3/8/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου

03/08/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε προς τους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:



«Έχω εξουσιοδοτηθεί να αναφέρω ότι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων και άρχισε και η συζήτηση αναφορικά με την προσπάθεια για επίτευξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Έγινε ενημέρωση, ασφαλώς, και για το τρίπτυχο των προτάσεων και ξεκίνησε η συζήτηση. Σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί. Έχει απομείνει το ΑΚΕΛ και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση στις 12 Αυγούστου».

Στη συνέχεια, ο κ. Στεφάνου απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις ως εξής:

Ερώτηση: Τα κόμματα κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις επί του τριπτύχου;

Απάντηση: Το κάθε κόμμα θα πρέπει να μιλήσει για τις δικές του θέσεις. Το τρίπτυχο είναι εκεί, έχει να κάνει και με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για να επισπευθεί ο διάλογος, με το συνδυασμό τριών θεμάτων που, εξ αντικειμένου, συνδυάζονται μεταξύ τους. Έχει να κάνει με το ζήτημα της Αμμοχώστου και με το ζήτημα της διεθνούς διάσκεψης. Αυτά είναι γνωστά. Πάνω σε αυτά και σε διάφορα άλλα ζητήματα συζητούν τα κόμματα.

Ερώτηση: Τα κόμματα έχουν δηλαδή το πακέτο προτάσεων στα χέρια τους;

Απάντηση: Κατά αρχάς, οι προτάσεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Στηρίζονται πάνω στις διαχρονικές προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και πάνω σε αυτές βγαίνουμε μπροστά ως Κυπριακή Δημοκρατία, ως ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ερώτηση: Υπήρξε παράπονο από κόμματα ότι δεν έχουν πάρει το κείμενο που έχει δοθεί στις Πρεσβείες.

Απάντηση: Θα δοθούν και οι προτάσεις παρά το ότι έχουμε ενημερώσει για το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων που, επαναλαμβάνω, δεν είναι κάτι το νέο.

Ερώτηση: Για το θέμα της ενότητας έγιναν κάποια βήματα προς τα εμπρός;

Απάντηση: Είμαστε στη συζήτηση. Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε μια μίνιμουμ, τουλάχιστον, ενότητα, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίζουμε με καλές προϋποθέσεις τον αγώνα, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε και την προοπτική επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ερώτηση: Στις 12 Αυγούστου θα έχουμε ένα κοινό ανακοινωθέν; Τί αναμένεται;

Απάντηση: Νομίζω να αναμένουμε τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 12 Αυγούστου.