3/9/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια
03/09/2010

Προφορικά κατέθεσαν σήμερα τις θέσεις τους επί του περιουσιακού οι δύο πλευρές στις απευθείας συνομιλίες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι σήμερα «κάναμε προφορικές αναφορές στις γενικές μας θέσεις πάνω στο περιουσιακό και η ουσία είναι μπροστά ακόμη. Θα αρχίσει η συζήτηση την επόμενη εβδομάδα. Έχει μετακινηθεί η ημέρα από Τρίτη σε Τετάρτη. Θα μεταβώ στην Αθήνα για να παραστώ στην εκδήλωση αφιερωμένη στα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιστρέφω το απόγευμα της Δευτέρας. Για αυτό ζητήσαμε μια μέρα περαιτέρω, για να μελετήσουμε και αυτά που μας είπαν οι Τουρκοκύπριοι».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει κατατεθεί οποιοδήποτε έγγραφο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έχει κατατεθεί έγγραφο», ενώ σε ερώτηση αν έχουν τεθεί προφορικά οι θέσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «μάλιστα».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα κατατεθούν προτάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «θα κατατεθούν. Εν καιρώ τω δέοντι θα κατατεθούν».

Ερωτηθείς κατά πόσον από την προφορική ανάλυση που έγινε διαβλέπει να υπάρχει μετακίνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς, κάτι που ακούγεται έντονα, και ότι θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο καθένας και εμείς λέμε ότι οι δικές μας οι προτάσεις, οι θέσεις είναι προς την ορθότερη των κατευθύνσεων. Ασφαλώς θα πει η κάθε πλευρά ότι οι δικές τις προτάσεις είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Θα γίνει σοβαρή συζήτηση, ελπίζω να είναι σοβαρή διότι θέλουμε να τηρηθεί και η εμπιστευτικότητα. Εάν θέλουμε να έχουμε κίνηση προς τα μπρος, και το εύχομαι πραγματικά, θα πρέπει να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα και από εμάς και από τις ηγεσίες των κομμάτων».

Τέλος, ερωτηθείς αν έχουν δοθεί προτάσεις στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου διερωτήθηκε: «και πού ξέρετε ότι δεν έχουν δοθεί;».