26/9/10

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρακάθισε στο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής

26/09/2010
Μιλώντας χθες στο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κληρονομήσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, όπου τα τετελεσμένα της παράνομης κατοχής βαθαίνουν ακόμη περισσότερο επί του εδάφους και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επίλυση του προβλήματος.



«Δυστυχώς, τα τελευταία δύο χρόνια που έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον κυπριακό λαό στο σύνολό του στο διεθνή χώρο αλλά και την ελληνοκυπριακή κοινότητα ως συνομιλητής, ενώ είχαμε και κάποια βήματα μπροστά, τελευταία μας προβληματίζουν οι εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Μηδένα προ του τέλους δεν θέλω να μακαρίζω. Ας αποδειχθούν οι επιφυλάξεις μας σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που θα δύναται ή θα ήθελε να εφαρμόσει ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Έρογλου. Μακάρι οι επιφυλάξεις αυτές να διαψευσθούν. Φοβάμαι ότι η πολιτική που σήμερα ακολουθείται και με την στήριξη της Τουρκίας, δυστυχώς είναι πολιτική η οποία δεν μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε λύση του κυπριακού προβλήματος, γιατί δεν μπορεί η λύση να δικαιώνει τα τετελεσμένα της κατοχής. Δεν μπορεί να οδηγεί σε δύο κράτη ξεχωριστά. Δεν μπορεί η λύση να είναι λύση, η οποία δεν θα τιμά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων ανεξαιρέτως, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Υπογράμμισε στη συνέχεια, ότι ο ίδιος αγωνίζεται όχι μόνο για τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων αλλά και για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων γιατί είναι και αυτοί παιδιά της ίδιας μάνας γης όπως και οι Ελληνοκύπριοι. «Ανεξαρτήτως αν μιλούμε διαφορετική γλώσσα, εάν πιστεύουμε σε διαφορετικό Θεό και αν έχουμε και κάποιες διαφορές σε ό,τι αφορά την πολιτισμική μας καταγωγή. Έχουμε όμως πολλά κοινά με τους Τουρκοκύπριους γιατί, επαναλαμβάνω, πότισαν και αυτοί με τον ιδρώτα τους την Κύπρια γη. Και αυτοί αγωνίστηκαν μαζί με τους Έλληνες Κύπριους εργαζόμενους, για να έχουμε σήμερα τα καλά που έχουμε και τις κατακτήσεις που έχουμε ως απλοί άνθρωποι. Είναι και αυτοί άνθρωποι, οι οποίοι δικαιούνται να συγκυβερνήσουν μαζί μας κάτω από ένα Σύνταγμα διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όχι ως αριθμητική ισότητα, αλλά ως δικαίωμα στη συμμετοχή στα διάφορα όργανα της ομοσπονδίας», τόνισε.

Ακολούθως ο κ. Πρόεδρος σημείωσε: «Πολλοί αμφισβητούν τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όταν λέω ότι δεν είναι ο Χριστόφιας που αποφάσισε να αποδεχθούμε αυτή τη λύση, κάποιοι με κατηγορούν ότι φορτώνω ευθύνες σε προηγούμενους. Οι μεγάλες, οι φοβερές ευθύνες για να υποχρεωθεί ο Εθνάρχης Μακάριος να αποδεχθεί τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος είναι στους ώμους ανθρώπων που μιλούσαν ελληνικά. Όχι Ελλήνων. Ανθρώπων που μιλούσαν ελληνικά. Είτε ήταν χουντικοί είτε ήταν εοκαβητατζήδες, όργανα της χούντας», και πρόσθεσε ότι «Έδωσαν τη δυνατότητα στην τουρκική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της εποχής εκείνης να εφαρμόσει σχέδια τα οποία είχε στο συρτάρι από προηγουμένως».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η Κύπρος, παρόλο που είναι μικρός λαός αριθμητικά, είναι λαός με αξιοπρέπεια και θα επιζήσει και θα δικαιωθεί. Όχι όμως μέσα από συνθήματα αλλά με πραγματιστικές πολιτικές, οι οποίες θα μπορούν να πείσουν και τη διεθνή κοινότητα για το δίκαιο του αγώνα μας.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Είμαι σίγουρος ότι αξιοποιώντας την ΕΕ της οποίας η Κύπρος έχει καταστεί μέλος, αλλά και ειδικότερα τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τους φίλους μας σε αυτό τον Οργανισμό, πάντοτε με την πλήρη και απόλυτη στήριξη της Ελλάδας, και θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Δημήτρη Δρούτσα που είναι απόψε εδώ και εκ μέρους του, για την πραγματικά ανιδιοτελή καθημερινή υποστήριξη ως η υπόθεση της Κύπρου να είναι πραγματική υπόθεση της Ελλάδας.

Θέλω ακόμη μια φορά να σας διαβεβαιώσω ότι χωρίς μεγάλα λόγια αλλά με συνεχή και ακάματο τρόπο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν για τα δικαιώματα του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να αποκατασταθούν επιτέλους και η Κύπρος μας , αυτό το υπέροχο νησί στην Ανατολική Μεσόγειο να καταστεί γέφυρα ειρήνης, συνεργασίας και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών της περιοχής».

Αναφερόμενος στις προσδοκίες του από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε:

«Αναμένουμε από την Τουρκία να κάνει τα λόγια της πράξεις, αλλά αναμένουμε και από την Αμερικανική Κυβέρνηση την οποία θεωρούμε προοδευτική, να κάνει τα λόγια σε πράξεις. Ακόμη οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν έχουν τιμήσει τις αρχές τις οποίες πρεσβεύουν και θέλουν να μεταλαμπαδεύσουν σε όλο τον κόσμο σε ό,τι αφορά στην Κύπρο. Είμαι ειλικρινέστατος και θέλω να λέω τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη. Αναμένουμε από τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος έχει προβεί σε πολύ σημαντικές διακηρύξεις σε ό,τι αφορά τα πράγματα εντός των ΗΠΑ, τα πράγματα στον κόσμο και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης μόλις χθες, αναμένουμε λοιπόν αυτές οι διακηρύξεις να γίνουν πράξη σε ό,τι αφορά και στην υπόθεση της Κύπρου. Θέλουμε να θριαμβεύσει και στην Κύπρο το διεθνές δίκαιο, η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες του λαού μας. Δεν είμαστε λαός δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε λαός με χιλιάδες χρόνια παράδοση και με συμβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Και αυτό θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα λαμβάνεται υπόψη στη διαμόρφωση πολιτικών. Γνωρίζω ότι η διεθνής πολιτική καθοδηγείται από συμφέροντα. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως υπάρχει δυνατότητα να γίνει συνδυασμός των συμφερόντων μαζί με βασικές αρχές, οι οποίες τιμούν τις χώρες που εφαρμόζουν αυτές τις αρχές και τους λαούς που εφαρμόζουν αυτές τις αρχές.

Σε ό,τι αφορά εμάς, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, όχι μόνο να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ομαλοποιηθεί εδώ και χρόνια, αλλά να αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο σε όλους τους τομείς».