6/11/10

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στην εκδήλωση του Επαρχιακού Συμβουλίου ΠΟΓΟ Αμμοχώστου, στη Λάρνακα
06/11/2010







Φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Επαρχιακού Συμβουλίου ΠΟΓΟ Αμμοχώστου να θέσω υπό τη αιγίδα μου τη σημερινή εκδήλωση. Μέρος των εσόδων από την ωραία αυτή κινητοποίησή της θα παραχωρηθεί στο Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας Αγίων Αναργύρων Α΄ και Β΄, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού και τον βρεφοκομικό σταθμό.

Η ΠΟΓΟ έχει εδραιωθεί σαν ένα ενιαίο μαζικό γυναικείο κίνημα που εκφράζει τους πόθους, τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες της σύγχρονης γυναίκας και έχει πετύχει την κινητοποίηση των γυναικών γύρω από τα προβλήματά τους αλλά και τα γενικότερα προβλήματα του λαού και του τόπου μας.

Έχει αναπτύξει πολύμορφη δράση και συμμετέχει σε όλους τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη. Με συνέπεια και υπευθυνότητα προσεγγίζει τα προβλήματα των γυναικών και των παιδιών ως κοινωνικά προβλήματα, τα ανακινεί και προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις.

Πέρα από τον διαρκή αγώνα για την κατάκτηση των δικαιωμάτων των γυναικών ως πολιτών, μητέρων και εργαζομένων, προασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών και αγωνίζεται για την κοινωνική τους ευημερία και πρόοδο θέτοντας στόχους και οράματα που προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Σε αυτά τα πλαίσια το Επαρχιακό Συμβούλιο ΠΟΓΟ Αμμοχώστου έχει αναπτύξει επαφές με το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας Αγίων Αναργύρων, προσφέροντας με κάθε τρόπο στήριξη προς το έργο που επιτελεί. Συγχαίρω θερμά όλα τα μέλη του Συμβουλίου που εργάστηκαν για τη διοργάνωση αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης.

Η δραστηριοποίηση των Συμβουλίων Κοινοτικής Ευημερίας προς την κατεύθυνση του εντοπισμού και της αντιμετώπισης των κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής τους, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη συνεταιριστικής δράσης με το κράτος, έχει σαν αποτέλεσμα την αποκέντρωση των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Απώτερος σκοπός, μέσω της συλλογικής δράσης και της εμπλοκής των πολιτών, είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους που προωθεί έμπρακτα την κοινωνική αλληλεγγύη.

Το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού, με γνώμονα την καλύτερη φροντίδα και προστασία των παιδιών σχολικής ηλικίας και τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων, προχώρησε στη λειτουργία του βρεφοκομικού σταθμού και του Κέντρου Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών. Το έργο αυτό αντανακλά το ενδιαφέρον και την αγάπη της κοινότητας για τους μελλοντικούς της πολίτες και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ευαισθησίας και της ποιότητας των εθελοντών της κοινότητας.

Το Συμβούλιο συνέβαλε στη δημιουργία μιας από τις σημαντικότερες και διαχρονικές επενδύσεις. Εύχομαι να συνεχίσει να προσφέρει με τον ίδιο ενθουσιασμό και ζήλο ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των πολιτών της κοινότητας.

Το κράτος έρχεται αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια. Για να ενισχύσει και να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή των πολιτών σε τοπικό επίπεδο, παρέχει τεχνική και οικονομική βοήθεια για τη λειτουργία των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας. Τα περισσότερα από τα προγράμματα που αναπτύσσονται αποσκοπούν στη στήριξη της οικογένειας ώστε να μπορεί να φέρει σε πέρας με επιτυχία τους ολοένα πιο σύνθετους ρόλους και υποχρεώσεις της.

Μέσω της επιχορήγησης των εθελοντικών φορέων επιχειρείται η ενίσχυση των κρατικών πολιτικών που στοχεύουν στη συμφιλίωση της εργασίας με την οικογενειακή ζωή. Αυτός είναι ο στόχος και θα τον πετύχουμε αναπτύσσοντας τις απαραίτητες ποιοτικές υποδομές φροντίδας που στοχεύουν στην πρόληψη κοινωνικών προβλημάτων και τη στήριξη της κυπριακής οικογένειας.


Φίλες και φίλοι,

Μέσα από τη δική σας στήριξη και συνεισφορά οι προσπάθειες για αντιμετώπιση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών ενισχύονται και σας ευχαριστώ θερμά. Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Επαρχιακό Συμβούλιο ΠΟΓΟ Αμμοχώστου για τη διοργάνωση της όμορφης αυτής εκδήλωσης και να του ευχηθώ να έχει πάντα επιτυχίες στην υλοποίηση των στόχων του κινήματος. Συμβολικά θα ήθελα και εγώ να εισφέρω το ποσό των χιλίων ευρώ συμβάλλοντας στην όλη προσπάθεια.