21/9/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα στην τελετή παράδοσης στρατιωτικών οχημάτων γενικής χρήσης και διπλοκάμπινων οχημάτων, στη Λευκωσία
21/09/2010





Πριν δυόμιση περίπου χρόνια, με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός Άμυνας, έθεσα ως πρωταρχικό μου σκοπό την υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια σε ό,τι αφορά τον τομέα της Άμυνας. Ευθύς εξ’ αρχής, έδωσα οδηγίες προς όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΓΕΕΦ να αρχίσουν εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένας από τους βασικούς άξονες στον οποίο δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς.

Σήμερα, ανεπιφύλακτα μπορώ να διαβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, με τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων που αφορούν στην αγορά εξοπλισμού.

Στην πορεία μας, προέκυψαν διάφορες δυσκολίες και προβλήματα, όπως για παράδειγμα η παγκόσμια οικονομική κρίση. Γι’ αυτό και έγκαιρα αναπροσαρμόσαμε τη στρατηγική μας για να είμαστε σε θέση να πετύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει παρά την οικονομική στενότητα.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι κάναμε εκπτώσεις στον τομέα της αμυντικής μας πολιτικής. Αυτό που πετύχαμε είναι να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας στον τομέα των διοικητικών αποφάσεων και να προβούμε σε περικοπές εκεί όπου υπήρχε περιθώριο για να εξοικονομήσουμε και να διαθέσουμε πόρους σε τομείς που η άμυνα και η ασφάλεια του τόπου μας τα έχει περισσότερη ανάγκη.


Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, εφαρμόσαμε μια ορθολογιστική πολιτική, καθορίζοντας προτεραιότητες και μεταφέροντας πόρους, μια πολιτική η οποία απέβη τόσο αποτελεσματική ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα όσο και προς όφελος του φορολογούμενου πολίτη. Με όλη την ειλικρίνεια, διαβεβαιώνω ότι επιδιώκουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων από το υστέρημα του κυπριακού λαού για την αμυντική μας θωράκιση.

Φέτος, η Εθνική Φρουρά θα παραλάβει νέο κύριο εξοπλισμό, σημαντικό μέρος του οποίου, ξεκινώντας από σήμερα, θα εντάσσεται σταδιακά στη Δύναμη.

Όπως γίνεται αντιληπτόν, το Υπουργείο Άμυνας εργάστηκε σκληρά και μεθοδικά και δικαιούται να περηφανεύεται για τα αποτελέσματα. Αυτό το επίτευγμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία επειδή υλοποιείται, όπως έχω πει, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αυτή η Κυβέρνηση έμπρακτα έχει αποδείξει ότι είναι Κυβέρνηση των έργων. Και πολύ σύντομα όλοι θα δουν ότι η Εθνική Φρουρά θα εξοπλιστεί με νέα άρματα μάχης T80 καθώς και με σύγχρονα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης. Εμείς είμαστε των έργων και όχι των ηχηρών συνθημάτων και των πολλών λόγων.

Πραγματικά μας προκαλεί μεγάλη λύπη, έκπληξη, αλλά και ερωτηματικά για τα κίνητρα, όταν ακούμε σχόλια ότι επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης «η Εθνική Φρουρά διαλύεται». Κάθε άλλο. Γι’ αυτό καλώ το στράτευμα να κωφεύσει σε αυτές τις σειρήνες που ακούγονται λόγω άλλων σκοπιμοτήτων.

Το έχω πει και θα το επαναλαμβάνω ότι, ενόσω τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής πατούν τα άγια χώματα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, η Εθνική Φρουρά θα εξοπλίζεται και θα αναβαθμίζεται, έτσι ώστε να αποτελεί μια σοβαρή δύναμη αποτροπής κινδύνων και απειλών. Δεν πρόκειται ποτέ να διακινδυνεύσουμε την αμυντική ικανότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς. Δεν πρόκειται ποτέ να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του τόπου και του λαού.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ και αποδεικνύουμε έμπρακτα τη θέλησή μας για αναβάθμιση του στόλου της Εθνικής Φρουράς.

Υλοποιούμε δύο συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας, της εταιρείας "FAIRWAY MOTOR ENTERPRISES LTD" και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στις 4 Ιανουαρίου 2010 και 13 Νοεμβρίου 2009 αντίστοιχα, οι οποίες προβλέπουν την προμήθεια 434 συνολικά οχημάτων διαφόρων τύπων.

Παραδίδω, λοιπόν, σήμερα στην Εθνική Φρουρά τα 125 διπλοκάμπινα MITSUBISHI L200 και τα πρώτα 20 από σύνολο 309 στρατιωτικών οχημάτων γενικής χρήσεως τύπου ΜΑΝ Ν38 της ΕΛΒΟ, η τμηματική παράδοση των οποίων θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2011.

Το κόστος αγοράς για τα διπλοκάμπινα οχήματα ανήλθε στο €1.687.000 και το κόστος αγοράς για τα στρατιωτικών προδιαγραφών οχήματα γενικής χρήσεως ανήλθε στα €38.000.000.

Πρόκειται για οχήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ευέλικτα, με πάρα πολλές δυνατότητες, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο πεδίο της μάχης. Είναι οχήματα χαμηλού λειτουργικού κόστους και η ένταξη τους στο σύστημα Διοικητικής Μέριμνας της Εθνικής Φρουράς θα επιφέρει πολύπλευρα οφέλη, οικονομικά και επιχειρησιακά.

Με την ένταξή των νέων οχημάτων, λοιπόν, ανανεώνεται και αναβαθμίζεται ο στόλος της Εθνικής Φρουράς με αξιόπιστα οχήματα γενικής χρήσεως, αυξάνοντας έτσι τη μεταφορική και μαχητική της ικανότητα.

Υπενθυμίζω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα οχημάτων στρατιωτικών προδιαγραφών έχει στο παρελθόν ακυρωθεί δύο φορές, με αποτέλεσμα η Εθνική Φρουρά να έχει στο δυναμικό της πεπαλαιωμένα οχήματα. Εμείς, όμως, μέσα από σύντομες, διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες το έχουμε κάνει πράξη.

Νιώθω ικανοποιημένος με το έργο που επιτελείται στον τομέα των εξοπλισμών, όπου υλοποιούνται με προσεκτικό σχεδιασμό και χωρίς καθυστέρηση τα προγράμματα που έχουμε θέσει ως στόχο.

Γι’ αυτό αισθάνομαι ότι οφείλω και δημόσια να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Άμυνας και στην Εθνική Φρουρά, για το έργο που επιτελείται στον τομέα αυτό.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω να εκφράσω στον τέως Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας δρα Πέτρο Καρεκλά, του οποίου ο ρόλος ως Προέδρου του Ειδικού Συμβουλίου Προσφορών ήταν καθοριστικός.

Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν ευχαριστούσα και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρίστο Πατσαλίδη, οι παρεμβάσεις του οποίου ήταν εύστοχες και εποικοδομητικές κατά την εκπόνηση του προϋπολογισμού του 2011 και του προγραμματισμού για το 2012.

Επίσης, θερμές ευχαριστίες απευθύνω στη Διεύθυνση και τους Λειτουργούς του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας για την άριστη, από κάθε άποψη, συνεργασία που είχαν με το Υπουργείο Άμυνας.