7/10/10

Κοινή δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τον εορτασμό της 65ης επετείου της αντιφασιστικής νίκης

Κοινή δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τον εορτασμό της 65ης επετείου της αντιφασιστικής νίκης
07/10/2010





Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιείται κατά το έτος εορτασμού της 65ης επετείου από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τον οποίο αποδείχθηκε η αδελφική αλληλεγγύη του κυπριακού και του ρωσικού λαού στον αγώνα ενάντια στο φασισμό.

Με την ευκαιρία της 65ης επετείου της νίκης, οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ρωσίας συγχαίρουν όλους τους βετεράνους του πολέμου και όσους υπηρέτησαν στα μετόπισθεν και εκφράζουν την πεποίθηση ότι η σημερινή και οι επερχόμενες γενιές του κυπριακού και του ρωσικού λαού θα αποτίνουν φόρο μνήμης και τιμής σε όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν την ειρήνη και την ελευθερία για όλη την ανθρωπότητα.

Οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ρωσίας επισημαίνουν την καθοριστική κοινή συμβολή στη συντριβή του ναζισμού, των χωρών της αντιχιτλερικής συμμαχίας, της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, στο στρατό της οποίας πολέμησαν και οι εκπρόσωποι του κυπριακού λαού, τόσο της ελληνοκυπριακής όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, της Γαλλίας, της Αυστραλίας καθώς και των κινημάτων αντίστασης στη Γιουγκοσλαβία, στην Ελλάδα και σε άλλες κατεχόμενες χώρες. Στα πεδία των μαχών και στα μετόπισθεν διαδραματίστηκαν πράξεις ανυπέρβλητου ηρωισμού, ανδρείας και αυτοθυσίας.

Οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ρωσίας σημειώνουν την παγκόσμια και ιστορική σημασία της Μεγάλης Νίκης ενάντια στο φασισμό που είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος διεθνών σχέσεων το οποίο βασίζεται στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Η κύρια απεικόνιση αυτού του νέου συστήματος υπήρξε η σύσταση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος γιορτάζει 65 χρόνια στις 24 Οκτωβρίου 2010.

Οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ρωσίας εκφράζουν την ετοιμότητα να συμβάλουν στην ενίσχυση του κεντρικού ρόλου του Ο.Η.Ε. στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας και στην αποτροπή και την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων στη σταθερή βάση του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε. και των αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως το αδιαίρετο της ασφάλειας όλων των κρατών, η κυριαρχική ισότητά τους, ο αμοιβαίος σεβασμός, η μη χρήση ή απειλή χρήσης βίας, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας όλων των κρατών και η μη παρέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Χάρη στη Μεγάλη Νίκη τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού της τύχης των λαών θριάμβευσαν και έγιναν θεμέλια για τον αντιαποικιακό απελευθερωτικό αγώνα πολλών λαών σε όλο τον κόσμο. Χάρη σε αυτό τον αγώνα, αλλά δυστυχώς πάλι με αναρίθμητα θύματα, καταστράφηκε το αποικιακό σύστημα στον κόσμο.

Με τη νίκη των πανανθρώπινων αξιών της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας κατέστη δυνατή η απελευθέρωση του κυπριακού λαού από τον αποικιακό ζυγό και η εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

Οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ρωσίας επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος και η Ρωσία καταδικάζουν έντονα οποιαδήποτε προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που αποτελεί ιεροσυλία στη μνήμη εκείνων που θυσίασαν τη ζωή τους για τη νίκη ενάντια στο ναζισμό. Η Κυπριακή Δημοκρατία, αποτίνοντας φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, απορρίπτει οποιεσδήποτε προσπάθειες αμφισβήτησης του ρόλου του ρωσικού και των άλλων λαών της ΕΣΣΔ, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στη νίκη κατά του φασισμού. Η ιστορική αλήθεια συνίσταται στο γεγονός ότι χωρίς τη μάχη της Μόσχας και του Λένινγκραντ, χωρίς τις μάχες του Κουρσκ και τη μάχη του Στάλινγκραντ, η ανθρωπότητα δεν θα μπορούσε να συντρίψει το φασισμό και να κατατροπώσει τους ναζιστές στο άντρο τους στο Βερολίνο. Και αυτή η αλήθεια δεν μπορεί ούτε να αμαυρωθεί ούτε να παραχαραχθεί με κανένα τρόπο, δεν μπορεί να αλλοιωθεί λόγω της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Ο ρόλος του Κόκκινου Στρατού, o ανυπέρβλητος ηρωισμός του σοβιετικού λαού ήταν ζωτικής σημασίας. Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι η ΕΣΣΔ πλήρωσε βαρύ τίμημα, χάνοντας εκατομμύρια πολιτών της σε αυτόν τον πόλεμο. Η Ρωσία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στην κυπριακή ηγεσία για τη συνεπή θέση αρχής της σε αυτό το θέμα. Η Κύπρος επίσης δήλωσε παρούσα στο κάλεσμα για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι εθελοντές κατατάγηκαν στο βρετανικό στρατό, πολέμησαν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και πολλοί από αυτούς έδωσαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ρωσίας επισημαίνουν την ιστορική σημασία του εορτασμού της 65ης επετείου του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για όλους τους φιλειρηνικούς λαούς και τις κυβερνήσεις στη γη. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν μόνο η δυσκολότερη δοκιμασία και η μεγαλύτερη τραγωδία του 20ού αιώνα που οδήγησε στην απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ατόμων, αλλά και ένα οδυνηρό μάθημα για όλη την ανθρωπότητα.

Οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ρωσίας υπογραμμίζουν ότι είναι καθήκον της σημερινής γενιάς να εμφυσήσει στους απογόνους το σεβασμό στις αξίες και τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους πολεμιστές της αντιχιτλερικής αντίστασης και μας προσέφεραν φωτεινά παραδείγματα τρόπου ζωής, ανθρωπισμού και υψηλών στόχων στη ζωή. Το τίμημα της Μεγάλης Νίκης ενάντια στο φασισμό πρέπει να γίνει εγγύηση της σωτηρίας των μελλοντικών γενιών από τις φρικαλεότητες του πολέμου.

Οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ρωσίας τονίζουν ιδιαίτερα το απαράδεκτο της διάδοσης της ιδεολογίας και των δραστηριοτήτων των δυνάμεων που προσπαθούν σήμερα να ξεριζώσουν την ίδια τη μνήμη για την Μεγάλη Νίκη, να νοθεύσουν το βαθύ πανανθρώπινο νόημα και τη μεγάλη ιστορική σημασία της. Κάνουν το παν για να ξεθωριάσει στις ψυχές και στα μυαλά των νέων η μνήμη για τον άθλο της πολεμικής γενιάς και η πίστη στα ιδανικά που υπερασπίστηκαν οι αγωνιστές ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

Οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ρωσίας εκφράζουν την ικανοποίηση για τη διοργάνωση στις 6 Μαΐου 2010 της ειδικής πανηγυρικής συνεδρίασης στο πλαίσιο της 64ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. που ήταν αφιερωμένη στην 65η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης και στη μνήμη όλων των θυμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ρωσίας υπογραμμίζουν το απαράδεκτο της επανάληψης των πράξεων της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων και της ξενοφοβίας, καθώς και της καταστροφής μνημείων πεσόντων και αγνοουμένων, οπουδήποτε και αν συμβαίνει. Καλούν για καθοριστική αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προσπαθειών δίωξης των αγωνιστών ενάντια στο φασισμό και θεωρούν ότι τέτοιες πράξεις προσβάλλουν τη μνήμη των εκατομμυρίων ηρώων αυτού του πολέμου και ότι είναι αντίθετες με την ανθρώπινη ηθική και με τους κοινώς αναγνωρισμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία θα ενώσουν τις προσπάθειές τους και θα ενθαρρύνουν τις επαφές μεταξύ των κρατικών φορέων και των κοινωνικών οργανώσεων των χωρών τους, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών, των εκπροσώπων των οργανώσεων των βετεράνων και των θυμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, αποσκοπώντας στην αποτροπή της γενοκτονίας και των άλλων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ρωσίας εκφράζουν την ετοιμότητα των χωρών τους να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικά με τη διατήρηση της μνήμης των πεσόντων και των αγνοουμένων πολιτών τους, ιδίως κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρωσία και κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκ μέρους των λαών των χωρών τους εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο εορτασμός της 65ης και των επερχόμενων επετείων της Μεγάλης Νίκης ενάντια στο φασισμό θα ενισχύσει τα ιδανικά της ειρήνης και θα εμβαθύνει την αλληλοκατανόηση και την εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών.