3/10/10

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρης Δρούτσας προέβη, χθες, στην ακόλουθη δήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Η δήλωση, η οποία αναρτήθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, έχει ως ακολούθως:

"Σήμερα που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθύνω ολόψυχα τις πιο εγκάρδιες ευχές μου για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία του κυπριακού ελληνισμού, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Η Κύπρος σήμερα είναι ένα ευνομούμενο και οικονομικά ακμαίο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εντούτοις, το κυπριακό πρόβλημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής. Ακόμη και σήμερα συνεχίζεται η παράνομη τουρκική κατοχή 37% του κυπριακού εδάφους. Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για επίλυση του Κυπριακού, αποσύροντας άμεσα τις στρατιωτικές δυνάμεις της. Αυτό θα δώσει ουσιαστική ώθηση στις δικοινοτικές συνομιλίες, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μίας λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Μια λύση κυπριακή, από Κυπρίους για τους Κυπρίους. Μια λύση ευρωπαϊκή, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω για τη διαρκή συνεργασία και τον πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Κυβέρνηση στο κορυφαίο αυτό εθνικό μας ζήτημα, με τελικό στόχο την επανένωση της νήσου και την κατεδάφιση του τελευταίου 'Τείχους του Βερολίνου' που συνεχίζει να υφίσταται στην Ευρώπη".