30/9/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στην Ημερίδα «50 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατία - Ρόλος και Ανάπτυξη των ΜΜΕ» που οργανώνουν το ΓΤΠ και το ΚΥΠΕ, στη Λευκωσία

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στην Ημερίδα «50 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατία - Ρόλος και Ανάπτυξη των ΜΜΕ» που οργανώνουν το ΓΤΠ και το ΚΥΠΕ, στη Λευκωσία
30/09/2010





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να ανοίξω τις εργασίες της ημερίδας «50 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατία - Ρόλος και Ανάπτυξη των ΜΜΕ».

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο λαός μας, στα χρόνια και στο πλαίσιο της λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέτυχε κατακτήσεις σ’ όλους τους τομείς της ζωής μας – πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό.

Η πρόοδος και ανάπτυξη που πετύχαμε κατατάσσει την Κύπρο και το λαό μας σε μια ζηλευτή, από πολλά άλλα κράτη, θέση, διεθνώς.

Αυτό βέβαια δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, αντίθετα επιβάλλεται η εγρήγορση όλων για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, τα νέα δεδομένα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής επανάστασης, καθώς και τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών τους και στην Κύπρο.

Οι επιτυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού μας σίγουρα θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν δεν μεσολαβούσαν τα τραγικά γεγονότα του 1974, το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της πατρίδας μας. Η Τουρκία για 36 συναπτά χρόνια παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου στην Κύπρο, την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας.

Με τον πιο επίσημο τρόπο, σήμερα, παραμονή των γιορτασμών για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα φεισθώ χρόνου, επιμονής και υπομονής για να πετύχουμε το στόχο ζωής: την επίλυση του Κυπριακού, την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών Αρμενίων, και Λατίνων.

Στα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ανάπτυξη των ΜΜΕ είναι ραγδαία. Ο δημοσιογραφικός κόσμος, με αγώνες και σκληρές προσπάθειες, κατέκτησε και κατοχύρωσε ελευθερίες και δικαιώματα αναγκαία για τη λειτουργία της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας.

Πώς θέλουμε τη δημοσιογραφία;

Εμείς θέλουμε τη δημοσιογραφία να λειτουργεί πραγματικά ως «τέταρτη εξουσία», να παρέχει υπεύθυνη, σφαιρική, έγκυρη, αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση, ώστε ο πολίτης να κρίνει και να συμμετέχει στη διαμόρφωση του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.

Η δημοσιογραφία στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας πρέπει να αποτελεί επιπρόσθετη πηγή γνώσης για τους πολίτες, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σήμερα.

Η δημοσιογραφία είναι και πρέπει να λειτουργεί πρώτιστα ως λειτούργημα και ο δημοσιογράφος ελεύθερος, να διερευνά, να αξιολογεί, να κρίνει, να συνθέτει και να δημιουργεί ειδήσεις, χρήσιμες για την κοινωνία.

Οι δημοσιογράφοι έχουν καθήκον και υποχρέωση να κυνηγούν την αλήθεια και να ενημερώνουν υπεύθυνα σε πνεύμα δημόσιου συμφέροντος τους πολίτες.

Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από μια δημοσιογραφία που να έχει στην πρώτη γραμμή την επίλυση του Κυπριακού για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Έχουμε ανάγκη από μια δημοσιογραφία που να προβάλλει τα δίκαια και δικαιώματα του λαού μας, εντός και εκτός Κύπρου.

Η δημοσιογραφία καλείται να συνδράμει δημιουργικά στην επικοινωνία των πολιτικών δυνάμεων με τους πολίτες και τα ΜΜΕ να είναι δημιουργική γέφυρα στην αμφίδρομη σχέση πολιτικών και πολιτών.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Ημερίδας, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, και να σημειώσω το πολυσήμαντο έργο που επιτελούν στον τομέα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας και είμαι βέβαιος ότι οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις σας θα είναι χρήσιμες τόσο για τον πολιτικό κόσμο όσο και για τον κόσμο των ΜΜΕ, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, φοιτητές, αλλά και για τον κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τα κοινά.

Σημ.: Το χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης.