26/8/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου
25/08/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση συνεισφέρει για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις θεομηνίες στο Πακιστάν, εισφορά του ποσού των 100 χιλιάδων ευρώ.

Άλλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά στην απόδοση τιμών στις οικογένειες των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων στρατιωτικών της τουρκικής εισβολής του 1974. Αυτό ήταν αίτημα της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων που κατά καιρούς έχουν κάνει στο Υπουργείο Άμυνας. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα τόσο για το χώρο και την τελετή όσο και για το πώς θα γίνει η όλη διαδικασία. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα αποδοθούν τιμές και σε αγνοούμενους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Στην ομιλία του στο Συνέδριο των Αποδήμων ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα πρέπει με τη βοήθεια συνταγματολόγου να καταθέσουμε νέο, ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων.

Απάντηση: Θα αποφύγω να μπω στο σχολιασμό της ουσίας των προτάσεων των πολιτικών δυνάμεων με την έννοια ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Έχει αρχίσει μια συζήτηση διαφόρων θεμάτων που αφορούν στους χειρισμούς στο Κυπριακό, έγινε αυτή η συνεδρία στις αρχές του Αυγούστου και εκκρεμεί ακόμη μια συνεδρία που θα ολοκληρώσει τη συζήτηση αυτή. Όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουμε έτσι ώστε οι τόνοι να κρατηθούν χαμηλοί, να μη δημιουργούνται συνεχώς εστίες διαφωνίας και διαφορετικών τοποθετήσεων, να αφήσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, να επιχειρήσουν να γίνει πραγματικότητα αυτό που όλοι λένε: μέσα από το διάλογο να καταλήξουμε σε μια ελάχιστη έστω ενότητα έχοντας υπόψη τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ομιλία του ενώπιον των αποδήμων, έδωσε ξανά το στίγμα, το περιεχόμενο, την ουσία της πολιτικής του σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε σταθερές παραμέτρους της πολιτικής της ελληνοκυπριακής πλευράς, που δεν είναι σημερινές, αλλά έχουν μια ιστορία πίσω τους - όπως ιστορία έχει πίσω του και το Κυπριακό, δεν είναι τώρα που αντιμετωπίζουμε το κυπριακό πρόβλημα - και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ως σταθερές παραμέτρους, το στόχο της λύσης στο Κυπριακό που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Μια συμφωνία συμβιβασμού που έγινε το 1977, επαναβεβαιώθηκε το 1979 και έχει υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ και καθοδηγεί τη δική μας πλευρά αλλά και τον ΟΗΕ στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Ο Πρόεδρος έχει αναφερθεί στη μέθοδο λύσης των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού που είναι ο δικοινοτικός διάλογος, έχει αναφερθεί, επίσης, και σε μια άλλη διαχρονική παράμετρο της πολιτικής μας και που είναι η αντίθεσή μας στη διχοτόμηση ως λύση του Κυπριακού, διότι επιδιώκουμε λύση επανένωσης της χώρας και του λαού στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Πρόεδρος έχει αναφερθεί, επίσης, σε μια άλλη προϋπόθεση, παράμετρο που είναι η ενότητα.

Πιστεύουμε ότι αν υπάρξει μια αμοιβαία προσπάθεια από όλους μπορεί να επιτευχθεί μια ελάχιστη έστω ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο στη βάση των προτάσεων που ο Πρόεδρος έχει εισηγηθεί, διότι αυτές οι προτάσεις και ισορροπημένες και ρεαλιστικές είναι και στηρίζονται σε αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ και σε διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και αν υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επιταχυνθούν και, ταυτόχρονα, μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις προσπάθειες του κυπριακού προβλήματος. Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε για να αποδεχθεί αυτές τις προτάσεις, η τουρκική πλευρά. Γνωρίζουμε ότι μέχρι τώρα έχει αρνητική τοποθέτηση. Όπως είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες προώθησης των προτάσεων μας διεθνώς και όπως είπε ο Πρόεδρος θέση έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τις σχέσεις και τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν διεθνώς, σε αυτή την προσπάθεια. Θέση και ρόλο έχουν και οι απόδημοί μας με τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια στις χώρες τις οποίες βρίσκονται - ιδιαίτερα στις χώρες που αποτελούν σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων για τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Ερώτηση: Έχει καθοριστεί η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου;

Απάντηση: Όχι ακόμη. Πιστεύω ότι σύντομα θα καθοριστεί.

Ερώτηση: Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το σχόλιό σας;

Απάντηση: Ο κ. Χριστοφόρου πριν τρεις μέρες είπε ότι η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους πρόσφυγες, χθες είπε ότι εγκαταλείφθηκε η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, σήμερα ότι εγκαταλείψαμε τους μικρομεσαίους και αύριο, κατά τον κ. Χριστοφόρου, κάποιους άλλους θα εγκαταλείψουμε. Κατά τον κ. Λευτέρη Χριστοφόρου αυτή η Κυβέρνηση τους εγκατέλειψε όλους. Αυτά θα πρέπει να τεκμηριώνονται και επειδή εμείς έχουμε ως τεκμήριο τις αποφάσεις, τις ενέργειες, τις θέσεις και το έργο της Κυβέρνησης απαντούμε πάρα πολύ συγκεκριμένα: Για το θέμα της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, που κατά τον κ. Χριστοφόρου έχει εγκαταλειφθεί και έχει στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επ’ αυτού, μιλούν οι αποφάσεις και τα έργα της Κυβέρνησης στην περιοχή Αμμοχώστου που είναι πάρα πολλά και σε πολλά επίπεδα. Και έργα που αναβαθμίζουν την περιοχή ως τέτοια, αλλά και έργα που ενδιαφέρουν και κοινότητες και συγκεκριμένες περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τους μικρομεσαίους, η Κυβέρνηση έχει πάρει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας μας σε εποχές δύσκολες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Είναι γνωστές οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για να πετύχουμε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως. Έχουμε καταφέρει να την πάρουμε και να δώσουμε αυτή τη βοήθεια παρακάτω και έχουν γίνει και γίνονται πάρα πολλά.

Ερώτηση: Υπάρχει απόφαση για αναπλήρωση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Απάντηση: Μόλις παρθούν οι αποφάσεις θα τις ανακοινώσουμε.