21/9/10

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλλας Χαραλάμπους σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Κτίζοντας Διασυνοριακές Γέφυρες Αξιοπρεπούς Εργασίας», στη Λευκωσία
21/09/2010





Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που χαιρετίζω την συνέντευξη Τύπου για την ολοκλήρωση του Προγράμματος «Κτίζοντας Διασυνοριακές Γέφυρες Αξιοπρεπούς Εργασίας», ενός ευρωπαϊκού προγράμματος συνεργασίας με συνδικαλιστικές οργανώσεις από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιόλογες, ειδικά για χώρες όπως η Κύπρος, την οποία έχει επιλέξει για εργασία μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων εργαζομένων. Από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, φαίνεται ότι η Κύπρος φιλοξενεί και απασχολεί πέραν των 50.000 κοινοτικών εργαζομένων, ποσοστό που αγγίζει το 13% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Η πλειοψηφία αυτών των μεταναστών εργαζομένων προέρχεται από χώρες της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, όπως τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, είναι σημαντικό η κοινωνική πολιτική κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και η οικονομική πολιτική, να βρίσκονται σε ισορροπία, αποσκοπώντας στη βιώσιμη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και στη διαφύλαξη της κοινωνικής προστασίας των Ευρωπαίων πολιτών. Σε αυτή τη διαδικασία, η οποία πρέπει να βασίζεται σε ευρεία συναίνεση, ενδείκνυται να συμμετέχουν όλοι οι σημαντικοί ενδιαφερόμενοι φορείς και, συγκεκριμένα, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κοινωνικοί εταίροι, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι δημόσιες Αρχές.

Η επαγγελματική κινητικότητα εντός της ΕΕ με στόχο την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, είναι ένας τομέας όπου η ΕΕ αποθέτει μεγάλες προσδοκίες για την επιτυχία της νέας Στρατηγικής της για το 2020. Επί του παρόντος, μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών αισθάνεται ανασφάλεια και φόβο στη δυνατότητα μετακίνησής του για εργασία. Στις πλείστες περιπτώσεις, η μετακίνηση γίνεται χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και προπαρασκευή, για το τι θα αντιμετωπίσουν οι μετανάστες στο νέο εργασιακό τους περιβάλλον και για τις νέες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης που θα αντιμετωπίσουν.

Προκειμένου να αυξηθεί η κινητικότητα στην εργασία, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της διαφάνειας των κοινωνικών ωφελημάτων και της κοινωνικής προσαρμογής των μεταναστών στις χώρες όπου δύναται να φιλοξενηθούν και να εργαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η οικονομική μετανάστευση αποτελεί σήμερα μια ιστορική πραγματικότητα για πολλές χώρες της Ευρώπης. Η πραγματικότητα αυτή θέτει την Ευρώπη, και ιδιαίτερα τις χώρες εισδοχής μεταναστών, μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να προστατέψει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των διακινούμενων Ευρωπαίων πολιτών και των οικογενειών τους και να τους ενσωματώσει ομαλά στην κοινωνία της χώρας όπου επιλέγουν να εργαστούν.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι, με την κρίση της παγκόσμιας οικονομίας και την είσοδό της σε παρατεταμένη ύφεση από το τέλος του 2008, η αγορά εργασίας στην Κύπρο έχει επηρεαστεί αρνητικά. Είναι γνωστό, επίσης, ότι το ποσοστό ανεργίας την τελευταία διετία έχει αυξηθεί. Σε τέτοιους καιρούς, γίνονται ακόμη πιο έντονα, από τη μια, φαινόμενα παραβίασης και καταστρατήγησης εργασιακών Νόμων και θεσμών και, από την άλλη, φαινόμενα ενοχοποίησης των μεταναστών για την κατάσταση στην απασχόληση. Έχουμε ευθύνη ο καθένας από τη δική του θέση, εργοδότες, συντεχνίες και κράτος να καταπολεμήσουμε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο. Ως Υπουργείο εντατικοποιούμε την επιθεώρηση έτσι που να διασφαλίζουμε την εφαρμογή της αρχής της ισότητας της μεταχείρισης και καταπολεμούμε την αδήλωτη εργασία. Καταβάλουμε, ταυτόχρονα, προσπάθεια, σε συνεργασία με τα ομόλογα Υπουργεία στις χώρες καταγωγής των μεταναστών, για ενίσχυση της ενημέρωσής τους πριν την έλευσή τους στην Κύπρο.

Το Πρόγραμμα «Κτίζοντας Διασυνοριακές Γέφυρες Αξιοπρεπούς Εργασίας» έχει συμβάλει θετικά και πρωτοπόρα στη δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών εξυπηρέτησης και στήριξης πολιτών από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία που ενδιαφέρονται για εργασία ή εργάζονται ήδη στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Εργασίας επικροτεί και στηρίζει τις προσπάθειές σας αφού στόχος όλων μας είναι η προστασία των εργαζομένων και των υγιών εργασιακών σχέσεων.

Η λήξη αυτού του προγράμματος σηματοδοτεί την αρχή μιας πιο στενής συνεργασίας του Συνδικαλιστικού Κινήματος και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσον αφορά τον κοινό μας στόχο για τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων όσων ζουν και εργάζονται στον τόπο μας. Επιθυμώ, με την ευκαιρία αυτή, να σας προτρέψω να συνεργαστείτε στενά με το Δίκτυο EURES Κύπρου για να βρεθούν οι κατάλληλες κοινές ενέργειες που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε μαζί το έργο που έχετε αρχίσει. Είμαστε στη διάθεσή σας για διάλογο και προβληματισμό, έτσι ώστε με τις κατάλληλες συνέργειες να βοηθήσουμε τον κοινό μας στόχο και να πορευθούμε μαζί στο μέλλον.

Εκτιμώ ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η ΔΕΟΚ και οι εταίροι της δια μέσου του προγράμματος αυτού, θα συνεχίσει και μετά τη λήξη του, και όπως το παράδειγμά σας ακολουθήσουν και άλλες συνδικαλιστικές ομάδες και συμπράξεις σε όλη την Ευρώπη με στόχο την αξιοπρεπή εργασία για όλους.