7/10/10

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου – Ρωσίας, στη Λευκωσία

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου – Ρωσίας, στη Λευκωσία
07/10/2010





Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ρωσικής Ομοσπονδίας,

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα, κατ' αρχάς, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Φόρουμ, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Ρωσικό Επιμελητήριο και τον Κυπρο-Ρωσικό Σύνδεσμο Φιλίας για την πρωτοβουλία και την άρτια διοργάνωση και να καλωσορίσω τους Ρώσους επιχειρηματίες που βρίσκονται εδώ σήμερα.

Το φόρουμ διοργανώνεται με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο. Της πρώτης επίσκεψης Προέδρου της Ρωσίας στο νησί μας. Μιας επίσκεψης που δίνει νέα δυναμική στην εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Σημαντικό κομμάτι της συνεργασίας είναι ο οικονομικός τομέας και ιδιαίτερα ο τομέας των επενδύσεων. Όπως γνωρίζετε, η Κύπρος κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους ξένους επενδυτές στη Ρωσία.

Το υψηλό επίπεδο των οικονομικών μας σχέσεων είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας των οικονομικών και επιχειρηματικών κύκλων των δύο χωρών. Είναι επίσης αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης των δύο Κυβερνήσεων. Η ανάπτυξη αυτών των σχέσεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας.

Πριν λίγο, κάναμε πράξη αυτήν τη δέσμευση, υπογράψαμε, μεταξύ άλλων, Συμφωνίες και Μνημόνια στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και της συνεργασίας των Χρηματιστηρίων, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Κοινής Πολιτικής Διακήρυξης του 2008 για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας των δύο χωρών. Υπογράφηκε, επίσης, το Πρωτόκολλο στη Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, μια εξέλιξη πολύ σημαντική για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και των οικονομικών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας, που προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική στις εν εξελίξει προσπάθειες τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα για εμβάθυνση της συνεργασίας μας.

Το σημερινό επιχειρηματικό φόρουμ λαμβάνει χώραν σε μια περίοδο κατά την οποία ολόκληρη η ανθρωπότητα προσπαθεί να εξέλθει από την παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία, δυστυχώς, επηρέασε και τις δύο χώρες. Σε αυτές τις συνθήκες, καλούμαστε να αξιοποιήσουμε την εμπιστοσύνη που κτίσαμε και τη δυναμική που δημιουργήσαμε ώστε να αδράξουμε την κάθε ευκαιρία που μας παρουσιάζεται.

Από την πλευρά μας, ως Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεσμευόμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ανοίξουμε τον δρόμο και να διευκολύνουμε την ενίσχυση και επέκταση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κλείνοντας, εκφράζω τη βεβαιότητα ότι μέσα από τις εργασίες του φόρουμ αυτού θα δώσουμε νέα ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας.

Θερμά συγχαρητήρια και πάλι για τις πρωτοβουλίες σας.