασία για μάς αυτή η συμβολή και στήριξη. Είμαι από τους ανθρώπους και από τους πολιτικούς παράγοντες που θεωρώ τον εαυτό μου αγωνιστή για την υπόθεση της προσέγγισης, θέλω να εκφράσω βαθιά ευγνωμοσύνη εκ μέρους του κυπριακού λαού στο σύνολό του – και των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας που αγαπούν τον τόπο – για αυτή τη συμβολή της Σλοβακίας.

Ο Πρόεδρος Γκασπάροβιτς μιλώντας με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μου είπε ότι έκανε μια διαπίστωση, η οποία κατ’ εμένα είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος. Οτι, αν δεν υπήρχαν οι ξένοι, οι ξένες επεμβάσεις και οι ξένοι στρατοί στην Κύπρο, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, ήδη, από πολλά χρόνια πριν θα έλυναν τα προβλήματά τους και η Κύπρος θα ήταν μια ενωμένη ομοσπονδιακή ευημερούσα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει γνωρίζει καλά το κυπριακό πρόβλημα και σε βάθος.

Δεύτερος τομέας είναι η συμμετοχή και η συμβολή της Σλοβακίας στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε, η Σλοβακία συνεχίζει από θέση αρχής να διατηρεί το απόσπασμα και έχω διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσει να το διατηρεί. Και για αυτό, επίσης, είμαστε ευγνώμονες. Για όλους αυτούς τους λόγους όταν βρίσκομαι σε σλοβάκικο έδαφος, νιώθω ότι βρίσκομαι στην Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Γκασπάροβιτς, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στις συνομιλίες που είχαμε μιλήσαμε για τις διμερείς σχέσεις που είναι πάντα πάρα πολύ καλές και φιλικές. Δεν υπάρχουν ανοικτά ζητήματα. Συζητήσαμε, όμως, για την εντατικοποίηση της συνεργασίας μας στον διεθνή και τον οικονομικό τομέα. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στον οικονομικό τομέα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μιλήσαμε, επίσης, και για τις εμπορικές μας σχέσεις που σημειώνουν πτώση στην αμοιβαία ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό θα βελτιωθεί και το επιχειρηματικό φόρουμ θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση».

Πρόσθεσε ότι «μιλήσαμε και για την κατάσταση των συνομιλιών για το Κυπριακό και πώς εξελίσσονται και για την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ που απηύθυνε στον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ερογλου. Αναφερθήκαμε και σε θέματα της ΕΕ, για τη διεύρυνση της ΕΕ και για ζητήματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια». Πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου Χριστόφια θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί και σε θέματα που αφορούν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ απο την Κύπρο το 2010.

Ο Πρόεδρος Γκασπάροβιτς είπε ακόμη ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τη συμβολή της Σλοβακίας στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. «Είμαι πεπεισμένος ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες στην προσέγγιση των δύο κοινοτήτων», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Μπρατισλάβα, ο Πρόεδρος Γκασπάροβιτς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια διότι αυτό, όπως είπε, ήταν περισσότερο δική του πρωτοβουλία και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση των καλών μας σχέσεων.

Ερωτηθείς πώς μπορεί η Σλοβακία να υποβοηθήσει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Γκασπάροβιτς είπε ότι «η Σλοβακία υποστηρίζει και θα συνεχίζει να υποστηρίζει σε όλους τους τομείς τη λύση του Κυπριακού βάσει αρχών, με μια διεθνή προσωπικότητα στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας». Και πρόσθεσε: «Και εδώ θα στηριχθούμε στο διεθνές δίκαιο, όπως έχουμε κάνει και στο θέμα του Κοσόβου. Οι αρχαίοι Ελληνες έλεγαν ότι οι αρχές είναι για να τηρούνται, όχι για να προσαρμόζονται. Όταν οι αρχές αρχίσουν να προσαρμόζονται στις καταστάσεις, τότε δεν μπορούμε να μιλούμε περί αρχών. Μίλησα με τον ΓΓ του ΟΗΕ πως όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε τα πράγματα δεν είναι εντάξει. Και σε αυτό το σεβασμό για τη διατήρηση των αρχών πρέπει να βοηθήσει όχι μόνο η Σλοβακία, αλλά όλοι. Ήμουν ίσως ο μοναδικός Πρόεδρος χώρας που έχει συναντηθεί με τα πολιτικά κόμματα και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και από αυτές τις συναντήσεις σχημάτισα την εντύπωση πως αν δεν υπήρχαν συμφέροντα από διάφορες πλευρές, τότε οι δύο κοινότητες θα είχαν επιλύσει το πρόβλημα προ πολλού».

Σε ερώτηση αναφορικά με τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη και για το πώς μπορεί να δοθεί ώθηση στη διαδικασία των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Πάω στη Νέα Υόρκη με ανοικτό πνεύμα, με καλή διάθεση, αλλά πάντοτε στηριγμένος και υπερασπιζόμενος αρχές και, βεβαίως, τιμώντας και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη βάση των οποίων έχει πάρει την εντολή του ο ΓΓ του ΟΗΕ για να είναι υποβοηθητικός παράγοντας στις συνομιλίες κυπριακής ιδιοκτησίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Πηγαίνω εκεί με την πεποίθηση ότι δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεων για επανάληψη τοποθετήσεων για επιδιαιτησία ή για διαμεσολάβηση. Το λέω αυτό διότι ζήσαμε αγωνιώδεις μέρες, και έχουμε πικρή πείρα, το 2004. Οταν έγινε επιδιαιτησία παρόλο που τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν περιελάμβαναν τέτοια διάταξη. Εάν κανείς νομίζει ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για να λυθεί το Κυπριακό και ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε, αυτό αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης. Είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή. Δεν είναι μέρος της Τουρκίας υπό κατοχή. Η δική μας πατρίδα είναι υπο κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα. Εγώ προσωπικά, είμαι πρόσφυγας. Και εάν έχω διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας είναι με όραμα την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας υπό τη σκεπή μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Αυτές τις αρχές και αυτή τη βάση για λύση του Κυπριακού την έχω συμφωνήσει με τον προηγούμενο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ταλάτ. Αυτές τις αρχές τις έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ελπίζω ότι ο ΓΓ, που μάς κάλεσε εκεί, θα ακολουθήσει και ο ίδιος αυτές τις αρχές. Εγώ πάω εκεί με πολύ καλή διάθεση και θα είμαι ευέλικτος και θα έχω προτάσεις για το πώς επισπεύδεται η διαδικασία και για το πώς μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο το συντομότερο δυνατόν για λύση στηριγμένη σε αυτές τις αρχές που έχω αναφέρει».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο για να παρακαθήσει σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας κ. Ρίχαρντ Σούλικ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στη συνέχεια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μπρατισλάβα.

Το απόγευμα σήμερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Σλοβακίας θα παραστούν στο επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή Κυπρίων και Σλοβάκων επιχειρηματιών.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Πρόεδρο Χριστόφια συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Σλοβακία κ. Μάριος Κουντουρίδης, η Πρέσβης της Σλοβακίας στην Κύπρο κα Αννα Τουρενίκοβα και υπηρεσιακοί παράγοντες.