26/9/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν στη «Γιορτή του παλουζέ» που διοργανώνει η Κοινότητα Σαλαμιού Πάφου
26/09/2010

Ευχαριστώ θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Σαλαμιούς, γιατί με την ευγενική τους πρόσκληση να παρευρεθώ στη σημερινή αυτή ωραία εκδήλωση, την καθιερωμένη «Γιορτή του παλουζέ», μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα και να χαρώ τις ομορφιές και τις χάρες της βορειοανατολικής επαρχίας Πάφου. Παράλληλα, βεβαίως, μου έδωσαν την ευκαιρία να επισκεφθώ αυτή την απομακρυσμένη αλλά τόσο ζωντανή και προοδεύουσα κοινότητα.

Απευθύνω το θερμό μου χαιρετισμό σε όλους τους κατοίκους, τους απόδημους και τους φίλους της Σαλαμιούς και τους συγχαίρω θερμά για την αγάπη που δείχνουν για το ωραίο χωριό τους καθώς και για τις συνεχείς προσπάθειες τους για προβολή και ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού, των παραδόσεων και των εθίμων της περιοχής.

Συγχαίρω παράλληλα το Κοινοτικό Συμβούλιο, το Σύνδεσμο Αποδήμων και τα άλλα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας για τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν και το ζήλο που επιδεικνύουν για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Σαλαμιούς καθώς και για την ευημερία των κατοίκων της. Συγχαρητήρια αξίζουν, βεβαίως, και σε όλους τους κατοίκους της που διακρίνονται από προοδευτικότητα και εργατικότητα.

Δεν γνωρίζω κατά πόσο αληθεύει η παράδοση που αναφέρει ότι η Σαλαμιού είναι προγενέστερη της αρχαίας Σαλαμίνας, αλλά είμαι σίγουρος ότι τα ερείπια των αρχαιολογικών χώρων που υπάρχουν στην περιοχή πιστοποιούν ότι η Σαλαμιού έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων. Ίσως η αρχαιολογική έρευνα αποδείξει μια μέρα ότι σε αυτή την περιοχή άνθισε ο ελληνικός πολιτισμός από αρχαιοτάτων χρόνων.
Δικαίως, λοιπόν, αγαπητοί Σαλαμιώτες και Σαλαμιώτισσες, περηφανεύεστε για το χωριό σας και για την ιστορία του. Δικαίως, επίσης, περηφανεύεστε για την προοδευτικότητα που σας χαρακτηρίζει καθώς και για το γεγονός ότι η Σαλαμιού κατόρθωσε να αντιπαλέψει με επιτυχία την αστυφιλία και να αποκρούσει τον κίνδυνο της εγκατάλειψης και, κατ΄ επέκταση, να αποφύγει την απερήμωση της και να γνωρίσει τα τελευταία χρόνια μια νέα περίοδο ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Πληροφορούμαι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υποβληθεί πολλές αιτήσεις για έκδοση αδειών για ανέγερση νέων κατοικιών καθώς και για αναπαλαίωση υφιστάμενων. Αυτό το γεγονός μαρτυρεί ότι η Σαλαμιού έχει προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη.

Αγαπητοί Σαλαμιώτες, Αγαπητές Σαλαμιώτισσες,

Θέλω να σας συγχαρώ επίσης για τη συλλογικότητα με την οποία στηρίζετε κάθε προσπάθεια για το καλό του χωριού σας. Η ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου της κοινότητας με τη συλλογική οικονομική και γενικότερη στήριξή σας είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Γνωρίζω ότι το νέο καμάρι σας είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που αρχίζει τη λειτουργία του στη Σαλαμιού με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που θα προσφέρει την ευκαιρία στις νέες γενιές να αναπτύξουν μια καλή σχέση με το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.

Γνωρίζω, βεβαίως, ότι, όπως όλες οι κοινότητες της υπαίθρου και η Σαλαμιού αντιμετωπίζει κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, όπως είναι αυτά που αφορούν την εκπαίδευση των μαθητών της, τη διακίνησή τους και άλλα. Ως Πρόεδρος της Βουλής, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι στο πλευρό σας και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που σας απασχολούν και γενικότερα, για τη στήριξη της Σαλαμιούς και της ευρύτερης περιοχής.

Είμαι της άποψης ότι η ύπαιθρος και οι κάτοικοί της αξίζουν πιο ουσιαστικής και πιο γενναιόδωρης βοήθειας και στήριξης από το κράτος. Το αξίζουν και το δικαιούνται.

Σήμερα είμαστε εδώ για να ψυχαγωγηθούμε, να γνωρίσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις της Σαλαμιούς και, φυσικά, να γευτούμε τον ξακουστό παλουζέ της Σαλαμιούς. Εύχομαι να περάσετε ευχάριστα.