6/10/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε εκδήλωση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτηρίων Ανακουφιστικής Φροντίδας, στο Παραλίμνι

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε εκδήλωση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτηρίων Ανακουφιστικής Φροντίδας, στο Παραλίμνι
06/10/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.



Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να παραστώ σε αυτήν την όμορφη εκδήλωση αγάπης και προσφοράς που οργανώνει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου στα πλαίσια των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτηρίων Ανακουφιστικής Φροντίδας. Η εκδήλωση αυτή, που οργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά, σκοπό έχει την οικονομική ενίσχυση του έργου που επιτελεί ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου αλλά και να στείλει ηχηρό το μήνυμα της ελπίδας και της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, υπενθυμίζοντάς μας πως ο καρκίνος χρειάζεται σφαιρική αντιμετώπιση και δεν αφορά μόνον τον καρκινοπαθή πάσχοντα αλλά είναι υπόθεση όλων μας.

Πρωτοβουλίες όπως η αποψινή, που ενδυναμώνουν το αίσθημα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, είναι άξιες συγχαρητηρίων. Επιτρέψετέ μου, λοιπόν, να συγχαρώ από καρδιάς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, τις επαρχιακές επιτροπές, τη διεύθυνση, το προσωπικό και τους εθελοντές του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου για το ουσιαστικό και αξιόλογο έργο το οποίο επιτελούν με υποδειγματική ανιδιοτέλεια, όπως και όλους εσάς που βρίσκεστε δίπλα στο Σύνδεσμο σε αυτήν την προσπάθεια.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, από την ίδρυση του το 1971, έταξε σαν σκοπό του την παροχή φροντίδας στους καρκινοπαθείς καθώς και τη διαφώτιση του κοινού για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Το πρώτο Συμβούλιο του Συνδέσμου, με μια ομάδα λίγων εθελοντών, αγωνίστηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες και πέτυχε την ίδρυση και λειτουργία του Νοσηλευτηρίου «Αροδαφνούσα» που αρχικά είχε σαν σκοπό του να καλύψει τις ανάγκες των καρκινοπαθών, κυρίως των προσφύγων και άπορων που χρειάζονταν στέγη και φροντίδα. Στη συνέχεια, εξελίχθηκε σε σύγχρονο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας και στόχοι του πλέον είναι η ανακούφιση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Με τα χρόνια και χάρη στη συστηματική και άοκνη προσπάθεια των εθελοντών του, ο Σύνδεσμος έχει σήμερα εδραιωθεί και αναπτυχθεί σε έναν ισχυρό οργανισμό που προσφέρει πολύπλευρη και ποικίλη βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται. Εργοδοτώντας πολυεπιστημονική ομάδα από γιατρούς και αγοράζοντας υπηρεσίες από άλλες ειδικότητες όταν υπάρχει ανάγκη, οργανώνοντας διαφωτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στον τομέα της πρόληψης και της παροχής υπηρεσιών στη μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου και μετεκπαιδεύοντας το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του στις νέες μεθόδους καταπολέμησης και θεραπείας του καρκίνου, ο Σύνδεσμος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προσφοράς. Το έργο του, όμως, δεν σταματά εδώ. Με τη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στο Κέντρο Αροδαφνούσα από την πολυθεματική ομάδα γιατρών, νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών και άλλων λειτουργών, ο Σύνδεσμος πρωτοστατεί προσφέροντας ψυχολογική στήριξη μέσω της Υπηρεσίας Κατ’ οίκον Φροντίδας στα σπίτια των ασθενών, αλλά και απασχόληση στους καρκινοπαθείς με σκοπό την κοινωνικοποίηση για αποφυγή της απομόνωσής τους μέσω της Υπηρεσίας Ημερήσιας Φροντίδας Ασθενών και της Υπηρεσίας Ψυχοκοινωνικής Στήριξης.

Η αγκαλιά που ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος προσφέρει μέσω της καθημερινής και ανιδιοτελούς προσφοράς του δεν θα μπορούσε να είναι τόσο ζεστή χωρίς την προθυμία, το ψυχικό σθένος, την ευαισθησία και τα ευγενή αισθήματα με τα οποία αγκαλιάζει ολόκληρη η ομάδα την προσπάθεια του Συνδέσμου, προσδίδοντάς του έτσι το κύρος και το εκτόπισμα που το κατέστησε παγκυπρίως γνωστό.

Φίλοι και φίλες,

Κάθε χρόνο 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι προσβάλλονται από καρκίνο. Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση της συχνότητας των παραγόντων κινδύνου που προκαλούν καρκίνο καθιστούν τη νόσο μια σημαντική πρόκληση για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Μπροστά σε αυτήν τη διαπίστωση, η ΕΕ έθεσε ως στόχο της τη μείωση κατά 15% των νέων περιπτώσεων έως το 2020, ποσοστό που μεταφράζεται σε 510.000 λιγότερους νέους καρκίνους. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση, δεδομένου ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται παράλληλα με τη γήρανση του πληθυσμού. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου η ΕΕ χρησιμοποιεί δύο όπλα: την ενθάρρυνση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τη χρηματοδότηση της έρευνας για τη θεραπεία του καρκίνου, για την οποία θα διαθέσει πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007-2013.

Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός αυτού του ευγενούς αγώνα. Θέτοντας ως θεμελιακή αρχή ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που αποτελεί ευθύνη του κράτους, έχουμε ως κύρια επιδίωξή μας τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου υγείας του κυπριακού λαού. Έχουμε θέσει ως πρώτιστο σκοπό μας την παροχή υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του καρκινοπαθούς, αλλά και τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς αυτόν και την οικογένειά του. Έτσι η Κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, υλοποιεί το όραμα για ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με την ανάληψη συντονισμένης δράσης και την εφαρμογή μακρόχρονης, στοχευμένης και σταθερής πολιτικής με ένα καλά οργανωμένο πλαίσιο καλύπτοντας την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την έρευνα. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προωθούμε, παράλληλα, την αξιοποίηση των υφισταμένων υπηρεσιών και την αναβάθμισή τους σε επίπεδα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες. Επιπλέον, γίνονται οι απαραίτητες επεκτάσεις, εξοπλισμοί και στελεχώσεις των ογκολογικών κλινικών στα νοσοκομεία μας, ενώ πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σ’ αυτή μας την προσπάθεια ουσιαστικός είναι ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων και των Τοπικών Αρχών, οι οποίες προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες και προγράμματα.

Η δική μας παρουσία εδώ είναι μια ελάχιστη προσφορά για κοινωνική αφύπνιση και για συμπαράσταση προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Μέσω του τραγουδιού που ευφραίνει τη ψυχή, ιδιαίτερο γνώρισμα της αποψινής εκδήλωσης, ας συνδράμουμε όλοι μαζί για την οικοδόμηση ενός συστήματος αξιών που τιμά τον άνθρωπο και την κοινωνία μας.

Καταλήγοντας, συγχαίρω τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, την Επαρχιακή Επιτροπή του Συνδέσμου στην επαρχία Αμμοχώστου, τους διοργανωτές, τους εθελοντές και όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας τη σημερινή εκδήλωση. Εύχομαι τέτοιοι θεσμοί να συνεχίσουν να αγκαλιάζονται με την ίδια θέρμη για να στέλνουμε το μήνυμα πως με συλλογική προσπάθεια και διάθεση κοινωνικής προσφοράς, μπορούμε πιο αποτελεσματικά να δώσουμε τη μάχη κατά του καρκίνου και να επαναφέρουμε το χαμόγελο της ελπίδας στους συνανθρώπους μας.