8/8/10

Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο μνημόσυνο των ηρώων και πεσόντων της κοινότητας Δρομολαξιάς κατά την τουρκική εισβολή το 1974
08/08/2010





Αυτές τις ημέρες ολόκληρη η Κύπρος πενθεί. Θυμάται και μνημονεύει τα παιδιά της. Τιμά όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας του λαού μας. Τριανταέξι χρόνια μετά μετράμε, δυστυχώς, ακόμη τις πληγές που άφησαν πίσω τους τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974. Δεν ξεχνούμε τον μαύρο Ιούλη και Αύγουστο του 1974 που υπήρξαν η εγκληματική απαρχή του δράματος της μοιρασμένης ακόμη πατρίδας μας.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε πέντε ήρωες-πεσόντες κατοίκους της Δρομολαξιάς που έπεσαν μαχόμενοι με γενναιότητα ενάντια στους Τούρκους εισβολείς σε μια άνιση και προδομένη μάχη: τον Μιχάλη Καλλή Μαλλή και τον Χριστόφορο Παναγή Ττόφα από τη Λύση που έπεσαν στις μάχες του Αγίου Παύλου στις 17 Αυγούστου 1974, τον Φραγκόπουλο Φράγκου από την Άσσια που τραυματίστηκε θανάσιμα στις μάχες στο Τζάος και απεβίωσε στις 31 Ιουλίου, την πεντάχρονη Μαρία Μαραγκού από το Τρίκωμο που σφαγιάστηκε από τους Τούρκους στο χωριό Άρδανα στις 16 Αυγούστου και τον Γιακουμή Σάββα από τη Γύψου που δολοφονήθηκε από τους Τούρκους στις 18 Αυγούστου του ίδιου καταραμένου χρόνου.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε όλους όσοι θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας, την ελευθερία και τα ιδανικά.

Πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος ο κυπριακός λαός στο σύνολό του στην προσπάθειά του να κρατήσει την πατρίδα ακέραιη.

Παρά το ότι έχουν περάσει 36 χρόνια από το τραγικό καλοκαίρι, και οι πληγές παραμένουν ακόμη ανοικτές και αιμάσσουσες, δεν χάνουμε τις ελπίδες μας για να επιτύχουμε τη λύτρωση και τη δικαίωση.

Τιμώντας σήμερα τη μνήμη των ηρωικών νεκρών της Δρομολαξιάς, δίνουμε την υπόσχεση πως θα αγωνιστούμε με συνέπεια και επιμονή ως την ώρα της λύτρωσης και της τελικής δικαίωσης της πατρίδας μας. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια Κύπρο επανενωμένη, κοινή και ευτυχισμένη πατρίδα για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Η επανένωση της πατρίδας μας περνά μέσα από τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και ’79, των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε μια λύση που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας. Αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα καθιστά το λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του, όπου ο ίδιος θα αποφασίζει για το μέλλον του χωρίς καμιά ξένη δύναμη να έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας. Από τις ξένες επεμβάσεις είδαμε και πάθαμε πολλά και δεν θα θέλαμε να ξαναζήσουμε τις τραγικές και τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, τις οποίες δυστυχώς ζούμε ακόμη.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στις συνομιλίες με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δεν απογοητευόμαστε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την ίδια ειλικρίνεια και επιμονή. Η δική μας θέληση για λύση είναι αποδεδειγμένη. Είμαστε και παραμένουμε έτοιμοι για ένα δίκαιο συμβιβασμό. Όμως, για να επιτευχθεί η λύση, χρειάζεται η συμβολή της τουρκικής πλευράς. Αυτό σημαίνει ότι η άλλη πλευρά πρέπει να δείξει ευελιξία και οι θέσεις της πρέπει να είναι στη βάση όλων όσων έχουν συμφωνηθεί.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλες οι δυνάμεις που θέλουν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στο Κυπριακό θα πρέπει, επιτέλους, να στραφούν προς την Τουρκία. Προς την Άγκυρα πρέπει να ασκήσουν όλη την επιρροή τους για να συμβάλει ουσιαστικά στις συνομιλίες και όχι να περιορίζεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια επίρριψης ευθυνών. Η Τουρκία καλείται να αλλάξει πολιτική, να μετακινηθεί από μη ρεαλιστικές θέσεις. Είναι απαραίτητο να κατανοήσει ότι πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ουσιαστικό στοιχείο του αγώνα μας, όμως, αποτελεί η ενότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο. Είναι με βαθιά θλίψη που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό τον κατακερματισμό του εσωτερικού μας μετώπου. Στον τόπο μας, μέσα από τραγικές εμπειρίες, έχει ωριμάσει και λειτουργεί σε υψηλό επίπεδο η δημοκρατία και οι θεσμοί. Είναι ύψιστη υποχρέωση όλων μας, όλων των πολιτικών δυνάμεων, μέσα από ένα διάλογο, από ανταλλαγή πολιτικών επιχειρημάτων, να επιδιώξουμε τη συναίνεση και την ελάχιστη δυνατή ομοφωνία. Οι συνεχείς επιθέσεις και η αμφισβήτηση των θέσεών του Προέδρου της Δημοκρατίας και διαπραγματευτή της δικής μας πλευράς στις συνομιλίες αποδυναμώνουν τις προσπάθειές μας και μειώνουν την αξιοπιστία των θέσεών μας. Θέλω να επαναλάβω ότι, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνειδητοποιώ τις ευθύνες μου σε ό,τι αφορά στην επίτευξη ενότητας και κοινής δράσης. Αναλαμβάνω πλήρως αυτήν την ευθύνη. Είναι, όμως, απαραίτητο να αναλάβει ο καθένας από εμάς το δικό του μερίδιο ευθύνης. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να αναπτυχθεί ένας δημιουργικός διάλογος και να επιδειχθεί αλληλοσεβασμός και αλληλοανοχή. Διαφορετικά θα αποτύχουμε και πάλι και θα απογοητεύσουμε τον κόσμο που απαιτεί από εμάς να θέσουμε την Κύπρο και την υπόθεσή της πάνω από τις όποιες σκοπιμότητες.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με συνέπεια βασισμένος στις αρχές λύσης του Κυπριακού. Θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά, θέτοντας υπεράνω όλων, το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας, για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια επανενωμένη πατρίδα για όλους τους Κυπρίους.

Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με το στάτους κβο και τη διχοτόμηση. Κανείς δεν έχει το ηθικό δικαίωμα ούτε απέναντι σε αυτούς που αγωνίστηκαν, ούτε απέναντι στις νέες γενιές, να αποδεχθεί έναν τέτοιο συμβιβασμό.

Εμείς επαναβεβαιώνουμε ότι είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στο στόχο της λύσης του Κυπριακού και προσηλωμένοι στις αρχές που πρέπει να τη διέπουν. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και να καταθέτουμε εποικοδομητικές προτάσεις που να ανοίγουν το δρόμο προς την επανένωση.

Την ίδια πολιτική βούληση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας αναμένουμε στην πράξη και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο συμβιβασμό και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει αίσια κατάληξη στις συνομιλίες.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους σας ότι το χρέος μας προς τους ήρωες δεν σταματά εδώ. Είναι καθημερινή πυξίδα μας στον αγώνα που διεξάγουμε για εξεύρεση λύσης και για τελική δικαίωση. Γιατί γνωρίζουμε ότι μόνο αυτή θα δικαιώσει τους αγώνες και τις θυσίες τους.

Ας είναι αιώνια η μνήμη τους.



Σημείωση: Την ομιλία διάβασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά.