8/8/10

Πρόεδρος Χριστόφιας: "Για την Κυβέρνηση, η Αμμόχωστος δεν αποτελεί σύνθημα"

08/08/2010

Κορυφώθηκαν χθες βράδυ οι αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμμοχώστου με μεγάλη εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κατεχόμενης Αμμοχώστου, στη Δερύνεια.



Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

"Τέτοιες ημέρες για 36 τώρα χρόνια ζωντανεύουν για τους Αμμοχωστιανούς, όπως για κάθε συμπατριώτη μας, τραγικές αναμνήσεις. Η θύμηση της πόλης που έσφυζε από ζωή, που αποτελούσε λίκνο οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας και εστία πολιτιστικής δημιουργίας και πνευματικής ανάπτυξης παραμένει ανεξίτηλα αποτυπωμένη στη μνήμη όλων των Κυπρίων". (Για πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, βλέπετε χθεσινό ανακοινωθέν αρ. 1).

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε και τα ακόλουθα:

"Θέλω να χαιρετίσω τους φίλους και τις φίλες από την Ελλάδα, τη Βρετανία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεχή συμπαράσταση και συμπαράταξή τους στον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση, στον αγώνα για απελευθέρωση της Αμμοχώστου".

Σε άλλο σημείο τόνισε: "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να μιλά από διάφορα βήματα με τον τρόπο που μιλούν ελεύθερα και πολιτικοί ηγέτες και Δήμαρχοι. Πρέπει να μιλά πολύ υπεύθυνα και αυτά που λέω είναι πάρα πολύ υπεύθυνα και θέλω να τονίσω ξανά ότι, για μένα τουλάχιστον, η Αμμόχωστος ποτέ δεν ήταν σύνθημα. Ποτέ. Και προκαλώ τον οποιονδήποτε να πει πόσα έχουν γίνει από προηγούμενους Προέδρους και προηγούμενες Κυβερνήσεις για την Αμμόχωστο. Και εγώ λέω ότι απ’ όλες τις Κυβερνήσεις δεν έγιναν τόσα όσα έγιναν αυτά τα δυόμισι χρόνια από αυτήν την Κυβέρνηση. Δεν είναι λοιπόν σύνθημα η Αμμόχωστος, δεν στοχεύει να χαϊδέψει τα αυτιά των Βαρωσιωτών. Όχι, στο κάτω-κάτω εγώ είμαι από την Κερύνεια, και τον ίδιο πόθο έχω να απελευθερωθεί η Κερύνεια όσο έχω και για την Αμμόχωστο".

Όσον αφορά τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει, είπε ότι "στοχεύουν μεν να αντιμετωπίσουν και την επικοινωνιακή επίθεση της Τουρκίας, αλλά είναι και προτάσεις που μπορούν να παρουσιαστούν τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον διεθνή χώρο. Και σας πληροφορώ ότι οι πρώτες αντιδράσεις είναι πολύ θετικές από τον διεθνή χώρο σε σχέση με τις αυτές τις προτάσεις".

Τέλος, αναφορικά με τη διαδικασία των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: "Γιατί ζητήσαμε να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας η συζήτηση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού; Γιατί έχουμε την πικρή πείρα του 2004 της επιδιαιτησίας και της επιβολής σχεδίων απ’ έξω. Θέλουμε να αρνηθούμε την κυπριακή ιδιοκτησία; Να το κάνουμε, αλλά να περιμένουμε επιδιαιτησία και πιέσεις για επιβολή απ’ έξω λύσης του Κυπριακού. Αν το θέλουμε ας το πράξουμε. Εγώ δεν θα το πράξω".

Το κοινό της εκδήλωσης καλωσόρισε ο Δήμαρχος Δερύνειας κ. Ανδρέας Σιαπάνης, ενώ ο επικεφαλής της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων κ. Μιχάλης Κατρίνης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός.

Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου κ. Ανδρέας Σιοπαχάς διάβασε το ψήφισμα που επιδόθηκε νωρίτερα σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντικατοχικά τραγούδια από τη Λαϊκή Ορχήστρα του ΡΙΚ υπό τη διεύθυνση του Μάριου Μελετίου, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Δήμου Αμμοχώστου την οποία διηύθυνε ο συνθέτης και μαέστρος Νίκος Βήχας.

Στην αντικατοχική εκδήλωση, έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης, ο Λόρδος Michael German από τη Βρετανική Βουλή των Λόρδων, οι Βρετανοί πρώην Βουλευτές και επίτιμοι δημότες του Δήμου Αμμοχώστου κ.κ. Tom Cox και Eddie O Hara, ο Βρετανός Βουλευτής κ. Jim Sheridan, Βουλευτές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και πλήθος κόσμου.