10/10/10

Τιμημένε μας ήρωα Χαράλαμπε, Μαζευτήκαμε κλήρος, Πολιτεία και λαός στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, εδώ στο Στρόβολο, για να σου απευθύνουμε, έστω και αργοπορημένα, το ύστατο χαίρε. Στεκόμαστε με δέος δίπλα στα ιερά σου λείψανα και σε λίγο θα σε συνοδεύσουμε με τιμές και στεφάνια δόξας στην τελευταία σου κατοικία. Όπως αξίζει σε κάθε ήρωα που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της πολύπαθης πατρίδας μας.

Επικήδειος λόγος του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα στην κηδεία του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή έφεδρου Χαράλαμπου Θεολόγου του 256 ΤΠ, στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο
09/10/2010





Τιμημένε μας ήρωα Χαράλαμπε,

Μαζευτήκαμε κλήρος, Πολιτεία και λαός στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, εδώ στο Στρόβολο, για να σου απευθύνουμε, έστω και αργοπορημένα, το ύστατο χαίρε. Στεκόμαστε με δέος δίπλα στα ιερά σου λείψανα και σε λίγο θα σε συνοδεύσουμε με τιμές και στεφάνια δόξας στην τελευταία σου κατοικία. Όπως αξίζει σε κάθε ήρωα που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της πολύπαθης πατρίδας μας.

Σεβαστό Ιερατείο, σεβαστή οικογένεια του ήρωα Χαράλαμπου Θεολόγου, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Μετά από 36 σχεδόν χρόνια υπέρτατης αγωνίας και επώδυνης άγνοιας, συμμετέχουμε με συγκλονισμό και κατάνυξη στην επικήδειο ακολουθία ενός ακόμα πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή το 1974. Η ταυτοποίηση των λειψάνων που ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο σε περιοχή της Λαπήθου αποτελεί τον επίλογο μιας τραγικής ιστορίας η οποία προκάλεσε ανείπωτο πόνο στην οικογένειά του, στους γονείς και φίλους του.

Ανατρέχοντας στα γεγονότα της ζωής του, ο Χαράλαμπος γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1943 στην Κυρά Μόρφου και ήταν ο δευτερότοκος γιος της σεβαστής ενδεκαμελούς οικογένειας του Θεολόγου και της Παναγιώτας.

Οι συνθήκες της εποχής τον ανάγκασαν να ριχθεί από νωρίς στη βιοπάλη και έτσι ο Χαράλαμπος ακολούθησε το επάγγελμα του οικοδόμου και γρήγορα έγινε ένας άξιος τεχνίτης. Το 1969 παντρεύεται την Θεογνωσία κάνοντας όνειρα για την κοινή ζωή τους. Η ευτυχία τους συμπληρώνεται με τη γέννηση των τριών τους παιδιών, του Γεωργίου, της Ελισάβετ και του Κωστάκη.

Το ζοφερό καλοκαίρι του 1974 η οικογενειακή ευτυχία διακόπτεται. Ο Χαράλαμπος κατατάσσεται στις 20 Ιουλίου ως έφεδρος στο 256 ΤΠ, με έδρα το Ξερό Μόρφου. Μετά από διάφορες αποστολές στο Αμπελικού, στη Λεύκα και στου Μόρφου οι άνδρες του 256 ΤΠ καταλήγουν, την 1η Αυγούστου, στην περιοχή της Λαπήθου για να επανδρώσουν αμυντικές θέσεις της Εθνικής Φρουράς.

Στις 6 Αυγούστου 1974 οι Τούρκοι παραβίασαν την εκεχειρία και εξαπέλυσαν σφοδρότατες επιθέσεις σε όλο το μήκος του μετώπου στην Κερύνεια, και όχι μόνο, για διεύρυνση του προγεφυρώματος της εισβολής, χρησιμοποιώντας άρματα, πυροβολικό, όλμους, πυρά ναυτικού, σύγχρονο οπλισμό και χιλιάδες στρατιώτες. Η περιοχή της Λαπήθου - Καραβά παρουσίαζε μια εικόνα κολάσεως.

Μετά από τέσσερις ώρες σκληρών μαχών, δόθηκε διαταγή στο 256 ΤΠ να απαγκιστρωθεί από τις θέσεις του και να συμπτυχθεί ένεκα της διάσπασης των αμυντικών γραμμών στην περιοχή. Η Λάπηθος και ο Καραβάς περικυκλώθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα.

Ο Χαράλαμπος επάνδρωνε φυλάκιο στην εκκλησία της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο. Οι περικυκλωμένοι στρατιώτες του 256 ΤΠ στην προσπάθειά τους να σπάσουν τον κλοιό διασκορπίστηκαν. Τα ίχνη του Χαράλαμπου χάθηκαν και η τύχη του αγνοείτο μέχρι πρόσφατα.

Η μέρα εκείνη αποτέλεσε μια μέρα ανθρωποθυσίας στο βωμό της προδομένης μας πατρίδας. Δεκάδες αξιωματικοί και άντρες του Τάγματος θυσίασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους και ο εύτολμος στρατιώτης Χαράλαμπος Θεολόγου.

Πικρές μέρες θλίψης και περισυλλογής ξυπνούν στη μνήμη μας από το επάρατο πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του ’74. Τις μέρες, όμως, εκείνες γράφτηκαν και ξεχωριστές σελίδες τιμής και δόξας με την παλικαριά και την αυτοθυσία των αγωνιστών της ελευθερίας και της δημοκρατίας για την πατρίδα.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένες ατομικές ηρωικές συμπεριφορές. Έπρεπε να υπάρξουν άνθρωποι όπως ο Χαράλαμπος, αποφασισμένοι να αναλάβουν χειροπιαστούς κίνδυνους και να υποστούν τη δοκιμασία της ιστορίας προκειμένου να επιβιώσει ο τόπος και ο λαός μας.

Ο λαός μας έχει βιώσει την εποχή εκείνη και έχει πικρές μνήμες από αυτήν. Χιλιάδες οι νεκροί και αγνοούμενοι, χιλιάδες οι μαυροφορεμένες μάνες, χιλιάδες οι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Οι ήρωες μας έχουν χαραχθεί στη μνήμη μας ως μετέωρα αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς και αγωνιστικότητας. Η δική μας υποχρέωση απέναντί τους δεν είναι μόνο να εκφράζουμε το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας με ρητορικές δηλώσεις, αλλά να αποδεικνύουμε και έμπρακτα ότι σαν λαός αξίζουμε την προσφορά και τη θυσία τους.

Έχοντας κατά νουν το χρέος προς τους ήρωές μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Γνωρίζουμε ότι η θυσία τους θα δικαιωθεί μόνο με τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού και με την ελευθερία και επανένωση της πολύπαθης πατρίδας μας.

Έχοντας αυτόν το σταθερό στόχο αγωνιζόμαστε, με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, για να κλείσουμε τις πληγές της εισβολής που συνεχίζουν να αιμορραγούν και να θέσουμε τις στέρεες βάσεις για την επανένωση της πατρίδας μας.

Χρειάζεται ενότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή προκειμένου να αποδείξουμε τις δυνατότητές μας σαν λαός. Πρέπει να αντισταθούμε στις δυσκολίες και τα προσκόμματα. Η πορεία μας σαν λαός δεν είναι καθηλωμένη, ούτε στάσιμη, ούτε υπήρξε ποτέ. Έχουμε γνώση ότι η ιστορία μας γράφεται από εμάς τους ίδιους και όχι ερήμην μας.

Εύχομαι, όπως και σεις, να έχουμε την προνοητικότητα και τη σύνεση να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και ποτέ άλλοτε η πατρίδα μας να μη ζήσει παρόμοια τραγικά γεγονότα. Ποτέ άλλοτε να μη βρεθούμε στην ανάγκη να αντισταθούμε κατά φαινομένων που εξευτελίζουν και διαπομπεύουν το λαό και την πατρίδα μας. Για να μπορέσει να ζήσει, επιτέλους, αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός ειρηνικά σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

Σεβαστή οικογένεια του ήρωα της ελευθερίας Χαράλαμπου Θεολόγου,

Αναγνωρίζουμε τον πόνο και το θρήνο που βιώνετε. Σας προτρέπω, όμως, να κρατήσετε στην καρδιά σας περισσή υπερηφάνεια. Γιατί ο δικός σας άνθρωπος, με την ηρωική του θυσία, μας έδωσε μαθήματα φιλοπατρίας και υψηλού αγωνιστικού φρονήματος που ο λαός μας έχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε.

Είμαι βέβαιος ότι τα παιδιά του, ο Γεώργιος, η Ελισάβετ και ο Κωστάκης, θα αισθάνονται περήφανοι για τον πατέρα τους. Περήφανοι θα αισθάνονται και τα αδέλφια του και η σύζυγός του Θεογνωσία. Περήφανοι θα αισθάνονταν σήμερα και οι γονείς του που έφυγαν από τη ζωή κουβαλώντας το σταυρό της άγνοιας για την τύχη του αγαπημένου τους παιδιού.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του Χαράλαμπου Θεολόγου. Και η ηρωική του θυσία φωτεινός φάρος που θα φωτίζει τα βήματά μας στο δύσβατο και ανηφορικό δρόμο που οδηγεί προς τη δικαίωση των αγώνων μας για ελευθερία και επανένωση της πατρίδας μας. Ο σεβασμός και η αγάπη μας θα τον συνοδεύουν για πάντα.