8/11/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

08/11/2010
Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε καλοί δέκτες της οποιασδήποτε πίεσης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνοντας ότι στόχος μας για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη είναι να σπάσουν τα πιθανά αδιέξοδα και να οδηγηθούμε σε συνολική λύση.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Συνεχίσαμε τη συζήτηση για την προετοιμασία της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εκείνο που υπόσχονται οι πάντες είναι ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασίας και ότι δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία και οποιαδήποτε αλλαγή του ρόλου του ΟΗΕ και, βεβαίως, τα περί διεθνούς διάσκεψης και όλα αυτά δεν είναι στην ατζέντα. Αυτή είναι η διαβεβαίωση που έχουμε από τα Ηνωμένα Έθνη».

Πρόσθεσε ότι «από κει και πέρα θα γίνει μια ανασκόπηση της όλης πορείας μέχρι τώρα, όχι γραπτώς και όχι με κοινό ανακοινωθέν - διότι η φαντασία οργιάζει και διερωτώμαι καμιά φορά αν είμαι συνομιλητής και τι λέγεται εκεί διότι γίνονται και ερμηνείες για πράγματα που λέγονται στις συνομιλίες που εγώ δεν τα έχω υπόψη μου. Θέλω να διαβεβαιώσω ακόμη μια φορά και δημόσια και πριν από τη σύνοδο των αρχηγών ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε καλοί δέκτες οποιασδήποτε πίεσης. Θα υπερασπιστούμε αρχές και ασφαλώς στόχος μας πηγαίνοντας στη Νέα Υόρκη είναι ει δυνατόν να σπάσουν τα πιθανά αδιέξοδα και να ανοίξει ο δρόμος για συνολική λύση. Αυτός είναι ο στόχος. Δεν έχω στόχο να πάω στη Νέα Υόρκη για να διαπιστώσουμε αδιέξοδο και 'τελεία, δεν υπάρχει παραπέρα'. Θέλουμε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με δημιουργικό τρόπο και αυτό θα φανεί στην πορεία».