23/9/10

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω το σημερινό σεμινάριο το οποίο διοργανώνεται από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συντεχνιών Κύπρου (ΠΟΑΣ) σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Εργαζομένων (ΕΟ/WOW)

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο Σεμινάριο με θέμα: «Περισσότερες και Καλύτερες Θέσεις Εργασίας» (More and better jobs), στη Λάρνακα
23/09/2010





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω το σημερινό σεμινάριο το οποίο διοργανώνεται από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συντεχνιών Κύπρου (ΠΟΑΣ) σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Εργαζομένων (ΕΟ/WOW).

Συγχαίρω την ΠΟΑΣ γι΄ αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία και καλωσορίζω στην Κύπρο τους εκπροσώπους από το εξωτερικό. Το θέμα που πραγματεύεται το σεμινάριό σας βρίσκεται στην καρδιά των συζητήσεων σε πανευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολύ πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είχε αναδειχθεί η ανάγκη για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας ως ένας αναγκαίος μηχανισμός για αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση ανέδειξε με ένα τρόπο δραματικό αυτή την ανάγκη. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να επανακαθορίσουμε το πεδίο της απασχόλησης. Δεν είναι αρκετή η ποσοτική αύξηση των θέσεων εργασίας. Χρειάζεται να υπάρξει συνδυασμός του αριθμού θέσεων εργασίας με το περιεχόμενο των θέσεων, έτσι που να διασφαλίζονται οι βασικές αρχές για αξιοπρεπή εργασία.

Τον περασμένο Ιούνιο υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η νέα Στρατηγική της Ευρώπης για το 2020, η οποία στοχεύει στη μετατροπή της ΕΕ σε μια έξυπνη, αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία με υψηλά επίπεδα απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής. Με σκοπό την επίτευξη αυτού του στόχου στη Στρατηγική, προτάσσονται οι ακόλουθες τρεις προτεραιότητες, που ενισχύουν η μια την άλλη:

· Έξυπνη ανάπτυξη: δηλαδή ανάπτυξη μιας οικονομίας βασιζόμενης στη γνώση και την καινοτομία,
· Αειφόρος ανάπτυξη: δηλαδή προώθηση μιας πιο αποδοτικής στη χρήση πόρων, πιο πράσινης και πιο ανταγωνιστικής οικονομίας,
· Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς: δηλαδή μια οικονομία με υψηλή συμμετοχή στην απασχόληση, που να επιτυγχάνει κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Καθορίζονται, επίσης, πέντε πρωταρχικοί ποσοτικοί στόχοι, που αντανακλούν τις προτεραιότητες και καθορίζουν το πεδίο για δράση τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, όπως π.χ.:

· η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στο 75% (για τα άτομα 20-64 ετών),
· η μείωση του ποσοστού των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα τη σχολική εκπαίδευση στο 10% και η αύξηση του ποσοστού των νέων με πτυχίο τριτο­βάθμιας εκπαίδευσης στο 40%,
· η μείωση του αριθμού των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια κατά 20 εκατομμύρια.

Επίσης, παρουσιάζονται εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως για τη νεολαία, για τα νέα επαγγέλματα και για τη φτώχια, που θα ενεργήσουν ως καταλύτες για την επίτευξη προόδου σε κάθε βασική προτεραιότητα.

Η νέα Στρατηγική είναι μια σημαντική πρόκληση, η οποία μπορεί να επενεργήσει θετικά στην προσπάθεια για καλύτερες θέσεις εργασίας, αν δοθεί το απαιτούμενο βάρος στον τομέα της ποιότητας της απασχόλησης, της επαρκούς κοινωνικής προστασίας και της ισορροπίας μεταξύ ανταγωνιστικής οικονομίας και κοινωνικής συνοχής.

Η Κύπρος, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ΕΕ, στο Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμά της τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα καθορίσει τις προτεραιότητες πολιτικής και θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης που προβλέπονται να προωθηθούν τα επόμενα χρόνια.

Η πολιτική απασχόλησης που θα προωθηθεί τα επόμενα χρόνια έχει πέντε βασικούς στόχους:

· τη μείωση της ανεργίας και την προώθηση δράσεων για πρόληψη της διαθρωτικής και μακροχρόνιας ανεργίας,
· την αύξηση της απασχόλησης μέσω της προσέλκυσης περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας,
· την προώθηση μέτρων και μηχανισμών που θα οδηγούν σε ποιοτικές και σταθερές θέσεις εργασίας,
· τη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου για τα άτομα που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της κρίσης και
· την αντιμετώπιση του κινδύνου της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσω της βελτίωσης και της επέκτασης των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Πάγια θέση της Κυβέρνησης είναι ότι χρειάζεται πιο εμφανής στόχευση και ανάδειξη των κοινωνικών προτεραι­οτήτων μέσα από τη νέα Στρατηγική. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η οικονομική ανάπτυξη από μόνη της δεν μπορεί να διασφαλίσει κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πολιτική παρεμβάσεων και πολιτική ιεράρχησης των κοινωνικών στόχων στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Στην προσπάθεια για να πετύχουμε τους στόχους μας στο κεφάλαιο της απασχόλησης, ο κοινωνικός διάλογος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι επιβαλλόμενος. Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η συμβολή των συνδικάτων είναι σημαντική γιατί ακριβώς θέτει το ζήτημα της εργασίας στην καρδιά της προσπάθειας για ανάπτυξη και κοινωνική ισορροπία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας, κάθε επιτυχία στη συνδικαλιστική σας δράση προς όφελος των μελών σας και της κοινωνίας, και εύχομαι σε όλους σας κάθε καλό.