22/10/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή έναρξης του 12ου Σεμιναρίου Οδικής Ασφαλείας

22/10/2010
Η πρωτοβουλία διοργάνωσης του Σεμιναρίου Οδικής Ασφάλειας εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της Κυβέρνησης και ευρύτερα της Πολιτείας να καταπολεμήσει τη μάστιγα των οδικών δυστυχημάτων. Τα οδικά δυστυχήματα προκαλούν κάθε χρόνο το θάνατο και μόνιμες αναπηρίες σε σημαντικό αριθμό συνανθρώπων μας, κυρίως στους νέους.


Συγχαίρουμε το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας και την Εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του Σεμιναρίου. Συγχαίρουμε επίσης τα Υπουργεία Συγκοινωνιών και Έργων, Παιδείας και Πολιτισμού και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης που συμμετέχουν σε αυτό.

Η ουσιαστική αντιμετώπιση των σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων απαιτεί κοινή προσπάθεια και οριζόντιο συντονισμό Υπουργείων, Υπηρεσιών, μη κυβερνητικών οργανισμών και άλλων φορέων. Η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων με κοινωνικές αιτίες δεν μπορεί να είναι μόνο κατασταλτική. Η καταστολή έχει ασφαλώς ρόλο να διαδραματίσει αλλά θα πρέπει να συνδυάζεται με την πρόληψη. Με τη δημιουργία σωστής οδικής συνείδησης και με την αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτιών που εξωθούν κύρια τους νέους μας σε παραβατική οδική συμπεριφορά.

Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να παίρνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των δρόμων και των οχημάτων σε διάφορα επίπεδα. Για τη διαμόρφωση σωστής οδικής συμπεριφοράς των πολιτών, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία, τη βελτίωση των υπηρεσιών άμεσης περίθαλψης των τραυματιών και τη βελτίωση του οδικού δικτύου.

Η απώλεια ανθρώπινων ζωών είναι παράλογη και απαράδεκτη. Μέσα στα πλαίσια του Έτους Οδικής Ασφάλειας που κηρύξαμε φέτος έχοντας στο επίκεντρο τους νέους, η Κυβέρνηση και τα μέλη της Κυπριακής Συμμαχίας για την Οδική Ασφάλεια λαμβάνουν σειρά μέτρων που απευθύνονται σε όλους, με έμφαση στους νέους.
Στόχος των προσπαθειών μας είναι, με βάση και το φιλόδοξο σχέδιο δράσης που η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε από το 2003 και στο οποίο συμμετέχουμε ενεργά, η μείωση του αριθμού των θυμάτων σε οδικά δυστυχήματα στο μισό μέχρι το 2010. Το ίδιο ενεργά θα συμμετέχουμε και στο νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης Οδικής Ασφάλειας για την επόμενη δεκαετία 2011 – 2020. Έχουμε την πολιτική βούληση να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε τα μέτρα που ήδη λαμβάνουμε και τα οποία άρχισαν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να αναφέρω ότι σημαντική συμβολή στην αποτελεσματικότητα των προσπαθειών του κράτους αποτέλεσε και αποτελεί η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Με την ευκαιρία αυτή συγχαίρω τα μέλη της μεγάλης και ισχυρής Κυπριακής Κοινωνικής Συμμαχίας για την Οδική Ασφάλεια που διαρκώς διευρύνεται με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Οδική Ασφάλεια από ιδιωτικούς οργανισμούς, ημικρατικούς οργανισμούς, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικούς φορείς.

Το 2010 είναι μια χρονιά με ιδιαίτερη σημασία για την οδική ασφάλεια. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Κύπρος ολοκληρώνουν την εφαρμογή των σχεδίων δράσης για την οδική ασφάλεια και επαυξάνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου μείωσης των θυμάτων στο μισό μέχρι το τέλος του έτους. Οι νέοι της Κύπρου αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού στα οδικά δυστυχήματα. Είναι πιστεύω ό,τι πιο τραγικό να χάνεται ένας νέος άνθρωπος στην άσφαλτο πριν προλάβει να γνωρίσει και να χαρεί τη ζωή του λόγω ενός στιγμιαίου λάθους ή μιας απερίσκεπτης πράξης.

Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε δραστική μείωση στα οδικά δυστυχήματα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους νέους. Είμαι σίγουρος ότι η ευαισθητοποίηση του καθενός από εμάς και η κινητοποίηση ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας, τις οργανώσεις νεολαίας, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τους νέους της Κύπρου γενικά, τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών θα επιφέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Στην κοινή αυτή προσπάθεια δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε.

Θέλω από καρδιάς να απευθύνω έκκληση, ιδιαίτερα στους νέους και στις νέες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν οδηγούν, να ακολουθούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας και πάνω από όλα να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ όταν πρόκειται να οδηγήσουν. Να προφυλάξουν τη ζωή τους γιατί είναι ό,τι πιο πολύτιμο για τους ίδιους, για τους γονείς τους, για όλους εμάς.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την έναρξη του 12ου Σεμιναρίου Οδικής Ασφάλειας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.

Σημ.: Το χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Χρίστος Χριστοφίδης.