22/10/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

22/10/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.


Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε σήμερα την τελική κατάσταση αναφορικά με τα αποτελέσματα της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής για την προγραμματική περίοδο 2004-2006. Με το κλείσιμο και τον έλεγχο των εγγράφων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής για την περίοδο που έχω αναφέρει προκύπτει ότι η Κύπρος έχει απορροφήσει πλήρως τους κοινοτικούς πόρους από τα εν λόγω Ταμεία. Έχουμε την τιμή, ως κράτος, να είμαστε ανάμεσα σε λίγες χώρες κράτη μέλη της ΕΕ που καταφέρνουν να απορροφήσουν πλήρως τα κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής. Το συνολικό ποσό από τα Ταμεία για την περίοδο 2004-2006 ανήλθε συνολικά 109 εκατομμύρια και 200 χιλιάδες ευρώ. Τα €55 εκ. αφορούν στα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα υπόλοιπα €54 εκ. στο Ταμείο Συνοχής. Για την πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων ολοκληρώθηκαν περίπου 70 έργα και σχέδια συνολικού προϋπολογισμού περίπου €200 εκ. Η Κύπρος απορρόφησε πλήρως και με το παραπάνω αυτούς τους πόρους. Από τα έργα που έγιναν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, με κλείσιμο των προγραμμάτων και στη βάση της τελικής πιστοποιημένης δήλωσης δαπανών, το ποσοστό υλοποίησης ανήλθε στο 106% και ξεπέρασε το 100% αναφορικά με το Ταμείο Συνοχής.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για τους πρόσφυγες, έλαβε τρεις αποφάσεις. Η μία αφορά στο διαχωρισμό 188 οικοπέδων στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς που θα παραχωρηθούν ως αντιστάθμισμα σε δικαιούχους εκτοπισθέντες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες και σε δικαιούχους εκτοπισθέντες των οποίων οι κατοικίες βρίσκονται μερικώς ή συνολικώς σε τουρκοκυπριακές ιδιοκτησίες που δεν έχουν απαλλοτριωθεί και έτσι δεν μπορεί να εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας στους εκτοπισθέντες. Από το σύνολο των 188 οικοπέδων, έχουν παραχωρηθεί στην παρούσα φάση 160 οικόπεδα σε ισάριθμους εγκεκριμένους εκτοπισθέντες δικαιούχους που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες στην επαρχία Λευκωσίας και επειδή δεν υπάρχουν άλλοι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας στην επαρχία Λευκωσίας, τα υπόλοιπα 28 οικόπεδα που παρέμειναν αδιάθετα θα δοθούν σε δικαιούχους εκτοπισθέντες που έχουν εγκριθεί στην επαρχία Λευκωσίας.

Βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρόγραμμα διαχωρισμού οικοπέδων για εκτοπισθέντες που δεν μπορούν να λάβουν τίτλους ιδιοκτησίας διότι είτε κατοικούν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες είτε διαμένουν σε κατοικίες τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας, σε άλλες επαρχίες.

Οι άλλες δύο αποφάσεις που αφορούν στον προσφυγικό κόσμο έχουν να κάνουν με το διαχωρισμό οικοπέδων. Αποφασίστηκε ο διαχωρισμός 137 οικοπέδων στον οικισμό αυτοστέγασης εκτοπισθέντων στο Συνοικισμό Σωτήρας Λεμεσού που θα καλύψει άμεσες ανάγκες στέγασης εκτοπισθέντων στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Λεμεσού και άλλα 48 οικόπεδα στην Αγία Βαρβάρα όπου θα καλυφθούν άμεσες ανάγκες στέγασης εκτοπισθέντων στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας. Η δαπάνη για το διαχωρισμό των οικοπέδων στην Αγία Βαρβάρα είναι ύψους 960 χιλιάδων ευρώ και στη Σωτήρα Λεμεσού η δαπάνη θα ανέλθει στο ποσό των €2,5 εκ.».

Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Για τις περιουσίες, οι οποίες είναι σε τουρκοκυπριακή γη, θα γίνει προσπάθεια για απαλλοτρίωση;

Απάντηση: Για τις περιουσίες που απαλλοτριώνονται μπορεί να εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας και εκδίδεται τίτλος. Αυτά τα οικόπεδα δίνονται σε εκείνους τους εκτοπισθέντες που δεν μπορούν να λάβουν τίτλο διότι δεν μπορούν να απαλλοτριωθούν οι περιουσίες στις οποίες διαμένουν.
Ερώτηση: Ενόψει της επόμενης βδομάδας, αναφορικά με το σχέδιο αφυπηρέτησης για τη Γιουροσύπρια, συζητήθηκε κάτι στο Υπουργικό Συμβούλιο;

Απάντηση: Όχι. Δεν είχαμε θέμα σήμερα για Κυπριακές Αερογραμμές ή για τη Γιουροσύπρια.

Ερώτηση: Σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες, αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι οι συνομιλίες δεν προχωρούν και θέλει ο ΓΓ να δώσει ώθηση; Ακούγονται φωνές ότι ο ΓΓ έπρεπε να πει ξεκάθαρα γιατί δεν προχωρούν.

Απάντηση: Ξεκινώντας από το δεύτερο ερώτημα, τα Ηνωμένα Έθνη διαχρονικά, όταν μια διαπραγμάτευση, όταν μια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, συνήθως δεν τοποθετούνται με ένα τέτοιο τρόπο που τα ίδια θεωρούν ότι θα βλάψει τη διαδικασία. Είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε σε συζήτηση του περιουσιακού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επισημάνει προς τον ΓΓ – διότι και εμείς θέλουμε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και εμείς θέλουμε να έχουμε συγκλίσεις και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ανεξαρτήτως θέματος, τώρα είμαστε στο περιουσιακό και θέλουμε πρόοδο και επί του περιουσιακού – ότι η συζήτηση του περιουσιακού δεν μπορεί να αγνοεί ούτε τις αποφάσεις του ΟΗΕ ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε και τις συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει η συζήτηση και οι αποφάσεις, η λύση του προβλήματος να στηρίζεται πάνω σε αυτά τα δεδομένα και έτσι εμείς θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε το περιουσιακό. Είναι γνωστό ότι η συνολική πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το περιουσιακό θέτει στο επίκεντρό της την κατοχύρωση του δικαιώματος του ιδιοκτήτη να επιλέξει κατά πόσο θα αποκατασταθεί η περιουσία του, κατά πόσο θα την ανταλλάξει ή κατά πόσο θα θέλει αποζημίωση. Αλλά, αυτό πρέπει να είναι επιλογή του ιδιοκτήτη. Άρα, πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα από την άλλη πλευρά, για να μπορέσουμε να έχουμε πρόοδο.

Ερώτηση: Ζήτησε κάτι συγκεκριμένο ο ΓΓ από τον Πρόεδρο Χριστόφια που να αντανακλά στα βήματα που θέλουν τα Ηνωμένα Έθνη;

Απάντηση: Όχι. Απλώς ο Πρόεδρος επισήμανε πώς μπορούν να γίνουν αυτά τα βήματα για να έχουμε συγκλίσεις.

Ερώτηση: Αντιλαμβανόμαστε ότι ένα παράδειγμα είναι και το τρίπτυχο.

Απάντηση: Μια από τις προτάσεις του τρίπτυχου αφορά και τον τρόπο διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να έχουμε πρόοδο. Και, ασφαλώς, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος σε αυτό, ότι ο συνδυασμός της συζήτησης του περιουσιακού με το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και το θέμα των εποίκων δημιουργεί αυτές τις προϋποθέσεις και δίνει αυτή τη δυνατότητα για να προχωρήσουμε στο συγκεκριμένο θέμα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει αποδεχθεί αυτή την εποικοδομητική θέση, πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που παρέχει τις δυνατότητες για να προχωρήσουμε.

Ερώτηση: Στην αρχική σας απάντηση για το θέμα αυτό είπατε ότι, συνήθως, τα Ηνωμένα Έθνη δεν τοποθετούνται με τον τρόπο αυτό διότι ενδεχομένως να βλάψει αυτή τη διαδικασία.

Απάντηση: Εννοώ ότι τα Ηνωμένα Έθνη, διαχρονικά, όταν υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία, δεν έρχονται να επιρρίψουν ευθύνες στον ένα ή στον άλλον διότι θέλουν να διαφυλάξουν τη διαδικασία. Αυτή είναι διαχρονική τους στάση που βγαίνει μέσα από την Ιστορία.

Ερώτηση: Το σχόλιό σας για τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας;

Απάντηση: Αναφορικά με τη συμφωνία και το Πρωτόκολλο που έχει υπογραφτεί έχουν δοθεί οδηγίες για να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα και οι διαμαρτυρίες της Κυπριακής Δημοκρατίας διότι παραβιάζονται εδώ και η διεθνής νομιμότητα και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Τουρκία υπέγραψε πρωτόκολλο με ένα μόρφωμα το οποίο σύμφωνα με Ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ παράνομα δημιουργήθηκε, παράνομα ανακηρύχθηκε και ο ίδιος ο ΟΗΕ καλεί τα κράτη του κόσμου να μην το αναγνωρίσουν και δεν έχει αναγνωριστεί. Όμως, η Τουρκία προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με αυτό το παράνομο μόρφωμα. Άρα, έχουν δοθεί οδηγίες για να γίνουν οι απαραίτητες διαμαρτυρίες και τα απαραίτητα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, την ΕΕ και άλλους αρμόδιους Οργανισμούς. Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας περί ερευνών, αυτό το διερευνούμε ψύχραιμα διότι πάντοτε ο δικός μας στόχος είναι με την ψύχραιμη αντιμετώπιση των πραγμάτων, να διαφυλάσσουμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή την ώρα, όμως, δεν είμαστε σε θέση να πούμε οτιδήποτε. Έχει γίνει μια δήλωση, διερευνούμε την όλη κατάσταση και ανάλογα θα πράξουμε.

Ερώτηση: Ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα και της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου είχαμε οποιοδήποτε επιπρόσθετο συντονισμό πέραν; Θα μεταφέρει κάποιο μήνυμα ο κ. Παπανδρέου;

Απάντηση: Ο συντονισμός είναι καθημερινός και πολύ στενός μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Η Κυβέρνηση της Ελλάδας είναι πλήρως ενημερωμένη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, πλήρως συμμερίζεται την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη στηρίζει και όποτε έχει τη δυνατότητα η Ελληνική Κυβέρνηση - είτε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είτε ο Υπουργός Εξωτερικών προβαίνουν και σε ανάλογες ενέργειες και χειρισμούς.

Ερώτηση: Ένα σχόλιο για το δημοσίευμα αναφορικά με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα;

Απάντηση: Ο Υπουργός Υγείας έδωσε οδηγίες να διερευνηθεί το όλο θέμα.