22/10/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν στην τελετή εγκαθίδρυσης της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
22/10/2010
Να μην μεταδοθεί πριν τις 7.00 μ.μ.



Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή αποδέχθηκα την ευγενική πρόσκληση του Πανεπιστημίου Κύπρου να απευθύνω τον κύριο χαιρετισμό στη σημερινή τελετή εγκαθίδρυσης της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ.

Εύχομαι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Διευθύντρια της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ κα Μαίρη Ιωαννίδου Κουτσελίνη και τους συνεργάτες της πλήρη ευόδωση των στόχων και εκπλήρωση των οραμάτων που έχουν θέσει με την εγκαθίδρυση της Έδρας. Παράλληλα, συγχαίρω θερμά όλους όσοι είχαν την πρωτοβουλία και πρωτοστάτησαν για την εγκαθίδρυση της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ του Πανεπιστημίου Κύπρου για την Ισότητα και Ενδυνάμωση των Φύλων.

Σίγουρα για τη σημασία της νέας αυτής Έδρας άλλοι πλέον αρμόδιοι έχουν πολλά να πουν. Είμαι σίγουρος ότι πολλά, επίσης, θα ακουστούν τόσο για τις ακαδημαϊκές διαδικασίες όσο και για τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ.

Προσωπικά στέκω ιδιαίτερα στο γεγονός ότι, με την εγκαθίδρυση της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου προχωρεί σε μια ευρύτερη δικτύωση με ξένα πανεπιστήμια και οργανισμούς, καθώς και με ένα ευρύτατο φάσμα κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Εύχομαι δημιουργική και γόνιμη να αποβεί αυτή η συνεργασία, που θα αναβαθμίσει, παράλληλα, τόσο το ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό επίπεδο του Πανεπιστημίου Κύπρου όσο και τη σχέση του με την κοινωνία.

Η Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ του Πανεπιστημίου Κύπρου για την Ισότητα και Ενδυνάμωση των Φύλων έχει την ιδιαιτερότητα να είναι μια δρώσα Έδρα, να αναπτύσσει πολλές δραστηριότητες μέσα στην κοινωνία. Αυτό το γεγονός και μόνο αναδεικνύει τη σημασία της και της προσδίδει ένα ευρύτατα κοινωνικό χαρακτήρα και μια καίρια κοινωνική αποστολή.

Μια πανεπιστημιακή Έδρα που βρίσκεται σε συνεχή και αμφίδρομο διάλογο με την κοινωνία και που ασχολείται με ένα θέμα που άπτεται κοινωνικών στάσεων και συμπεριφορών, σίγουρα αποτελεί σημαντικό συντελεστή διαμόρφωσης κουλτούρας και πολιτισμού. Παράλληλα, αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν στην κοινωνία να αποκτήσει συλλογική συνείδηση πάνω στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο φύλων.

Χαιρετίζω και καλωσορίζω στην Κύπρο τους Πρυτάνεις και λοιπούς αντιπροσώπους των πανεπιστημίων-εταίρων της Έδρας, τους αξιωματούχους και εκπροσώπους της ΟΥΝΕΣΚΟ και τους ακαδημαϊκούς συνεργάτες από την Ελλάδα. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία.

Χαιρετισμό απευθύνω, επίσης, στους εκπροσώπους των κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που συμμετέχουν στις δραστηριότητες της Έδρας, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Έδρας, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και, γενικά, σε όλους τους συνεργάτες της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ.

Εύχομαι η Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ του Πανεπιστημίου Κύπρου για την Ισότητα και Ενδυνάμωση των Φύλων να σημειώσει πλήρη επιτυχία.