6/10/10

Μάρκος: δραστήρια, συνολική, ανεκτίμητη υποστήριξη της Ρωσίας

Μάρκος: δραστήρια, συνολική, ανεκτίμητη υποστήριξη της Ρωσίας

Η Ρωσία πάντοτε παρείχε στην Κύπρο δραστήρια, συνολική, ανεκτίμητη υποστήριξη και η συζήτηση του Κυπριακού με τη ρωσική πλευρά έχει ιδιαίτερη αξία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι και στον ανταποκριτή του στην Αθήνα Αλεξέι Μπογκντανόφσκι, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο.



«Με μεγάλη χαρά αναμένουμε την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Μεντβιέντεφ στην Κύπρο και θεωρούμε αυτήν την επίσκεψη ως μια εκδήλωση της βαθιάς κυπρο-ρωσικής φιλίας», είπε ο κ. Κυπριανού, χαρακτηρίζοντας «όχι τυχαίο ότι η πρώτη επίσκεψη προέδρου χώρας-μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ στην Κύπρο είναι ακριβώς η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, που θα κάνει τον απολογισμό 50 ολόκληρων ετών υπέροχων διακρατικών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Οπως είπε, «εμβαθύνοντας την αμοιβαία συνεργασία της Κύπρου και της Ρωσίας, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ετοιμάζουν την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών και πρωτοκόλλων στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, της τραπεζιτικής συνεργασίας, της επιστήμης και εκπαίδευσης, των μεταφορών και της δικαιοσύνης, οι οποίες θα προσδώσουν νέα δυναμική στο ευρύ φάσμα πολιτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων στην κυπρο-ρωσική συνεργασία».

Σημείωσε ακόμη ότι «η υπογραφή αυτών των συμφωνιών και πρωτοκόλλων ολοκληρώνει τον κύκλο της εργασίας των δύο κυβερνήσεων για την εδραίωση της θεσμικής συνεργασίας των χωρών μας, η οποία άρχισε δύο χρόνια πριν με την υπογραφή της Κοινής Πολιτικής Διακήρυξης και σειράς συμφωνιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στη Μόσχα το Νοέμβριο του 2008».

Ο κ. Κυπριανού ξεχώρισε δύο απ’ αυτές τις συμφωνίες, εκείνη για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, «η οποία έχει τεράστια σημασία για την εδραίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με αμοιβαίο όφελος για τις δύο πλευρές», καθώς και το κοινό πρόγραμμα δράσης της Κύπρου και της Ρωσίας για τα έτη 2010-2013, το οποίοι επιδεικνύει την κοινή προσήλωση των δύο χωρών στην εδραίωση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς.

Ανέφερε ότι οι δύο Πρόεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν σε βάθος, πέραν των διμερών σχέσεων, το κυπριακό πρόβλημα, τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, καθώς και άλλα επίκαιρα διεθνή ζητήματα, για τα οποία σε μεγάλο βαθμό Κύπρος και Ρωσία έχουν ίδιες θέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας , ο κ. Κυπριανού επανέλαβε την κυπριακή θέση ότι η Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ και γι’ αυτό το λόγο οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να εμβαθύνονται, στηριζόμενες στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και του μόνιμου εποικοδομητικού διαλόγου.

«Είναι επίσης γνωστό», συμπλήρωσε ότι «η Κύπρος είναι θερμός υποστηρικτής της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών ΕΕ και Ρωσίας και είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δύο πλευρές πρέπει να διεξάγουν τον πλέον δραστήριο διάλογο για την κατάργηση των θεωρήσεων για τους πολίτες τους».

Αναφερόμενος στην 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, η οποία αποτελεί «απόδειξη της σταθερής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κυπριακού κράτους σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες», ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι «η Σοβιετική Ενωση και εν συνεχεία η Ρωσική Ομοσπονδία υποστήριξαν έμπρακτα την Κύπρο όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο».

«Δεν είναι υπερβολή να πω ότι το κυπριακό κράτος σε μεγάλο βαθμό χρωστά την ύπαρξή του στην ηθική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και την προστασία, την οποία μας παρέχουν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και η χώρα σας έπαιξε στην υιοθέτησή τους καθοριστικό, θεμελιώδη ρόλο», είπε ο κ. Κυπριανού.

Συνέχισε λέγοντας ότι «αναγνωρίζουμε ότι η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται αναμφίβολα σε σημαντικό σταυροδρόμι, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον του νησιού. Θεωρούμε ότι στο μέλλον δεν πρέπει να υπάρχει Κύπρος με διαχωριστικές γραμμές. Γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε συνθήκες για βιώσιμη λύση, να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου ως κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές».

Περιγράφοντας μια λύση χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς διαιτησία ή άλλες εξωτερικές επεμβάσεις ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε: «Ελπίζουμε σε λύση, η οποία θα διασφαλίζει την άνθηση και την πρόοδο των πολιτών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Η λύση πρέπει να συμφωνεί με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, να βασίζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ, πλήρες μέλος της οποίας είναι η Κύπρος από το 2004. Η λύση πρέπει να διασφαλίζει όλες τις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών και Καθολικών. Κάθε υποχώρηση από αυτά τα πλαίσια αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς ειδικότερα για το ρωσικό ρόλο στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η Ρωσία συμμερίζεται πλήρως την προσέγγισή μας», που θέλει τη λύση να βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

«Δυστυχώς πρέπει με λύπη να σημειώσω, ότι λόγω της αδιάλλακτης θέσης του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες δεν παρατηρείται πρόοδος, παρ’ όλ’ αυτά συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε θετική αντίδραση της άλλης πλευράς και αλλαγή της θέσης της, στο ότι θα εισαγάγει προτάσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις συμφωνημένες προηγουμένως παραμέτρους της διευθέτησης», δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι «οι παράμετροι αυτές αποτελούν τη μοναδική αποδεκτή λύση (δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως το προσδιορίζουν αυτό τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή εκπροσώπηση και ενιαία υπηκοότητα)».

«Οπως ήδη ανέφερα, η Ρωσία παρείχε ενεργή, ολοκληρωμένη και ανεκτίμητη υποστήριξη και ήταν πάντα προσηλωμένη σε δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ», είπε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι «είναι ολοφάνερη η αξία και της περαιτέρω πολιτικής υποστήριξης από πλευράς Ρωσικής Ομοσπονδίας, μονίμου μέλους του ΣΑ, στο εθνικό μας ζήτημα».

«Ελπίζουμε φυσικά ότι χώρες, που παίζουν ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, όπως η Ρωσική Ομοσπονδία, θα ασκήσουν ταυτοχρόνως επιρροή στην τουρκική πλευρά, ώστε να επιδείξει στην πράξη καλή θέληση όσον αφορά τις συνομιλίες και να προσεγγίσει τις προτάσεις μας χωρίς προκαταλήψεις. Ελπίζουμε ότι (οι χώρες αυτές) θα στείλουν το μήνυμα ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος με το σωστό τρόπο θα είναι συμφέρουσα και για την ίδια την Τουρκία», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού αναφέρεται αναλυτικά στις προτάσεις του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την Αμμόχωστο και στην πρότασή του για ενοποίηση της συζήτησης για τις τρεις πτυχές του κυπριακού προβλήματος: το περιουσιακό, το εδαφικό, καθώς και εκείνο που αφορά την επανεγκατάσταση, την υπηκοότητα, το πολιτικό άσυλο και την παραμονή ξένων. Σκοπός της πρότασης αυτής είναι «να εντατικοποιηθεί και επιταχυνθεί ο διάλογος», είπε, ενώ η τρίτη πτυχή εμπεριέχει και τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης «όταν γίνει ορατή η συμφωνία για τα εσωτερικά ζητήματα του κυπριακού προβλήματος».

«Υποστηρίζουμε ότι η διεθνής διάσκεψη πρέπει να συγκληθεί από τον ΟΗΕ και σ’ αυτήν θα συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, επομένως και η Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και η ΕΕ, οι εγγυήτριες χώρες της ανεξαρτησίας της Κύπρου (Μ.Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία), η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κυπριακές κοινότητες», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι «η διεθνής κοινότητα ήδη υποδέχθηκε θετικά αυτές τις τρεις προτάσεις, οι οποίες προωθούν την πλευρά μας ένα βήμα εμπρός και τις χαιρέτισε και η Ρωσική Ομοσπονδία».

Δυστυχώς, όμως, όπως εξήγησε ο κ. Κυπριανού η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν απάντησαν θετικά στην επιδεικνυόμενη καλή θέληση και η Άγκυρα δεν δείχνει να επιθυμεί σύντομα λύση, γι’ αυτό και «δεν προβλέπεται ικανοποιητική δυναμική στο εγγύς μέλλον λόγω της θέσης της Τουρκίας και του κ. Έρογλου σχετικά με το περιουσιακό».

«Η Ρωσία και η Κύπρος γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ρόλος της Τουρκίας δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στη δημιουργία θετικής εντύπωσης, καθότι η ίδια η Τουρκία είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή προώθηση των προσπαθειών για διευθέτηση», παρατήρησε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν η Τουρκία αφήσει την αδιάλλακτη θέση της και επιτρέψει στους Τουρκοκυπρίους να έχουν μαζί μας συνομιλίες για τη διευθέτηση, που θα ανήκει στους Κυπρίους και θα επανενώσει το νησί».

Μιλώντας για την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στις «μεγάλες επενδύσεις από την Κύπρο στη Ρωσία» και τις πρώτες θέσεις που κατέχει μεταξύ των ξένων επενδύσεων στη ρωσική οικονομία, χαρακτηρίζοντας παράλειψη να μη σημειωθεί η θετική συμβολή των Ρώσων επιχειρηματιών, «οι οποίοι επί σειρά ετών επιδεικνύουν την εμπιστοσύνη τους στην Κύπρο ως αξιόπιστο κέντρο για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα».

«Σύμφωνα με τα ρωσικά στοιχεία ο συνολικός όγκος επενδύσεων από την Κύπρο στη Ρωσία έως το 2008 φθάνει τα 56,7 δισ. δολάρια, ποσό που αποτελεί το ένα τέταρτο όλων των απευθείας ξένων επενδύσεων στη Ρωσία και το ίδιο διάστημα η Ρωσία επένδυσε στην Κύπρο 16 δισ. δολάρια» ανέφερε ο κ. Κυπριανού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εργασίας της διακυβερνητικής επιτροπής οικονομικής συνεργασίας, η έκτη συνεδρίαση της οποίας διεξήχθη στις 15-16 Σεπτεμβρίου.

Εξίσου σημαντικές είναι για την κυπριακή πλευρά και οι ανταλλαγές επισκέψεων αντιπροσωπειών επιχειρηματιών, οι οποίοι διερευνούν κοινά σχέδια και προοπτικές, αλλά και «η πρόσφατη έξοδος της Κύπρου από τη λίστα των χωρών, τις οποίες η ρωσική Κεντρική Τράπεζα θεωρεί υπεράκτιες ζώνες», στοιχεία, που θα βοηθήσουν «στην ουσιαστική βελτίωση της εικόνας της Κύπρου ως ελκυστικού διεθνούς κέντρου επιχειρηματικότητας για Ρώσους επιχειρηματίες».

Ειδικότερα ο Κύπριος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «το 2009 οι Ρώσοι πολίτες συνέχισαν δραστήρια να ταξιδεύουν στην Κύπρο, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, καθώς και για το ότι το 2010 καταγράφουμε σταδιακή αύξηση του αριθμού των τουριστών από τη Ρωσία, ενώ και για τους Κύπριους ταξιδιώτες η Ρωσία είναι ο τέταρτος σε δημοτικότητα προορισμός».

«Τον περασμένο Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των τουριστών από τη Ρωσία κατά 81 % σε σύγκριση με το 2009, οπότε η Ρωσία κατέστη δεύτερη παγκοσμίως χώρα σε αριθμό τουριστών, που επισκέπτονται την Κύπρο», είπε ο κ. Κυπριανού και συμπλήρωσε ότι αυτό «δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο, διότι τα αισθήματα φιλίας και πολιτισμικής εγγύτητας μεταξύ των λαών μας αποτελούν παράγοντα σταθερούς αύξησης του τουριστικού ρεύματος».

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση σημαντική εκτιμάται η βοήθεια που προσέφερε η δημιουργία του Προξενείου της Δημοκρατίας στην Αγία Πετρούπολη, γι’ αυτό και η κυβέρνηση σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον τη λειτουργία άλλων τριών γενικών προξενείων, στη Σαμάρα, το Αικατερινμπούργκ και το Κρασνοντάρ, είπε.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ρεύμα των Ρώσων τουριστών μπορεί να αυξηθεί, χάριν τούτου τα αρμόδια για αυτά τα ζητήματα υπουργεία μεταφορών και συγκοινωνιών Κύπρου και Ρωσίας ήδη συζητούν την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των ιπτάμενων μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που θα προσφέρει αμοιβαία οφέλη», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, υπενθυμίζοντας «πόσο σημαντικό είναι να πετύχουμε τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, την οποία στοχεύουμε και η επίτευξή της θα βοηθήσει πολύ την ανάπτυξη του τουρισμού από τη Ρωσία».

Αναφερόμενος, τέλος στην οικονομική κρίση, ο κ. Κυπριανού θύμισε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μόνον σε ασήμαντο βαθμό επλήγη από τα «τοξικά» προϊόντα, ενώ εν γένει έμεινε ανεπηρέαστο με εξαίρεση εκείνες τις δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και τα ακίνητα, που επιδρούν μέσω των χωρών, που έχουν ανεπτυγμένες οικονομικές σχέσεις με την Κύπρο.

Ηδη το 2010 αναμένεται σταδιακή αποκατάσταση της οικονομίας και η θετική αύξηση θα είναι περί το 0,5 % του ΑΕΠ και το 2011 η βελτίωση θα είναι ακόμη πιο αισθητή, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, εκτιμώντας ότι ειδικά στον τομέα των υποδομών σημαντικότατο ρόλο παίζει η προσέλκυση επενδύσεων από τη Ρωσία, επομένως η συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης και η διαγραφή της Κύπρου από τη λίστα των υπεράκτιων χωρών «θα έχουν θετική επίδραση στην εδραίωση της ούτως ή άλλως ευρείας ρωσικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο».