24/9/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στα εγκαίνια της Έκθεσης Ειδών Κυνηγίου, Σκοποβολής και Αλιείας, στη Λευκωσία
24/09/2010



Είναι με χαρά που εγκαινιάζω σήμερα την 18η Παγκύπρια Έκθεση Ειδών Κυνηγίου, Σκοποβολής και Αλιείας. Το κυνήγι, το ψάρεμα, η κατάδυση, η σκοποβολή, η τοξοβολία, αποτελούν αγαπημένα σπορ για ευρύτατα στρώματα των σύγχρονων κοινωνιών.

Η Έκθεση είναι ένα αξιόλογο εμπορικό και οικονομικό γεγονός που προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες να έχουν προσωπική επαφή με τα είδη και τις υπηρεσίες που αφορούν τα σπορ και τα αθλήματα που αγαπούν.

Είναι, όμως, και μια κοινωνική και περιβαλλοντική εκδήλωση η οποία στηρίζει ευγενή αθλήματα που φέρνουν τον σύγχρονο άνθρωπο σε άμεση επαφή με τη φύση και έχουν ως αντικείμενο ανανεώσιμους φυσικούς πόρους του τόπου μας, το αλίευμα και το θήραμα.

Στη σύγχρονη εποχή όπου οι φυσικοί πόροι, θαλάσσιοι και χερσαίοι, πάσχουν από υπερεκμετάλλευση, είναι επιτακτική η ανάγκη για πιο ορθολογική και αειφόρο χρήση και διαχείριση ώστε να επιτυγχάνεται η διατήρηση, αλλά και η αύξηση των διαθέσιμων πόρων.

Η ερασιτεχνική αλιεία στους υδατοφράκτες και τη θάλασσα ρυθμίζεται από τη νομοθεσία μας που ενσωματώνει και τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Προσπάθειά μας είναι η εξυπηρέτηση του ενδιαφέροντος των ερασιτεχνών και επαγγελματιών ψαράδων, αλλά και η προστασία των βιοτόπων και των αλιευτικών αποθεμάτων.

Το ψάρεμα στους υδατοφράκτες της Κύπρου και στις παραλίες μας έχει μετατραπεί σε ένα δημοφιλές σπορ με χιλιάδες λάτρεις προσφέροντας συγκινήσεις, πνευματική ξεκούραση και ένα τρόπο ευχάριστης διαφυγής από τους αγχώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας.

Όσον αφορά το κυνήγι, που αποτελεί αρμοδιότητα κυρίως του Υπουργείου Εσωτερικών και του Ταμείου Θήρας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συνεργάζονται στενά με το Ταμείο Θήρας και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Κύπρου για τον εμπλουτισμό του θηράματος και την αειφόρο διαχείρισή του. Οι στοχευμένες σπορές και φυτεύσεις σε δασικές περιοχές, η σωστή χρήση των γεωργικών χημικών ουσιών, η δημιουργία ταμιευτήρων και σημείων παροχής νερού για την άγρια ζωή στα κρατικά δάση, είναι μερικοί μόνο από τους τομείς της συνεργασίας αυτής.

Είναι σημαντικό, επίσης, να αναφερθεί ότι η χώρα μας έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει το δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, που περιλαμβάνει τόσο χερσαίες όσο και θαλάσσιες περιοχές όπου η σωστή διαχείριση των οικότοπων προστατεύει το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τη χλωρίδα και την πανίδα.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οργανωμένους κυνηγούς, τους ερασιτέχνες ψαράδες και τους πολυπληθείς φίλους των άλλων θαλάσσιων σπορ για τη συμμετοχή τους στις πολυάριθμες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος όπως είναι οι καθαρισμοί ακτών, του βυθού, των μονοπατιών της φύσης, οι δενδροφυτεύσεις και πολλές άλλες δράσεις.

Ένα άλλο αντικείμενο της έκθεσης είναι η σκοποβολή και η τοξοβολία. Δύο ευγενή αθλήματα στα οποία οι Κύπριοι αθλητές έχουν επιτύχει εξαιρετικές επιδόσεις, χαρίζοντας μας παγκόσμιες διακρίσεις.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στους εκθέτες που αποτελούν τη ψυχή και την κινητήρια δύναμη της έκθεσης. Παρουσιάζουν ό,τι πιο σύγχρονο και ποιοτικό υπάρχει στη διεθνή αγορά, ανταποκρινόμενοι πλήρως στις προσδοκίες των επισκεπτών και του κοινού.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές της έκθεσης, τους διοργανωτές, τους εκθέτες, τους χορηγούς κι’ όσους με οποιονδήποτε τρόπο στηρίζουν αυτό τον ωραίο θεσμό. Είναι βέβαιο ότι θα πετύχουν τους υψηλούς στόχους που έχουν θέσει για αυξημένο αριθμό εκθετών και επισκεπτών και για συνολική αναβάθμιση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Καλή επιτυχία, λοιπόν, σε όλους και ας χαρούμε μαζί αυτή τη θαυμάσια έκθεση που ανεβάζει το επίπεδο και την ποιότητα της κυπριακής κοινωνίας.