10/10/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στην τελετή έναρξης του 1ου Διεθνούς Μαραθώνιου Λευκωσίας, στην Πύλη Αμμοχώστου
10/10/2010

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να κηρύξουμε την έναρξη του 1ου Διεθνούς Μαραθωνίου Λευκωσίας ο οποίος διοργανώνεται από το "Ίδρυμα Αθανάσιος Κτωρίδης" με ενεργό συμπαραστάτη το Δήμο Λευκωσίας και υποστηρικτές πολλούς φορείς της πρωτεύουσας. Η σημερινή μέρα είναι σημαδιακή. Πέρα από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αθλητικό πολιτιστικό γεγονός είναι ιστορικής σημασίας μιας και είναι ο πρώτος Μαραθώνιος που διοργανώνει η πρωτεύουσα, συμπίπτει επίσης και με την επέτειο των 2500 χρόνων από την επίτευξη του πρώτου άθλου.

Στο σημερινό Μαραθώνιο στόχος δεν είναι η ανάδειξη νικητή. Η άσκηση του σώματος και η όποια αθλητική δραστηριότητα δεν κρίνονται πάντα από άμεσα και βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, με μονόπλευρα και απόλυτα κριτήρια. Είναι διαδικασία μακρόχρονη που αποκτά νόημα όταν συνειδητοποιήσουμε ποιες ψυχοσωματικές ανάγκες του ανθρώπου ικανοποιεί, τι είδους άτομο δημιουργεί σωματικά, ψυχικά και ηθικά, τι είδους πολίτη διαμορφώνει και ποιους άλλους απομακρυσμένους στόχους μπορεί να υπηρετήσει που ενώ δεν είναι πάντα ορατοί, δεν είναι ούτε ανέφικτοι ούτε μικρότερης σημασίας από αυτούς που εξασφαλίζουν απτά αποτελέσματα.

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά τη μάχη του Μαραθώνα και το «Νενικήκαμεν» του πρώτου μαραθωνοδρόμου, την ένωση της ψυχικής δύναμης με τη σωματική ρώμη, οι δημότες της Λευκωσίας καλούνται με τη συμμετοχή τους να βιώσουν έμπρακτα - ανάλογα με τις φυσικές αντοχές του ο καθένας - τα όρια της ανθρώπινης επιμονής, της θέλησης, της αντοχής και της αποφασιστικότητας. Να βιώσουν τη χαρά της άθλησης, της προσπάθειας, του ευ αγωνίζεσθαι.

Μέσα από τα ιδεώδη του Μαραθωνίου, τις παγκόσμιες αξίες της ειρήνης και της συναδέλφωσης, οι στόχοι της διοργάνωσης είναι πολλαπλοί: Να αποτελέσει ο Μαραθώνιος την αθλητική-πολιτιστική γιορτή της Λευκωσίας που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Να καταστεί μείζον αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας. Να προβληθεί η πρωτεύουσά μας, η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Να συνδυάσει την αθλητική-πολιτιστική εκδήλωση με την εθελοντική κοινωνική προσφορά. Να συμβάλει στην προσπάθεια ανάπτυξης της άθλησης για όλους.

Όλα τα πιο πάνω βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τον αθλητισμό. Η συμμετοχή, δηλαδή, όλων των πολιτών, της κοινωνίας, στο γνήσιο πνεύμα και τα ιδεώδη του αθλητισμού. Η άθληση να αποτελεί τρόπο ζωής. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός να ενταχθούν στην καθημερινή ζωή του καθενός από εμάς.

Με ιδιαίτερη λοιπόν χαρά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού χαιρετίζει και στηρίζει την προσπάθεια αυτή. Εύχομαι καλή επιτυχία και καλό δρόμο σε όλους.