7/10/10

Εναρκτήριες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Προέδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο Προεδρικό Μέγαρο

Εναρκτήριες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Προέδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο Προεδρικό Μέγαρο
07/10/2010





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας πραγματοποίησε σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Εκφράζω αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης για τη σημερινή μας συνάντηση εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο. Με αισθήματα βαθειάς συγκίνησης, εκτίμησης και ειλικρινούς φιλίας, σας καλωσορίζω εκ μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού στην Κύπρο. Η ιστορική σας επίσκεψη στο νησί μας επισφραγίζει τη συμπλήρωση 50 χρόνων άριστων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο το οποίο θα καθορίζει από εδώ και πέρα την πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.

Με τον Πρόεδρο Medvedev είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις κύριες πτυχές της συνεργασίας μας και να θέσουμε επί τάπητος τους σχεδιασμούς μας για το μέλλον. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών μας αντικατοπτρίζονται στα έγγραφα τα οποία έχουν υπογραφεί σήμερα, περιλαμβανομένης της Κοινής μας Δήλωσης για τους εορτασμούς της 65ης επετείου της αντιφασιστικής νίκης.

Αυτά τα έγγραφα σηματοδοτούν μια νέα δυναμική στο ευρύ πολιτικοοικονομικό και πολιτιστικό φάσμα της συνεργασίας των δύο χωρών μας.

Οι δεκατρείς Συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας σφραγίζονται από το έγγραφο Στρατηγικής που υπογράψαμε με τον Πρόεδρο Medvedev, το οποίο καθορίζει την κοινή δράση μας για τα επόμενα τρία έτη σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο. Αξίζει να αναφέρω ότι για την εκπόνηση του σημαντικού αυτού εγγράφου συνεργάστηκαν αποτελεσματικά όλα τα Υπουργεία και Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις αντίστοιχες σαράντα τρεις Υπηρεσίες και Υπουργεία στη Ρωσική Ομοσπονδία. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει αναμφίβολα το επίπεδο της συνεργασίας μας και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι αναπτύσσεται πλέον μια τεράστια δυναμική για εμβάθυνση και διεύρυνση των υφιστάμενων δεσμών μας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού και των εκατέρωθεν επενδύσεων μεταξύ Ρώσων και Κυπρίων επιχειρηματιών. Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή διεξάγεται το Κυπρο-Ρωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ενός σημαντικού αριθμού Ρώσων επιχειρηματιών που έφτασαν από τη Ρωσία, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου Medvedev στην Κύπρο.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου στη συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας αποτελεί επίσης μια σημαντική εξέλιξη που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αγαπητέ φίλε κ. Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι,

Από αυτό εδώ το βήμα, μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω για άλλη μια φορά τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις σταθερές θέσεις αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο κυπριακό πρόβλημα, οι οποίες εδράζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. Το γνήσιο ενδιαφέρον της Ρωσίας για το Κυπριακό και η έμπρακτη στήριξή της για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης και επωφελούς προς τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αποτυπώνεται με σαφήνεια στο Τριετές Σχέδιο Δράσης που υπογράψαμε σήμερα με τον Ρώσο Πρόεδρο. Σε αυτό εκφράζεται υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, χωρίς εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία. Μια λύση που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, και που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για μας η στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μιας χώρας μόνιμον μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι ανεκτίμητη.

Συζητήσαμε επίσης την πρόταση του Προέδρου Medvedev για μια Νέα Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια. Επαναβεβαιώσαμε τη θετική εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρόταση αυτή και εκφράσαμε την υποστήριξή μας, μαζί με το Ρώσο Πρόεδρο, σε μια εποικοδομητική, ισομερή συνεργασία με τους εταίρους μας με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ανοιχτού για όλους αξιόπιστου συστήματος συνολικής ασφάλειας στην ευρωατλαντική περιοχή.


Διαπιστώσαμε, επίσης, με τον Πρόεδρο Medvedev είτε ταύτιση είτε σύγκλιση των απόψεών μας σε όλα τα θέματα της διεθνούς πολιτικής επικαιρότητας και εκφράσαμε την πολιτική μας βούληση να συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας συνεργασία σε όλα τα φόρα.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της ιστορικής επίσκεψης, τόσο από την κυπριακή όσο και από τη ρωσική πλευρά.

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους του κυπριακού λαού, εκφράζω και πάλι την ευγνωμοσύνη μου για τη σταθερή και συνεπή, βάσει αρχών, υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον αγώνα που διεξάγουμε για υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εύχομαι στο Ρωσικό λαό ένα λαμπρό μέλλον, ένα μέλλον ευημερίας και κοινωνικής προόδου και σε εσάς προσωπικά, καλή υγεία, δύναμη και σοφία για να πετύχετε στο δύσκολο έργο σας.

(Στα ρωσικά) Η φιλία μας θα ζει και θα αναπτύσσεται αιώνια».