22/10/10

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου για την 24η Οκτωβρίου, επέτειο της ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών
22/10/2010





Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες,
σπουδαστές και σπουδάστριες,

Η 24η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ένας διεθνής εορτασμός της επετείου ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 24 Οκτωβρίου του 1945. Το μέγεθος των τραυματικών εμπειριών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ανθρώπινος πόνος για τις απώλειες και ο εύλογος φόβος για την ύπαρξη ενός μελλοντικού ολέθρου, οδήγησε την ανθρωπότητα στη διαπίστωση, πως απαραίτητη προϋπόθεση για την καθιέρωση της ειρήνης, ήταν η σύσταση ενός υπερεθνικού οργανισμού, με στόχο την αποτροπή πολεμικών συγκρούσεων.

Η ίδρυση του ΟΗΕ το 1945, δημιούργησε την ελπίδα και την προσδοκία ότι, η προληπτική πολιτική στη βάση διαλόγου μπορεί να εδραιώσει την παγκόσμια ειρήνη και να καθιερώσει έναν κώδικα συμπεριφοράς κρατών για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών.

Ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού, εκφράζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών οι οποίες στηριζόμενες σε πανανθρώπινες διαχρονικές και αναλλοίωτες αξίες, στοιχειοθετούν και ορίζουν τη δράση του, που μεταξύ άλλων, είναι η διατήρηση της ειρήνης, η πρόληψη των διενέξεων και η επίτευξη διεθνούς συνεργασίας για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Στα 65 χρόνια λειτουργίας του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προσπάθησε, παρά τις όποιες αδυναμίες του, να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση κρίσεων πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί το πλέον αξιόπιστο και υπεύθυνο βήμα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και των αρχών της αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας των λαών.

Σήμερα, ο Ο.Η.Ε. ενεργεί σε ένα κόσμο που πέραν από την καταπολέμηση των συρράξεων, την πείνα, τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, την εμπορία των παιδιών, την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας, τη μάστιγα των ναρκωτικών, έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές. Κίνδυνοι για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής, η χρήση πυρηνικής ενέργειας για σκοπούς κάθε άλλο παρά ειρηνικούς από
ορισμένα κράτη, η συνεχής και σταδιακή μόλυνση του περιβάλλοντος, οι επαπειλούμενες φυσικές καταστροφές από τις μεταπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, ελλοχεύουν παντού.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,
Φέτος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κλείνει 65 χρόνια ζωής και προσφοράς στην ανθρωπότητα. Κάθε χρόνο, η επέτειος ίδρυσης του Οργανισμού γιορτάζεται και στην Κύπρο αφού η ύπαρξη και η δράση του έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο του ΟΗΕ προασπίζουμε την κρατική μας οντότητα και επιδιώκουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης αποτελούν εφόδια της Κύπρου για τη διεκδίκηση των δικαίων της. Επιπλέον, η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, η οποία εδρεύει εδώ από τις αρχές του 1964, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ο οποίος απέτρεψε, ίσως, μεγαλύτερα δεινά για τον λαό μας.

Ως Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν τον ΟΗΕ πιο λειτουργικό, ευέλικτο και ικανό να λαμβάνει αποφάσεις, αλλά και να τις εφαρμόζει. Αναμένεται ότι στα επόμενα χρόνια η θετική μετεξέλιξη του Οργανισμού θα συνεχίσει με γοργότερους ρυθμούς. Προσβλέπουμε σε αυτή τη μετεξέλιξη, ελπίζοντας ότι θα διασφαλίζει, στο μέλλον, τον οικουμενικό σεβασμό των αρχών του Οργανισμού. Αρχές πάνω στις οποίες στηρίζουμε και εμείς την επιβίωση και τελική δικαίωση του κυπριακού λαού.