6/10/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου σε συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις του Υπουργείου για τα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου σε συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις του Υπουργείου για τα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας
06/10/2010





Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οργανώνει στις 25 και 26 Οκτωβρίου δύο σημαντικές εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Αίθουσα Τελετών, Καλλιπόλεως 75).

Στις 25 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας θα μιλήσει με θέμα: «Πενήντα χρόνια της κυπριακής εκπαίδευσης: Δημιουργική πορεία και προκλήσεις για το μέλλον» και θα επιδώσει τιμητικές πλακέτες στους πρώην Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού. Στην ίδια εκδήλωση η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου θα παρουσιάσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφίας και έργων τέχνης. Η έκθεση φωτογραφίας διοργανώνεται με τη συνεργασία του Συνδέσμου Καθηγητών Φωτογραφίας. Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί μια ενδεικτική ιστορική αναδρομή στα πενήντα χρόνια της κυπριακής εκπαίδευσης, μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου (1960-2010). Η εκδήλωση θα κλείσει με δεξίωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.

Στις 26 Οκτωβρίου το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα διοργανώσει το επιστημονικό συνέδριο «Η κυπριακή εκπαίδευση από το 1960 μέχρι το 2010», αφιερωμένο στην ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης αλλά και στις προοπτικές που διανοίγονται για το μέλλον και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η παιδεία μας στις δεκαετίες που έρχονται.

Στο συνέδριο προσκλήθηκαν επιφανείς επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν βιβλιογραφικά την ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης ή υπήρξαν πρωταγωνιστές στη σύνταξη στρατηγικών κειμένων-μελετών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και άλλοι οι οποίοι ως εκ της θέσεώς τους είχαν ουσιαστική εμπλοκή στη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής. Των συνεδριών και της συζήτησης στρογγυλής τράπεζας θα προεδρεύσουν ακαδημαϊκοί ειδικοί σε θέματα εκπαίδευσης.

Στο συνέδριο προβλέπεται να γίνει μια ιστορική αναδρομή και να επισημανθούν οι κύριοι σταθμοί, οι συνέχειες και οι ασυνέχειες της κυπριακής εκπαίδευσης, οι προσανατολισμοί και οι επιδιώξεις της. Παράλληλα, θα συζητηθεί η πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και θα προσδιοριστούν οι προοπτικές που διανοίγονται.

Επίσης θα αναπτυχθούν εξειδικευμένα θέματα της ιστορίας της κυπριακής εκπαίδευσης όπως οι εκπαιδευτικοί θεσμοί που εγκαθιδρύθηκαν μετά την ανεξαρτησία και η σχέση τους με την νεωτερικότητα και την κυβερνητότητα, η μετάβαση από τον εθνοκεντρισμό προς τον ευρωπαϊσμό και η ιστορική πορεία που διέτρεξαν συγκεκριμένοι θεσμοί του εκπαιδευτικού συστήματος όπως η Παιδαγωγική Ακαδημία και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Στο τρίτο μέρος του συνεδρίου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού θα αναπτύξει το θέμα: «Παιδεία και κοινωνία στην Κύπρο του 21ου αιώνα».

Στο τέταρτο μέρος θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας κατά την οποία οι φορείς χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής θα εκθέσουν τις απόψεις τους και θα απαντηθεί το κοινό για όλους ερώτημα «Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται τις επόμενες δεκαετίες».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων-δραστηριοτήτων προβλέπεται να εκδοθεί τιμητικό λεύκωμα για τα πενήντα χρόνια της κυπριακής εκπαίδευσης το οποίο θα περιλαμβάνει μια ενδεικτική διαχρονική παρουσίαση της ιστορίας της κυπριακής εκπαίδευσης των τελευταίων πενήντα χρόνων μέσα από φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.

Θα εκδοθούν επίσης τα πρακτικά του συνεδρίου τα οποία προβλέπεται να μεταφραστούν στην αγγλική γλώσσα και να διανεμηθούν στους επίσημους προσκεκλημένους της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012.