21/10/10

Χαιρετισμός της κας Έλσης Χριστόφια, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα για την Καταπολέμηση της Φτώχιας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, στη Λευκωσία
21/10/2010





Αγαπητοί κυρίες και κύριοι
Φίλες και φίλοι
Αγαπητά μου παιδιά

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται από το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Επικέντρωσης του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 κατά της Φτώχιας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού.

Το 2010 αποτελεί έτος εντατικοποίησης των προσπαθειών μας για την επίτευξη μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς που να λειτουργεί σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής στοχεύοντας στην καταπολέμηση της φτώχιας. Ένας από τους βασικότερους στόχους που έχουν τεθεί είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, γιατί καταδεικνύει την ετοιμότητα και τη δέσμευση όλων μας να εργαστούμε από κοινού για την καταπολέμηση της φτώχιας. Η σημερινή εκδήλωση θα δώσει πιστεύω την ευκαιρία στα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τις διαστάσεις του προβλήματος, ποιους επηρεάζει και γιατί μας αφορά όλους.

Η φτώχια είναι ένα πανάρχαιο και διαχρονικό πρόβλημα. Θα ανέμενε κανείς ότι με την πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας και, γενικότερα, του πολιτισμού θα εξέλειπε. Δυστυχώς, όμως, ακόμη και σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στερούνται των βασικών μέσων διαβίωσης και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Η φτώχια αποτελεί μια αντίφαση σε σχέση με την ευμάρεια και τη σπατάλη που χαρακτηρίζει τον τρόπο ζωής κάποιων ανθρώπων και, σίγουρα, αμαυρώνει τον πολιτισμό μας. Η άνιση κατανομή των υλικών αγαθών που σχετίζεται άμεσα με τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του κοινωνικού συστήματος στο οποίο ζούμε, είναι η βασικότερη αιτία για το φαινόμενο αυτό.

Η φτώχια σε κάθε εποχή έχει βέβαια τη δική της μορφή και τις δικές της διαστάσεις. Πάντοτε, όμως, ο κοινός παρανομαστής της είναι η ανθρώπινη δυστυχία.
Η ευθύνη για την αντιμετώπιση της φτώχιας είναι σίγουρα, πάνω απ’ όλα, ευθύνη του κράτους. Ωστόσο, ιδιαίτερη ευθύνη έχει και η κοινωνία των πολιτών.

Στόχος είναι η δημιουργία των απαραίτητων εκείνων συνθηκών ώστε όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις ή τα προβλήματα που σε προσωπικό επίπεδο αντιμετωπίζουν, να μπορούν με αξιοπρέπεια να καλύπτουν τις ανάγκες τους και να έχουν την ποιότητα ζωής που τους αρμόζει.

Η φτώχια δεν αντιμετωπίζεται με θεωρίες, απλά στατιστικά δεδομένα ή εντυπωσιακές διακηρύξεις. Δεν είναι απρόσωπη. Έχει πρόσωπο. Είναι οι συγκεκριμένες ανάγκες, τα προβλήματα του διπλανού μας.

Στην Κύπρο, οι ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχιας είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι συνταξιούχοι, οι μετανάστες και τα άτομα με αναπηρίες. Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν από τις επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αναπροσάρμοσε τους στόχους και τις προτεραιότητές της. Κεντρικός άξονας των ενεργειών της, η στήριξη των ευάλωτων αυτών ομάδων του πληθυσμού, με τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή εκσυγχρονιστικής πολιτικής, υλοποιώντας σταδιακά και προγραμματισμένα τους στόχους του Προγράμματος Διακυβέρνησης.

Ο αγώνας για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι ένας αγώνας στον οποίο όλοι έχουμε θέση. Πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζουν με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία. Με την εξάλειψη της φτώχιας επωφελείται η κοινωνία στο σύνολό της.

Η διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης είναι ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα μας βοηθήσει και θα μας ενισχύσει έτσι που ο καθένας από εμάς να είναι σε θέση να συμβάλει με τον τρόπο του στην καταπολέμηση του φαινομένου.

Οργανωμένα, με ανιδιοτέλεια, πνεύμα θυσίας, αυταπάρνησης και αλληλεγγύης, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Εσείς, τα παιδιά που είσαστε το μέλλον αυτού του τόπου, θα συμβάλετε στην πρόοδο και την ανάπτυξη της κυπριακής κοινωνίας. Ας είναι αυτή η πορεία γεμάτη ευαισθησίες και αγωνιστική διάθεση. Μέχρι που να πάψουν να υπάρχουν φαινόμενα φτώχιας, εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, πόνος και δυστυχία. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι πρόοδο και καλή σταδιοδρομία.