23/9/10

Γραπτή Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη

23/09/2010
Θα αντιπαρέλθω τον ιδιαίτερα στομφώδη και μηδενιστικό λόγο που χρησιμοποιεί ο Βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ κ. Γιώργος Βαρνάβα, στην προσπάθειά του να στήσει τα αντιπολιτευτικά του επιχειρήματα και να μειώσει τις επιτυχίες που σημειώνει η Κυβέρνηση Χριστόφια από την εφαρμογή της προσφυγικής της πολιτικής, όμως, οφείλω να του υποδείξω, πως οι ισχυρισμοί του είναι αβάσιμοι.



· Από το προϋπολογιζόμενο για το 2010 ποσό των €3.522.066 για χορηγίες σε πρόσφυγες προς αντικατάσταση ή/και επιδιόρθωση οικιών χαμηλού κόστους σε συνοικισμούς αυτοστέγασης, με βάση τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου 2010, στις διάφορες Επαρχιακές Διοικήσεις έχει διατεθεί μόλις το 47% του ποσού, δηλαδή €1.664.037. Διαθέσιμα δε κονδύλια υπάρχουν σε όλες τις Επαρχιακές Διοικήσεις. Στο προϋπολογιζόμενο αυτό ποσό των €3.522.066 συμπεριλαμβάνεται και η πρόσθετη πίστωση των €200.000 που παραχωρήσαμε προς την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου.

· Ο κ. Βαρνάβα δηλώνει ότι δεν έχουν ενταχθεί στους προϋπολογισμούς των Επαρχιακών Διοικήσεων τα απαραίτητα ποσά για να παραχωρούνται τα κονδύλια στους πρόσφυγες που προχωρούν σε επιδιορθώσεις των οικιών τους. Όμως, υπό την ιδιότητά του ως Βουλευτής, ο κ. Βαρνάβα οφείλει να γνωρίζει, όταν εγκρίνει προϋπολογισμούς, ότι όχι μόνο υπάρχουν αυτοί οι προϋπολογισμοί, αλλά φέτος είναι και αυξημένοι.

· Αναφορικά με την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε προσφυγικά ζευγάρια για την αγορά διαμερισμάτων/κατοικιών, ή και την αυτοστέγασή τους σε ιδιόκτητα ή κυβερνητικά οικόπεδα, είναι σαφές πως μετά τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση που επιφέραμε στα στεγαστικά αυτά προγράμματα, έχουμε αυξήσει δραστικά τα ποσά των χορηγιών προς τους δικαιούχους, όπως επίσης αυξήσαμε και τον αριθμό των δικαιούχων ανά κατηγορία. Παρά τις σημαντικές αυτές αυξήσεις, η καταβολή των παρεχόμενων χορηγιών και βοηθημάτων στους εγκεκριμένους δικαιούχους, κατά κανόνα, γίνεται εντός τριών μηνών. Για το 2010, ο προϋπολογισμός για τα διάφορα αυτά στεγαστικά προγράμματα ανέρχεται στα €80.467.300 από τα οποία μέχρι τις 30 Αυγούστου διατέθηκαν τα €59.719.394, ποσοστό δηλαδή 74%. Είναι γεγονός, πως έχει παρουσιαστεί κάποια καθυστέρηση στην παραχώρηση των συγκεκριμένων αυτών χορηγιών στην επαρχία Πάφου, και αυτό λόγω της διάθεσης του διαθέσιμου κονδυλίου, όμως το πρόβλημα θα επιλυθεί μετά την απόφασή μας να μεταφέρουμε αδιάθετα κονδύλια από άλλες επαρχίες.

Από την παράθεση των εν λόγω στοιχείων, γίνεται αντιληπτό ότι μέσα σε ένα πνεύμα έντονης αντιπολιτευτικής διάθεσης, ο κ. Βαρνάβα, αλλά και εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ, προσπαθούν να παρουσιάσουν ως μαζικό φαινόμενο, κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που σημειώθηκαν με καθυστερήσεις στην παραχώρηση των χορηγιών. Γίνεται επίσης αντιληπτό, πως αυτή τους η στάση πηγάζει από την πραγματική αδυναμία τους να πλήξουν με άλλο τρόπο την προσφυγική πολιτική της Κυβέρνησης Χριστόφια, τα θετικά αποτελέσματα της οποίας απολαμβάνουν καθημερινά οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Όμως, θα εισηγούμασταν στον κ. Βαρνάβα, όπως και σε όσους ακολουθούν ίδιες τακτικές, να προσπαθούν να ενημερώνονται σωστά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες προτού προβαίνουν στις όποιες δηλώσεις, για να μην εμφανίζονται κιόλας ότι μιλούν ατεκμηρίωτα.