12/10/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου

11/10/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Jersy Buzek, με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνάντηση. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Buzek έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.



Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Είχα σήμερα την ιδιαίτερη χαρά να συναντηθώ για πρώτη φορά στην Κύπρο με τον φίλο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Jersy Buzek. Τον καλωσορίζω θερμά στο νησί μας και εύχομαι τόσο στον ίδιο όσο και στη συνοδεία του παραγωγική και ευχάριστη διαμονή.

Με τον Πρόεδρο Buzek ανταλλάξαμε απόψεις για σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο ευρύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ρόλο του στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Μιλήσαμε επίσης, όπως ήταν φυσικό, και για το Κυπριακό. Ενημέρωσα κατ΄ αρχάς τον κ. Buzek για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. Παρουσίασα με λεπτομέρεια το γνωστό τρίπτυχο των προτάσεων που έχουμε υποβάλει για ουσιαστική προώθηση της διαδικασίας και εξήγησα πως οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς αποβλέπουν στην επίσπευση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, δημιουργώντας συνθήκες που επιφέρουν οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Με ιδιαίτερη έμφαση τόνισα στον κ. Πρόεδρο ότι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου αποτελεί στόχο από τον οποίο δεν έχουμε δικαίωμα να αποκλίνουμε, τόσο εμείς οι Κύπριοι όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Buzek για την πλήρη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησε, εξάλλου, πλήρως στη θέση αρχής ότι για να είναι η λύση βιώσιμη θα πρέπει να διασφαλίζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και να επιτρέπει στην Κύπρο να λειτουργεί αποτελεσματικά και δημιουργικά ως κράτος μέλος της Ένωσης.

Με τον Πρόεδρο Buzek είχα, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις για τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από πλευράς μου, διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εκτίμηση της Κυβέρνησής μας στον αισθητά αναβαθμισμένο ρόλο που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μετά τη Λισσαβόνα περίοδο, εκφράζοντας την ευαρέσκειά μου για το γεγονός ότι έχει πλέον ένα βαρύνοντα λόγο στο όλο σύστημα λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είχαμε τέλος, την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τη συμβολή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και υπογράμμισα προς τον κ. Buzek την προσήλωση της Κύπρου στην προώθηση του κοινού στόχου περαιτέρω πολιτικής ενοποίησης και οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος, ως κράτος μέλος, συμβάλλει εποικοδομητικά στην προώθηση των αρχών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, όπως οι αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αλλά και στη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Ιδιαίτερα σήμερα που υφιστάμεθα τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι πεποίθησή μου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει έμπρακτα να εφαρμόσει πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και να προωθήσει εμπράκτως τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας».

Από την πλευρά του ο κ. Buzek, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε:

«Σας ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να επισκεφθώ την Κύπρο. Αυτό το όμορφο, αυτό το υπέροχο νησί, το νησί της Αφροδίτης, το οποίο ποτέ δεν ξεχνώ. Το κύριο μήνυμα με το οποίο προσέρχομαι στην Κύπρο είναι μήνυμα για ενθάρρυνση, αλληλεγγύη, στήριξη και εμπιστοσύνη στους δύο ηγέτες για μια ολοκληρωμένη λύση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, όχι μόνο για την κυπριακή κοινότητα στο σύνολό της, αλλά και για την ΕΕ στην οποία ανήκετε, διότι βρίσκεστε σε ένα πολύ κρίσιμο και στρατηγικό σημείο στην περιοχή.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Προεδρία σας θα είναι σε 21 μήνες από τώρα και το όνειρό μας, και δεν σας το κρύβω, είναι η Κύπρος ως επανενωμένη νήσος να έχει την Προεδρία της ΕΕ. Αυτό πιστεύω ότι θα είναι ένα υποστηρικτικό στοιχείο όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ΕΕ και τη συνολική αυτή περιφέρεια. Συμφωνούμε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια επανενωμένη Κύπρο και αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι το μέλλον και αυτό στηρίζουμε και συμφωνούμε σε αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πιστεύω πραγματικά ότι μια αμοιβαία ικανοποιητική συμφωνία είναι εφικτή και όσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο για την Κύπρο. Αυτό χρειάζεται όχι μόνο όραμα αλλά χρειάζεται και πράξεις που να βασίζονται σε ρεαλισμό. Η εμπειρία μου έχει καταδείξει μέχρι σήμερα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πάρα πολύ εύκολο. Το σημαντικό, όμως, στοιχείο το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι πρέπει να ενισχύουμε τις επαφές μεταξύ μας, να διατηρούμε τις επαφές, και η ΕΕ θα σας στηρίξει σε αυτόν το στόχο, θα προσφέρει την πλήρη στήριξή της για ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο.

Αυτό το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι στο τέλος των διαπραγματεύσεων και στο τέλος της συμφωνίας, στο τέλος της ενοποίησης, να αισθάνονται όλοι οι Κύπριοι ότι πραγματικά τους ανήκει αυτή η συμφωνία και τους ανήκει αυτή η τελική διευθέτηση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλη την ΕΕ και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διότι εσείς, η Κύπρος, είστε ο πρεσβευτής μας σε αυτό το κρίσιμο σημείο της Μεσογείου οπότε σας εύχομαι ό,τι καλύτερο, κ. Πρόεδρε, σε αυτό το άκρο της Ανατολικής Μεσογείου».

Στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Σε ό,τι αφορά στο απευθείας εμπόριο υπάρχουν ήδη δύο αλληλοσυγκρουόμενες γνωματεύσεις. Η μία από τη Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θεωρεί ότι είναι λανθασμένη η βάση στην οποία στηρίζεται ο Κανονισμός, και βεβαίως η αντίθετη γνώμη της Κομισιόν. Αν η Νομική Υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου αποφασίσει ότι είναι λανθασμένη η νομική βάση του Κανονισμού τι θα κάνει το Ευρωκοινοβούλιο;

κ. Buzek: Αυτό το οποίο θα κάνουμε πρώτα, και θέλω να το προσδιορίσω, είναι ότι θα επεξεργαστούμε εις βάθος την πρόταση. Δεν θέλω να πω οτιδήποτε περισσότερο διότι αυτήν τη στιγμή η συζήτηση γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο και πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα με το οποίο ασχολείται η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων μας, οι εισηγητές μας και οι Ομάδες Εργασίας μας. Έχει ξεκινήσει η συζήτηση, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες, λίγες βδομάδες μέχρι να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Ερώτηση: Κύριε Buzek, έχετε δηλώσει ότι θέλετε να νομιμοποιήσετε το απευθείας εμπόριο. Πώς είναι δυνατόν να θέλετε να νομιμοποιήσετε κάτι το οποίο είναι παράνομο και να καταστρατηγείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας; Βάσει του Πρωτοκόλλου 10 η Κύπρος είναι ολόκληρη μέλος της ΕΕ. Η αναστολή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με βάση αυτό, υπάρχει μόνο στα κατεχόμενα. Για να αρθεί αυτή η αναστολή θα πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου.

κ. Buzek: Λυπάμαι, πρόκειται για απόλυτη παρανόηση. Δεν μίλησα για νομιμοποίηση, δεν μίλησα για άποψη, δεν μίλησα για γνωμοδότηση. Είπα ότι πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εγώ συζητώ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπα όμως ότι δεν γνωρίζω την απάντηση ακόμα. Είπα ότι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες βδομάδες, έως και τρεις μήνες για την απόφαση. Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, για ένα πολύ δύσκολο μήνυμα και, όπως γνωρίζουμε, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Πρέπει να πω ότι σε ένα πολύ φιλικό κλίμα έχω εξηγήσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με πολλή σαφήνεια στον αγαπητό Πρόεδρο. Αυτό που θα μεταδώσουμε έχει σημασία. Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Buzek. Εύχομαι και ελπίζω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο τέλος της μέρας να ακολουθήσει τη θέση της ΕΕ ότι η Κύπρος έχει μία και ενιαία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».