7/10/10

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που εγκαινιάζουμε το πρώτο γραφείο της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας στη Λευκωσία. Ως γνωστόν, η μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών της μητρικής της τράπεζας, της VTB, ανήκει στη Ρωσική Κυβέρνηση και αυτό αποτελεί σημαντικό πολιτικό και οικονομικό συμβολισμό.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας, στη Λευκωσία
07/10/2010



Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που εγκαινιάζουμε το πρώτο γραφείο της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας στη Λευκωσία. Ως γνωστόν, η μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών της μητρικής της τράπεζας, της VTB, ανήκει στη Ρωσική Κυβέρνηση και αυτό αποτελεί σημαντικό πολιτικό και οικονομικό συμβολισμό.

Η απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο, με το ταυτόχρονο άνοιγμα επιπρόσθετων γραφείων στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης της Ρωσίας και του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου στις μεγάλες προοπτικές και δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας. Εκφράζει, επίσης, αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας και τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η Κύπρος είναι ένα πολύ ελκυστικό επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο. Παρέχει τη σταθερότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα της γέφυρας με τον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Τα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Κύπρος λόγω του νομικού της συστήματος, του άριστου επαγγελματικού επιπέδου των λογιστών-ελεγκτών και των νομικών και επιχειρηματικών συμβούλων, όπως και οι ευχάριστες κλιματολογικές και άλλες συνθήκες εργασίας και διαμονής, έχουν βοηθήσει στην προσέλκυση μεγάλου αριθμού ρωσικών εταιρειών. Επιπρόσθετα σπουδαίο ρόλο διαδραματίζουν οι στενοί πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί των δύο λαών, το άριστο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων των δύο κρατών καθώς και η εμπιστοσύνη και η φιλία μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών που επαναβεβαιώνεται με την ιστορική πρώτη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου κ. Medvedev στο νησί μας.

Η Ρωσική Εμπορική Τράπεζα αποτελεί σημαντική γέφυρα στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου με τη Ρωσία. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών μας.

Ως Κυβέρνηση και ως κυπριακός λαός είμαστε ευγνώμονες στη Ρωσική Εμπορική Τράπεζα και την εμπνευσμένη διοίκησή της που την έχει αναδείξει ως έναν από τους πιο σημαντικούς Οργανισμούς Εταιρικής Ευθύνης στην Κύπρο. Η Τράπεζα έχει σημαντικό κοινωφελές έργο και έχει προβεί σε δωρεές σε μεγάλο αριθμό φιλανθρωπικών και κοινωνικών Οργανώσεων. Για τον λόγο αυτό έχει κερδίσει την αγάπη και την εκτίμηση του λαού μας.

Επιπρόσθετα, η Τράπεζα προάγει την ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών και λαών αφού καθιστά δυνατή την έλευση στην Κύπρο των πιο φημισμένων ρωσικών συγκροτημάτων τέχνης και πολιτισμού.

Θα ήθελα, τέλος, να σημειώσω ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ρωσική Εμπορική Τράπεζα έχει ενταχθεί, μαζί με άλλες πρωτοποριακές εταιρείες της Κύπρου, στο πρόγραμμα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για Δράση κατά της Κλιματικής Αλλαγής, συμμετέχοντας έμπρακτα στις διεθνείς προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη ολόκληρου του πλανήτη μας.

Συγχαίρω, θερμά, την ηγεσία και το προσωπικό της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας και εύχομαι ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.