30/9/10

Η Κύπρος στην Ουάσιγκτον

30/09/2010
Άνοιξε χθες επίσημα τις πύλες της για το κοινό η έκθεση: «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών», στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian Institution στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. Τα εγκαίνια τέλεσε προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας ενώπιον 400 και πλέον προσκεκλημένων, οι οποίοι θαύμασαν τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Κύπρου.


Τα εκατομμύρια των Αμερικανών επισκεπτών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση μέχρι και την 1η Μαΐου 2010.

Άρχισαν ήδη οι παρεμφερείς εκδηλώσεις για την προβολή της έκθεσης και της Κύπρου γενικότερα. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει αναρτήσει μεγάλες αφίσες για την έκθεση στην είσοδο και στο εσωτερικό του Μουσείου, καθώς και έξω από την αίθουσα που φιλοξενεί την έκθεση.

Επίσης, από χθες λειτουργεί, σε ειδική αίθουσα του Μουσείου, το Discovery Room (Ανακαλύψετε την Κύπρο) το οποίο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας από 5 μέχρι 10 ετών. Το Discovery Room περιλαμβάνει δύο εκπαιδευτικά προγράμματα. Το Cyprus Discovery Box, στο οποίο επιστήμονες του Μουσείου καλούν τα παιδιά να απαντήσουν σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας διάφορες ικανότητες όπως παρατηρητικότητα και σύγκριση. Το δεύτερο πρόγραμμα ονομάζεται Clothing Corner και σε αυτό τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φορέσουν κυπριακές παραδοσιακές στολές. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του Discovery Room, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να παίξουν κυπριακά παραδοσιακά παιχνίδια.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Κυπριακή Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με την οργάνωση The Smithsonian Associates, διοργανώνει διάλεξη για την ιστορία και αρχαιολογία της Κύπρου και τον Δεκέμβριο διάλεξη με θέμα το κρασί και τη γαστρονομία του νησιού. Θα διοργανωθούν και άλλες διαλέξεις και σεμινάρια μέχρι και το τέλος Απριλίου 2011.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κυπριακή Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον άρχισαν ήδη την προβολή της Κύπρου και της έκθεσης. Τα λεωφορεία της πόλης της Ουάσιγκτον φέρουν μεγάλες διαφημιστικές αφίσες με τον τίτλο της έκθεσης και τη Θεά Αφροδίτη. Σχετική διαφήμιση υπάρχει επίσης σε περιοδικά, όπως στο Washington Flyer Magazine (το περιοδικό δίδεται σε όλους τους επιβάτες στο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον), καθώς και στο ραδιόφωνο.

Με στόχο μια ολοκληρωμένη παρουσία της Κύπρου στην Ουάσιγκτον προγραμματίζονται και άλλα προγράμματα και εκδηλώσεις, για μια συνεχή προβολή της Κύπρου καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης.