9/11/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

09/11/2010
Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνουμε πανέτοιμοι και με πολύ ξεκάθαρες θέσεις και τοποθετήσεις, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, και πρόσθεσε ότι στο Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπήρξε συναντίληψη.


Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίας του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε: «Στη σημερινή συνεδρία του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κ. Έρογλου. Ακολούθησε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση στο Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών και θα πρέπει να πω ότι υπήρξε και συναντίληψη για διάφορα πράγματα».

Ερωτηθείς είπε ότι «έχουν λεχθεί πάρα πολλά πράγματα μέχρι τώρα για τη συνάντηση, είναι καλό να γνωρίζει ο κόσμος ότι υπάρχει συναντίληψη και ότι πάμε πανέτοιμοι στη συνάντηση της Νέας Υόρκης».

Σε άλλη ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι στη Νέα Υόρκη «πάμε με πολύ ξεκάθαρες θέσεις έχουμε πολύ ξεκάθαρες τοποθετήσεις και αυτές δίνουν απαντήσεις σε όλα».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται «για μια συνάντηση στο πλαίσιο της διαδικασίας, συνεχίζεται η συζήτηση στο Κυπριακό, από κει και πέρα δεν θα υπάρχει αλλαγή της διαδικασίας, είμαστε πολύ ξεκάθαροι στα ζητήματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς περί επιδιαιτησίας και διάφορα τέτοια ζητήματα. Όλα αυτά, τα οποία έχουν έντονα συζητηθεί από το 2004 και εντεύθεν, τα είχαμε ξεκαθαρίσει ευθύς εξ αρχής πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα».

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας κ. Τζακ Στρο για το Κυπριακό σε άρθρο του σε βρετανική εφημερίδα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Στρο έχει αναφερθεί στην αποδοχή διχοτόμησης. Πρώτον, η διχοτόμηση δεν αποτελεί για εμάς επιλογή. Δεύτερον, δεν αποτελεί επιλογή για τα Ηνωμένα Έθνη και τους διάφορους διεθνείς Οργανισμούς, όπως και για την ίδια την ΕΕ. Υπάρχουν Ψηφίσματα, αποφάσεις τόσο του ΟΗΕ όσο και της ΕΕ και όχι μόνον. Τρίτον, οι τοποθετήσεις του κ. Στρο βρίσκονται σε πλήρη αντιπαράθεση και αντιδιαστολή με το Πρωτόκολλο Συναντίληψης που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Μεγάλη Βρετανία και το οποίο περιλαμβάνει τη βάση και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και μιλά για επανένωση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και όχι για διχοτόμηση.

Αν ο κ. Στρο προκρίνει τη διχοτόμηση, θα πρέπει να ξέρει ότι αυτό σημαίνει – και σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης με την οποία η Μεγάλη Βρετανία απέκτησε δύο στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο – ότι δεν θα μπορεί να κρατήσει αυτές τις βάσεις στην Κύπρο».

Τέλος, ερωτηθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι στο Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών σήμερα «έχουν συζητηθεί όλα, γνωρίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί όλα όσα μέχρι σήμερα έχουν λεχθεί και για το τι θα κάνουμε».