26/9/10

Συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με την ηγεσία της Κυπριακής Παροικίας Αμερικής

26/09/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη με την ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για την πορεία των απευθείας συνομιλιών στην Κύπρο, ενώ αντάλλαξε μαζί της απόψεις για καλύτερο συντονισμό και στενότερη συνεργασία, ώστε η παρέμβασή της στις Ηνωμένες Πολιτείες υπέρ της υπόθεσης της Κύπρου να είναι αποτελεσματικότερη.


Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Λεωνίδας Παντελίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες κ. Παύλος Αναστασιάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ, η Διευθύντρια της Πολιτικής Διεύθυνσης στο Υπουργείο Εξωτερικών Πρέσβης κα Ρέα Γιορδαμλή και η Γενική Πρόξενος κα Κούλα Σοφιανού.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε ότι με χαρά συναντιέται κάθε φορά που επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες με το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στην οποία η Κύπρος επενδύει πάρα πολλά σε ό,τι αφορά τη δράση της εντός των ΗΠΑ και την προσπάθεια της να επιδράσει στις εκάστοτε διοικήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, για πιο σωστές θέσεις στο Κυπριακό και ει δυνατό για στήριξη της υπόθεσης μας. Πρόσθεσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να είναι πολύ αναλυτικός στην ενημέρωσή του και να συζητήσουν τρόπους συνεργασίας αναφορικά με τη δουλειά της Ομοσπονδίας προς την κατεύθυνση της Αμερικανικής Διοίκησης.

Κληθείς να σχολιάσει προηγούμενη αναφορά του ότι αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μετατρέψουν τα λόγια σε πράξη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε θετικά και είπε ότι και η Ομοσπονδία το αναμένει αυτό. Σημείωσε ότι προεκλογικά, η νέα Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε λάβει μια πολύ καθαρή θέση σε ό,τι αφορά στην ουσία του κυπριακού προβλήματος και στην ανάγκη να τερματιστεί η κατοχή.

«Περιμένουμε όντως, χωρίς να έχουμε αυταπάτες, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γυρίσουν την πλάτη στην Τουρκία, σ’ ένα στρατηγικό τους σύμμαχο, να δουν όμως τα πράγματα με ένα φακό πιο αντικειμενικό και πιο δίκαιο σε ό,τι αφορά και στη δική μας υπόθεση. Όπως είπα και χθες ο κυπριακός λαός έχει και αυτός την περηφάνια και την αξιοπρέπειά του και έχει κάθε δικαίωμα όπως όλοι οι άλλοι λαοί, να ζήσει ειρηνικά, ελεύθερος στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με διασφαλισμένα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που οι Ηνωμένες Πολιτείες διακηρύττουν ότι υπερασπίζονται», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Μετά τη λήξη της συνάντησης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Πανίκος Παπανικολάου σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για την παρούσα φάση του Κυπριακού καθώς και για το που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή όσον αφορά τις συνομιλίες. Είχαμε, είπε, μια ανταλλαγή απόψεων για το πως μπορεί η κυπριακή παροικία στην Αμερική να είναι πιο αποτελεσματική και ευχαριστήσαμε τον Πρόεδρο για την συνεργασία και για το χρόνο που πάντα διαθέτει. Προσβλέπουμε, τόνισε, σε μια πιο στενή και ειλικρινή συνεργασία στο μέλλον.