30/8/10

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Υπουργό αρμόδιο για τις Υποθέσεις του Πολίτη (Civil Affairs) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
30/08/2010





Τρόπους περαιτέρω προώθησης της Διμερούς Συμφωνίας μεταξύ Κύπρου – Κίνας στους τομείς της πολιτικής άμυνας και των εκλογών των Τοπικών Αρχών, συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης με τον Κινέζο ομόλογό του αρμόδιο για τις Υποθέσεις του Πολίτη (Civil Affairs) κ. Λη-Γκούο στο Πεκίνο. Στη συνάντηση παρόντες ήταν επίσης από κυπριακής πλευράς ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών δρ Λάζαρος Σαββίδης, εκπρόσωπος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Κίνα και άλλοι κρατικοί Λειτουργοί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Συλικιώτης μετέφερε στον Κινέζο ομόλογό του τις ευχαριστίες της Κυπριακής Κυβέρνησης προς την κινεζική πολιτική ηγεσία για τη σταθερή στήριξη που μας παρέχει στα διάφορα διεθνή φόρα και, ιδιαίτερα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της πατρίδας μας. Επίσης, τον ενημέρωσε για την πορεία των υπό εξέλιξη συνομιλιών στο Κυπριακό, και επανέλαβε την πάγια υποστήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης στην «Αρχή της Μιας Κίνας». Επιπρόσθετα, ο κ. Συλικιώτης μετέφερε στον Κινέζο ομόλογό του τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς τον κινεζικό λαό και, ιδιαίτερα, στους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες που πρόσφατα έπληξαν περιοχές της Κίνας. Τέλος, ο κ. Συλικιώτης ευχαρίστησε τον Κινέζο αξιωματούχο για τη θερμή φιλοξενία που έτυχε η κυπριακή αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κίνα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της πολιτικής άμυνας και των εκλογών των Τοπικών Αρχών που καλύπτονται από την ισχύουσα Διμερή Συμφωνία, οι δύο Υπουργοί αποφάσισαν την επέκταση των πολύ χρήσιμων πρακτικών που ήδη εφαρμόζουν μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών, με την πραγματοποίηση επισκέψεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων, την ανταλλαγή προσωπικού για εκπαίδευση στα επίμαχα ζητήματα, καθώς επίσης και την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης στα θέματα εθελοντικής συμμετοχής.

Στο τέλος της συνάντησης, και αφού οι δύο Υπουργοί αντήλλαξαν εθιμοτυπικά δώρα, ο κ. Συλικιώτης απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο. Ο χρόνος επίσκεψης του κ. Λη-Γκούο στην Κύπρο θα διευθετηθεί μέσω της διπλωματικής οδού.