7/7/10

Αγαπημένε μας Γιάννη, το κενό που αφήνεις δεν μπορεί να γεμίσει ό,τι και να πούμε. Όμως η μνήμη μας επιτρέπει να σε φέρνουμε κοντά μας ανά πάσα στιγμή. Η επίπονη εργασία σου και το ώριμο λογοτεχνικό σου έργο θα σε κρατά πάντα επίκαιρο. Η ευχάριστη διάθεσή σου και η ανθρώπινη φωνή του γραπτού σου λόγου θα σε καθιστά πάντοτε παρόντα και πρωτοπόρο. Καλό σου ταξίδι, Γιάννη.

Επικήδειος λόγος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Αντρέα Δημητρίου για το Γιάννη Κατσούρη, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς
07/07/2010





Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το μέγεθος της απώλειας για τον κόσμο του πολιτισμού. Ο Γιάννης Κατσούρης ήταν ο πολύπλευρος, αφοσιωμένος, ακούραστος, πανέξυπνος εργάτης της έρευνας, της Τέχνης και των Γραμμάτων. Η δημιουργική αναζήτηση ξεπηδούσε από μέσα του ως αυτονόητη, ως ανάγκη, ως δίψα, ως τρόπος ύπαρξης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οφείλει πολλά στο Γιάννη Κατσούρη. Μετά το πέρας των σπουδών του δίδαξε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και αγαπήθηκε από τους μαθητές του όσο λίγοι. Ήταν ένας χαρισματικός εκπαιδευτικός, η προσωπικότητα του οποίου σημάδεψε πολλούς από τους μαθητές του.

Στη συνέχεια ήταν από τους πρώτους λειτουργούς που στελέχωσαν τη Μορφωτική Υπηρεσία και συνέβαλε ουσιαστικά στην αναβάθμισή της σε Τμήμα Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Το 1992 έγινε ο πρώτος Διευθυντής του Τμήματος των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, θέση από την οποία αφυπηρέτησε το 1995. Ως Διευθυντής εισήγαγε νέα προγράμματα και νέους θεσμούς, ενώ επί θητείας του ξεκίνησε το Φεστιβάλ Κύπρια.

Ο Γιάννης Κατσούρης δεν περιορίστηκε στην υπηρεσιακή δράση. Σημαντικός και βραβευμένος λογοτέχνης, έγκριτος θεατρολόγος, παθιασμένος ερευνητής και δάσκαλος, ήταν πάντοτε δραστήριος και δημιουργικός, ενημερωμένος και τοποθετημένος στα θέματα του πολιτισμού. Μετά την αφυπηρέτησή του δίδαξε Θεατρολογία και Ιστορία του Θεάτρου στη Δραματική Σχολή «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης», ενώ διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σατιρικού Θεάτρου. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Επίσης, ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας του λογοτεχνικού περιοδικού «Κυπριακά Χρονικά» και του περιοδικού λόγου, τέχνης και προβληματισμού «Άνευ». Συνεργάστηκε με το ΡΙΚ και την ΕΡΤ σε εκατοντάδες προγράμματα.

Η δίτομη μελέτη «Το Θέατρο στην Κύπρο, 1860-1959», καρπός δεκάχρονης έρευνας που εκδόθηκε το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου / Μελέτης. Την ίδια περίοδο τιμήθηκε από τον ΘΟΚ με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου για τη συνολική του προσφορά στο θέατρο. Λογοτεχνικά του έργα τιμήθηκαν επίσης με Κρατικό Βραβείο.

Η προσωπικότητά του ισχυρή και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ευχάριστη. Δεν έχανε ευκαιρία να αστειευτεί και να δημιουργήσει φιλική ατμόσφαιρα.

Αγαπημένε μας Γιάννη, το κενό που αφήνεις δεν μπορεί να γεμίσει ό,τι και να πούμε. Όμως η μνήμη μας επιτρέπει να σε φέρνουμε κοντά μας ανά πάσα στιγμή. Η επίπονη εργασία σου και το ώριμο λογοτεχνικό σου έργο θα σε κρατά πάντα επίκαιρο. Η ευχάριστη διάθεσή σου και η ανθρώπινη φωνή του γραπτού σου λόγου θα σε καθιστά πάντοτε παρόντα και πρωτοπόρο.

Καλό σου ταξίδι, Γιάννη.