6/10/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην έναρξη των εργασιών της 23ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Οργάνωσης «Πόλεις Αγγελιαφόροι Ειρήνης», στη Λεμεσό

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην έναρξη των εργασιών της 23ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Οργάνωσης «Πόλεις Αγγελιαφόροι Ειρήνης», στη Λεμεσό
06/10/2010





Αγαπητέ κ. Πρόεδρε των «Πόλεων Αγγελιαφόρων της Ειρήνης»,

Αγαπητοί Σύνεδροι- Μέλη της Γενικής Συνέλευσης,

Σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στην Κύπρο. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, που γιορτάζει αυτές τις μέρες τα 50χρονα της, αποτελεί μεγάλη τιμή η φιλοξενία της Συνεδρίας της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Γενικής Συνέλευσης των «Πόλεων Αγγελιαφόρων της Ειρήνης».

Οι «Πόλεις Αγγελιαφόροι της Ειρήνης» είναι μια οργάνωση που έχει θέσει ως στόχο της έναν κόσμο ειρηνικό και πιο ανθρώπινο, έναν κόσμο ανεκτικότητας και αμοιβαίου σεβασμού, ένα κόσμο που θα βασίζεται στη δικαιοσύνη και στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό και αποκτά συμβολικό χαρακτήρα το γεγονός ότι οι «Πόλεις Αγγελιαφόροι της Ειρήνης» συναντώνται εδώ σε μια περίοδο που, όπως γνωρίζετε, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με στόχο να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τη διχοτόμηση. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να επανενώσουμε την Κύπρο και το λαό μας, δημιουργώντας τις συνθήκες ώστε ολόκληρος ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να μπορέσουμε να ζήσουμε ξανά μαζί και να οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον.

Είμαι βέβαιος πως μέσα από τη συζήτηση κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης θα προκύψουν συμπεράσματα τέτοια που θα συμβάλουν καθοριστικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των ζητημάτων που έχετε καθορίσει στην ημερήσια διάταξη.

Ζητήματα όπως τα «Ανθρώπινα δικαιώματα για έναν ειρηνικό κόσμο» και ο «Σεβασμός της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς» είναι κρίσιμα στη συλλογική μας προσπάθεια για την προώθηση και εμπέδωση της ειρήνης, της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών και της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτά τα ζητήματα, τα οποία, σημειώνω, αποτελούν και στη χώρα που σήμερα σας φιλοξενεί μια πληγή που παραμένει, δυστυχώς, ακόμα ανοικτή από το 1974, αφορούν όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά. Είμαι βέβαιος ότι η συμβολή σας στην αντιμετώπισή τους θα είναι καθοριστική.

Μέσα από τις εργασίες και το πρόγραμμα αυτής της συνάντησης θα μπορέσετε επίσης να αντιληφθείτε τα σημάδια που άφησε η τουρκική εισβολή και συνεχίζει να αφήνει η κατοχή στην πατρίδα μας. Ο λαός της Κύπρου γνωρίζει και συνεχίζει να βιώνει τον πόνο των συνεπειών του πολέμου και του ξεριζωμού. Γι’ αυτό ήταν, είναι και θα παραμείνει πιστός αγωνιστής υπέρ της ειρήνης και της κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στην ίδια του την πατρίδα όσο και στον κόσμο. Αυτό το μήνυμα απευθύνουμε σήμερα μέσω των «Πόλεων Αγγελιαφόρων της Ειρήνης».

Ελπίζω ότι θα αξιοποιήσετε την εδώ παρουσία σας για να γνωρίσετε μέρος της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της χώρας, που είναι ηλικίας 11 χιλιάδων χρόνων, της παράδοσης και της φυσικής ομορφιάς της.

Με αυτά τα λίγα λόγια κηρύσσω της έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Οργάνωσης «Πόλεις Αγγελιαφόροι της Ειρήνης». Εύχομαι σε όλους ευχάριστη και παραγωγική παραμονή στην Κύπρο.